Ελλαδα

Explainer: Από τον καύσωνα στο χαλάζι - Τι κάνω τώρα που ο «καιρός τρελάθηκε»

Καταιγίδες, κεραυνοί και χαλάζι, καύσωνες, ξηρασία και πυρκαγιές – Τα στοιχεία και οι οδηγίες για το «μάτι του κυκλώνα»

62222-137653.jpg
A.V. Team
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Άτομο με ομπρέλα  σε μία οθόνη με ψιχάλες και από πίσω ο ήλιος
Τι κάνω για να προστατευτώ από τον καιρό που τρελάθηκε © Unsplash / David Marcu

Τα καιρικά φαινόμενα του καλοκαιριού, τα αρνητικά ρεκόρ, οι προβλέψεις και τα μέτρα προστασίας

Ποιες είναι οι προβλέψεις για το τριήμερο;

Οι μετεωρολόγοι λένε πως ο καιρός «χαλάει» από το μεσημέρι της Παρασκευής που σημαίνει και πως η θερμοκρασία θα πέσει αλλά και πως τοπικές βροχές και καταιγίδες θα πέσουν αρχικά στο Ιόνιο , την Ήπειρο και τη δυτική και την κεντρική Μακεδονία και βαθμιαία στα υπόλοιπα ηπειρωτικά, την Εύβοια και τις Σποράδες. Λένε ακόμη πως τα φαινόμενα στο βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη δυτική και κεντρική Μακεδονία και τη Θεσσαλία θα είναι κατά τόπους ισχυρά.

Πόσο ισχυρά θα είναι αυτά τα φαινόμενα;

Προβλέπεται πως, τουλάχιστον μέχρι το μεσημέρι του Σαββάτου,  θα πέσουν όχι μόνο πολλοί κεραυνοί,  άλλα και χαλάζι.

Εκτός από βροχές, θα έχει και αέρα;

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα είναι βόρειοι και θα φτάσουν τα 6 μποφόρ. Αν είσαι δηλαδή σε αμμουδερή παραλία στο νησί  σε μαστιγώνει η άμμος.

Και στην Αθήνα;

Τα ίδια. Πτώση της θερμοκρασίας, τοπικές βροχές και ισχυρές καταιγίδες από το μεσημέρι και αέρας. Δύσκολα δηλαδή για θερινό σινεμά.

Αν βρεθώ στο μάτι του κυκλώνα, τι να προσέξω;

Σύμφωνα με την Πολιτική Προστασία θα πρέπει να ασφαλίσουμε αντικείμενα που θα μπορούσε να παρασύρει ο αέρας και να προκαλέσουν καταστροφές και τραυματισμούς. Ακόμη θα πρέπει να ελέγξουμε πως λούκια και υδρορροές δεν είναι φραγμένα, να μην διασχίζουμε χειμάρρους και  ρέματα, να αποφεύγουμε εργασίες σε ύπαιθρο και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές. Επίσης, δεν περνάμε κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από πινακίδες και κάτω από μπαλκόνια απ’ όπου μπορεί να φύγει καμία γλάστρα.

Για τους κεραυνούς υπάρχει κάποια συγκεκριμένη οδηγία;

Ναι. Όταν εκδηλώνεται έντονη κεραυνική δραστηριότητα είναι καλό να μην κρατάμε ηλεκτρικές συσκευές γιατί ο κεραυνός μπορεί να περάσει μέσα από τα καλώδια. Καλό θα ήταν επίσης να αποσυνδέσουμε την τηλεόραση από την κεραία και το ηλεκτρικό ρεύμα. Αποφεύγουμε ακόμη να αγγίξουμε τις σωληνώσεις των υδραυλικών σε κουζίνα και μπάνιο γιατί είναι καλοί αγωγοί του ηλεκτρισμού.

Κι αν είμαι μέσα στο αυτοκίνητο;

Σταματάμε στην άκρη του δρόμου αλλά μακριά από δέντρα όπου μπορεί να σπάσουν κλαδιά κλπ. Κλείνουμε τζάμια και δεν ακουμπάμε μεταλλικά αντικείμενα και φυσικά αποφεύγουμε τους πλημμυρισμένους δρόμους.

Και αν είμαι έξω; Πόλη, δάσος, θάλασσα;

Στην περίπτωση που είμαστε μέσα σε δάσος προστατευόμαστε κάτω από συμπαγή κλαδιά χαμηλών δέντρων, ποτέ όμως κάτω από ψηλό, ενώ αποφεύγουμε τα χαμηλά εδάφη για τον κίνδυνο πλημμύρας και πυλώνες, γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος, τηλεφωνικές γραμμές και φράκτες.

Δεν πλησιάζουμε μεταλλικά αντικείμενα (π.χ. αυτοκίνητα, ποδήλατα, σύνεργα κατασκήνωσης κλπ.), απομακρυνόμαστε από ποτάμια, λίμνες ή άλλες μάζες νερού. Αν είμαστε μέσα στη θάλασσα βγείτε αμέσως έξω.

Υπάρχει τρόπος να καταλάβω εάν θα μου πέσει ο κεραυνός στο κεφάλι;

Ναι, αν είμαστε σε επίπεδη έκταση και νιώσουμε να σηκώνονται τα μαλλιά μας, τότε σημαίνει πως σύντομα θα εκδηλωθεί κεραυνός.

Και τι κάνω;  

Αμέσως βαθύ κάθισμα με το κεφάλι ανάμεσα στα πόδια ώστε να ελαχιστοποιήσουμε την επιφάνεια του σώματός σας και την επαφή σας με το έδαφος και φυσικά πετάμε τα μεταλλικά αντικείμενα που έχουμε επάνω σας.

Καλά, είναι δυνατόν να ζήσω εγώ τον καταυλισμό του Νώε και την ίδια ώρα η υπόλοιπη Ευρώπη να ζει τους χειρότερους καύσωνες και  τις χειρότερες ξηρασίες;

Κι όμως γίνεται. Η Γηραιά Ηπειρος βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο επίκεντρο της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Αλλά μη νομίσει κανείς πως εξαιρούμαστε. Οπως μαρτυρούν τα φαινόμενα, στο επίκεντρο του επίκεντρου είναι η ζώνη της Μεσογείου.

Άρα μας αφορά…

Απολύτως. Γι’ αυτό θα πρέπει να συγκρατήσουμε την πρόβλεψη της Κομισιόν πως η φετινή ξηρασία στην Ευρώπη μπορεί να αποδειχτεί η χειρότερη όλων των εποχών. Οι στατιστικές λέμε μάλιστα πως το από το 2017 ζούμε τις πιο καταστροφικές πυρκαγιές που έχει βιώσει ποτέ η Ευρώπη και από αυτό ακριβώς θα ζήσουμε και φέτος το καλοκαίρι.

Τόσο άσχημα είναι τα πράγματα;

Σύμφωνα με το παρατηρητήριο Climatebook, φέτος η Ευρώπη βίωσε τον δεύτερο πιο θερμό Ιούνιο των 40 τελευταίων χρόνων. Σε σχέση με την περίοδο  1991-2020, η μέση μηνιαία θερμοκρασία έχει αυξηθεί κατά 1,57 βαθμούς Κελσίου, όταν η αντίστοιχη τιμή παγκοσμίως είναι +30 βαθμοί Κελσίου. Οι μετρήσεις, όπως καταγράφονται από τα τέλη του 19ου αιώνα, σπάνε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Ετσι, η Γαλλία και η Γερμανία έζησαν πρώιμους καύσωνες και τώρα ζει και η χερσόνησος της Ιβηρικής όπου το δυτικό της κομμάτι, δηλαδή η Πορτογαλία, αντιμετωπίζει «ακραία» ή «πολύ σοβαρή» ξηρασία στο 96% των εδαφών της.  Ανάλογη όμως είναι η εικόνα και στη Βόρεια Ιταλία.

Οκ, ο «καιρός τρελάθηκε». Αλλά εξήγηση είναι αυτή που ξέρουμε; Η κλιματική αλλαγή;

Τι άλλο; Οι παγετώνες των Αλπεων και το παγωμένο έδαφος στη Σιβηρία υποχωρούν ραγδαία. Η έκταση του θαλάσσιου πάγου γύρω από την Αρκτική έχει φτάσει στο ελάχιστο από το 1979,  χρονιά που άρχισαν οι δορυφορικές μετρήσεις. Ερευνες δείχνουν επίσης πως αν λιώσουν οι παγετώνες θα απελευθερωθούν άγνωστα μικρόβια που τώρα ζουν φυλακισμένα εντός τους. Εκφράζονται λοιπόν φόβοι πως η εξέλιξη αυτή μπορεί να προκαλέσει νέες πανδημίες. Αλλά αυτή είναι μια άλλη συζήτηση…

Για καύσωνες και ξηρασία τι κάνουμε;

Για καύσωνες τα ξέρουμε: ελαφρά ρούχα, σκιά, ενυδάτωση, όχι πολλές μετακινήσεις. Στην ξηραασία, λέμε το νερό νεράκι. Στην Πορτογαλία περιορίστηκε κατ’ αρχάς η χρήση του νερού για πότισμα και καθαρισμούς δρόμων. Περιορίστηκε επίσης η χρήση νερού για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας ώστε να δοθεί προτεραιότητα στην ανθρώπινη κατανάλωση

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ