- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Μεταβιβάσεις ακινήτων: «Παγώνουν» λόγω αποχής των συμβολαιογράφων
Αναλυτικά η ανακοίνωση των συμβολαιογράφων για την αποχή
«Μπλόκο» στις μεταβιβάσεις ακινήτων: Αποχή των συμβολαιογράφων για ένα μήνα.
Παγώνουν οι μεταβιβάσεις ακινήτων μετά από απόφαση των συμβολαιογράφων για αποχή ενός μηνός από τα καθήκοντά τους.
Οι συμβολαιογράφοι αποφάσισαν χθες, Δευτέρα 4 Απριλίου, να απέχουν για έναν μήνα από τις μεταβιβάσεις ακινήτων, καθώς διαμαρτύρονται για το νέο σύστημα είσπραξης του ΤΑΠ, επειδή θεωρούν πως αντί να διευκολύνει, τους καθιστά «εισπράκτορες» των δήμων.
«Αποφασίστηκε η αποχή από κάθε σύνταξη μεταβιβαστικών συμβολαίων και σχετική υποβολή δηλώσεων με αίτημα την απέμπλοκή μας από την αυτεπάγγελτη άιτηση για την έκδοση του ΤΑΠ και την διαδικασία της εγγυοδοσίας, και όποια δικαιοδοσία εχόυμε εμείς σε αυτή τη διαδικασία», είπε στην Κοινωνία Ώρα Mega o συμβολαιογράφος Θεόδωρος Αναγνωστόπουλος.
Μεταβιβάσεις ακινήτων: Η ανακοίνωση των συμβολαιογράφων για την αποχή
«Η έκτακτη Γενική Συνέλευση του ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΦΕΤΕΙΩΝ ΑΘΗΝΩΝ-ΠΕΙΡΑΙΩΣ-ΑΙΓΑΙΟΥ & ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ που συνήλθε στις 04.04.2022, αποφάσισε, κατά πλειοψηφία, την ΑΠΟΧΗ των Συμβολαιογράφων από τη σύνταξη παντός είδους μεταβιβαστικών πράξεων ακινήτων (στα οποία απαιτείται η προσάρτηση βεβαιώσεων μη οφειλής ΤΑΠ) και από τη σύνταξη και υποβολή ηλεκτρονικών δηλώσεων φορολογίας κεφαλαίου, για το χρονικό διάστημα ενός (1) μηνός, δηλαδή μέχρι την 04.05.2022, με αιτήματα:
- Την άμεση αναστολή και τροποποίηση των διατάξεων του άρθρου 19 του Ν.4915/2022 (ΦΕΚ Α’ 63/24.03.2022) που αναφέρονται στην αυτεπάγγελτη αναζήτηση από τον Συμβολαιογράφο της έκδοσης των βεβαιώσεων μη οφειλής Τ.Α.Π. από τους Δήμους της χώρας, οι οποίες απαιτούνται για τη σύνταξη συμβολαιογραφικών πράξεων που σχετίζονται με τη μεταβίβαση ακινήτων ή της καταβολής εγγυοδοσίας στον Συμβολαιογράφο και της απόδοσης από αυτόν στους Δήμους, κατά τρόπο τέτοιο ώστε ο Συμβολαιογράφος να μην έχει καμία ανάμειξη και εμπλοκή στην έκδοση των βεβαιώσεων αυτών, ούτε με τη συμπλήρωση οιωνδήποτε στοιχείων σε πλατφόρμες ούτε με εγγυοδοσίες υπέρ των Δήμων.
- Την παράλληλη δυνατότητα υποβολής αιτήσεων εγγραφής πράξεων στα Κτηματολογικά Γραφεία και στα Υποκαταστήματα του Φορέα «Ελληνικό Κτηματολόγιο» τόσο ηλεκτρονικά όσο και με την αυτοπρόσωπη παρουσία και την αναστολή των διατάξεων που προβλέπουν την υποχρεωτική ηλεκτρονική υποβολή των αιτήσεων αυτών, δεδομένου ότι, υφίστανται πλείστα άλυτα προβλήματα στη διαδικασία ηλεκτρονικής καταχώρισης μεγάλου αριθμού συμβολαιογραφικών πράξεων, λόγω δυσλειτουργίας της σχετικής ηλεκτρονικής εφαρμογής και των λαθών και σφαλμάτων που έχουν καταχωριστεί στις πρώτες εγγραφές του Κτηματολογίου.
- Την παράταση του χρόνου λειτουργίας του Υποθηκοφυλακείου Αθηνών, τουλάχιστον μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, με σκοπό την επίλυση των προβλημάτων που θα προκύψουν από την ένταξή του στον Φορέα «Ελληνικό Κτηματολόγιο» και
- Την αναπροσαρμογή των συμβολαιογραφικών δικαιωμάτων και την πρόβλεψη αμοιβής για τις εργασίες που τους έχουν ανατεθεί με τους πρόσφατους Νόμους για την ηλεκτρονική υποβολή δηλώσεων φορολογίας κεφαλαίου και για τις εργασίες που διεκπεραιώνουν για λογαριασμό των μεταβιβαζόντων στα μεταβιβαστικά συμβόλαια.
Κατά τη διάρκεια της αποχής, σε έκτακτες περιπτώσεις, θα μπορεί να χορηγηθεί άδεια για την κατάρτιση μεταβιβαστικής ακινήτων πράξης, μόνον κατόπιν ομόφωνης απόφασης του Δ.Σ. Ορίζεται νέα ημερομηνία σύγκλησης Γενικής Συνέλευσης η 09.05.2022 για επανεξέταση των θεμάτων και λήψη αποφάσεων».
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σε εξέλιξη και οι έρευνες για τα αίτια εκδήλωσης της φωτιάς
Τιτάνια μάχη πριν από τη δύση του ηλίου δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις
Διαδραστικός χάρτης δείχνει τη χρονική και γεωγραφική πορεία του στην Ανατολική Μεσόγειο
Οι κάτοικοι καλούνται να μετακινηθούν προς τα Στύρα
Καίγεται δάσος κοντά στα Μεσοχώρια
Επιχειρούν επίγειες και εναέριες δυνάμεις
Μεγάλη κινητοποίηση επίγειων και εναέριων μέσων της Πυροσβεστικής
Σημειώθηκαν με διαφορά λίγων λεπτών - Κινητοποίηση των αρχών
Με αφορμή τα πρόσφατα δημοσιεύματα, οι επιστήμονες ξεκαθαρίζουν τους πραγματικούς κινδύνους
Μετά την ολοκλήρωση των δοκιμών για την επέκταση της Καλαμαριάς, η βασική γραμμή λειτουργεί ξανά κανονικά
STOP στην άσεμνη έκθεση των ανθρώπων και του πλανήτη στη ρύπανση και τη βία, είναι το μήνυμα της πορείας
Λόγω της Υπερειδικής Διαδρομής του EKO Rally Acropolis 2026
Στόχος η βελτίωση της εξυπηρέτησης των πολιτών
Παραμένει για χρόνια ερεπωμένος
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Συνελήφθη ο υπεύθυνος εργασιών
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.