Ελλαδα

Ναυάγιο στα Κύθηρα: Εντοπίστηκε ακόμη μία σορός - 7 συνολικά οι νεκροί

Συνεχίζονται οι έρευνες για αγνοούμενους

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ναυάγιο στα Κύθηρα - Εικόνες από τη διάσωση
Ναυάγιο στα Κύθηρα - Εικόνες από τη διάσωση © Youtube / Λιμενικό Σώμα

Ναυάγιο με πρόσφυγες στα Κύθηρα: Επτά οι νεκροί - 80 οι διασωθέντες - Έρευνες των αρχών στη θάλασσα για τους αγνοούμενους

Ακόμη μία σορός άνδρα εντοπίστηκε και περισυνελλέγη από στελέχη της μονάδας υποβρυχίων αποστολών του λιμενικού στη θαλάσσια περιοχή Διακόφτι Κυθήρων, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών του ναυαγίου στους 7. Οι έρευνες στο σημείο συνεχίζονται για τον εντοπισμό και των υπολοίπων αγνοουμένων.

Στο ιστιοφόρο σκάφος σύμφωνα με τους μετανάστες που διεσώθησαν επέβαιναν συνολικά 95 άτομα και βυθίστηκε μετά από πρόσκρουση σε βράχια. Έως τώρα έχουν διασωθεί ογδόντα άνθρωποι (55 άνδρες, 7 γυναίκες, 17 αγόρια, 1 κορίτσι), ενώ απογευματινές ώρες χθες εντοπίστηκαν και ανασύρθηκαν από στελέχη της ΜΥΑ 6 σοροί (4 άνδρες και 2 γυναίκες) που μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο της Καλαμάτας.

Ναυάγιο με πρόσφυγες στα Κύθηρα: Καταφύγιο στο Δημοτικό Σχολείο

Οι πρόσφυγες που έχουν διασωθεί βρίσκονται στον χώρο του Δημοτικού Σχολείου των Κυθήρων, ενώ οι κάτοικοι του νησιού προσπαθούν με όλα όσα έχουν διαθέσιμα να τους βοηθήσουν. Διασωθείς που μίλησε στην ΕΡΤ περιέγραψε τη στιγμή του ναυαγίου. «Ήμασταν όλοι μέσα, περίπου 97 άτομα και τελικά το πλοίο προσέκρουσε στους βράχους, δεν είχαμε ρεύμα, για αυτο και δεν μπορούσαμε να πάμε πουθενά. Και ο καπετάνιος σκοτώθηκε από ηλεκτροπληξία. Τον είδαμε. Έπεσε στη θάλασσα και δεν τον ξαναείδαμε. Ήταν ένας ηλικιωμένος κύριος από τη Συρία».

Ο Μιχάλης Πρωτοψάλτης με γερανοφόρο όχημα, έσωσε 80 ανθρώπους μέσα σε δύο ώρες και μίλησε στην κάμερα της ΕΡΤ. «Σε ένα πατάρι στα βράχια βρίσκονταν στoιβαγμένοι 90 άνθρωποι. Καταφέραμε και βγάλαμε τους ογδόντα. Αν καθυστερούσαμε λίγο ακόμα, διότι ο κυματισμός ήταν πολύ μεγάλος, θα είχαν χαθεί περισσότεροι» είπε ο κ. Πρωτοψάλτης και πρόσθεσε: «Κατεβάσαμε ένα σάκο και με αυτό τον τρόπο τους σώσαμε. Οι Αρχές του νησιού και οι κάτοικοι του νησιού σώσαμε όλο αυτό τον κόσμο. Αυτό πρέπει να γίνει γνωστό σε όλους. Σώθηκαν ογδόντα άνθρωπο. Φέραμε σε αυτό το σημείο ένα μεγάλο γερανό με φορτηγό, δέσαμε ένα σάκο όπου βάζουμε οικοδομικά υλικά και με μακριούς ιμάντες τον κατεβάζαμε κάτω. Έμπαινε μέσα στον σάκο ένας ή δυο (ναυαγοί) αναλόγως με πώς ήταν το κύμα, ανεβάζαμε τον σάκο και τους βγάζαμε στην επιφάνεια», περιέγραψε.

«Αν αργούσαμε, δεν θα είχε γλιτώσει κανένας» Ο εθελοντής που με τον γερανό του έσωσε 82 μετανάστες

Σύμφωνα με τον απεσταλμένο της ΕΡΤ, όταν οι πρόσφυγες ναυάγησαν και ανέβηκαν στη στεριά, νόμισαν ότι είχαν φτάσει ήδη στην Ιταλία. Οι ελληνικές αρχές έχουν ξεκινήσει έρευνες για τον εντοπισμό των διακινητών, αλλά και του δικτύου που επιβιβάζει πρόσφυγες σε βάρκες με προορισμό την Ιταλία. Στις έρευνες συμμετέχει και η ΕΥΠ.

Ναυάγιο στα Κύθηρα: Στο νησί κατέφθασαν συγγενείς των αγνοουμένων | 8/10/22 | ΕΡΤ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ