Ελλαδα

Φωτιά-Euroferry Olympia: Διασώθηκαν 278 επιβάτες-14 αγνοούμενοι

Αγωνία για τους δύο εγκλωβισμένους επιβάτες - Δύο Έλληνες μεταξύ των ατόμων που αγνοούνται

62224-137655.jpg
Newsroom
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Το φλεγόμενο πλοίο Euroferry Olympia
Το φλεγόμενο πλοίο Euroferry Olympia © startmediacorfu.gr

Φωτιά στο πλοίο Euroferry Olympia στην Κέρκυρα: Ταυτοποίηθηκαν 278 επιβάτες - Πληροφορίες για αγνοούμενους - Δύο εγκλωβισμένοι στο φλεγόμενο πλοίο

278 άτομα έχουν ταυτοποιηθεί στην Κέρκυρα από τους 290 επιβαίνοντες του πλοίου Euroferry Olympia που έπιασε φωτιά ανοιχτά του νησιού τα ξημερώματα της Παρασκευής (18/2). Δύο επιβάτες παραμένουν εγκλωβισμένοι στο πλοίο και 14 είναι αγνοούμενοι

Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, τρεις Έλληνες βρίσκονται ανάμεσα στους 14 αγνοούμενους. Οι δύο εγκλωβισμένοι επιβάτες στο φλεγόμενο πλοίο έχουν επικοινωνία με τον Ύπαρχο, ενώ -υπό δύσκολες συνθήκες- προσεγγίζει το Euroferry Olympia Σούπερ Πούμα. 

Η φωτιά ξέσπασε στο πλοίο περί τις 04:30 τα ξημερώματα. Ο καπετάνιος απηύθυνε Mayday στα παρακείμενα πλοία, σημαίνοντας συναγερμό για την εκδήλωση της φωτιάς και κάλεσε δυνάμεις από την Ιταλία και την Ελλάδα προκειμένου να εκκενωθεί το Euroferry Olympia.

Το πλοίο Euroferry Olympia στο σημείο όπου βρίσκεται αυτήν την ώρα
Το πλοίο Euroferry Olympia - Το στίγμα στο Marine Traffic

Οι επιβάτες μεταφέρθηκαν με σωστικές λέμβους στο λιμάνι της Κέρκυρας, όπου έγινε και η καταμέτρησή τους από τις αρχές. Με σκάφος του Λιμενικού έφτασε στο λιμάνι του νησιού ένας ελαφρά τραυματίας, που αντιμετώπιζε αναπνευστικό πρόβλημα από την εισπνοή καπνού. Ακόμη τρεις άνθρωποι χρειάστηκε να μεταφερθούν στο νοσοκομείο, ενώ προληπτικά έγινε και η μεταφορά ενός βρέφους λίγων μηνών.

Επιβάτης από το Euroferry Olympia φτάνει στην Κέρκυρα
Επιβάτης από το Euroferry Olympia φτάνει στην Κέρκυρα © EUROKINISSI

Φωτιά στο Euroferry Olympia: Τι λέει η πλοιοκτήτρια εταιρεία

Σύμφωνα με την πλοιοκτήτρια εταιρία Grimaldi, η πυρκαγιά στο πλοίο της, το Euroferry Olympia, ανοικτά της Κέρκυρας, ξέσπασε στο γκαράζ νούμερο τρία. Η εταιρία τονίζει ότι το προσωπικό κινητοποιήθηκε άμεσα για την κατάσβεση της φωτιάς και στη συνέχεια, σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες, ο κυβερνήτης πληροφόρησε τις αρμόδιες ελληνικές και ιταλικές Αρχές και αποφάσισε την εγκατάλειψη του πλοίου.

Τα μέλη του πληρώματος είναι ελληνικής και ιταλικής υπηκοότητας και στο γκαράζ υπήρχαν 32 οχήματα. Το πλοίο φέρει σημαία Ιταλίας και καθελκύστηκε το 1995.

Το φλεγόμενο πλοίο Euroferry Olympia
Το φλεγόμενο πλοίο Euroferry Olympia © startmediacorfu.gr

Το Euroferry Olympia στις φλόγες

Φωτιά στο Euroferry Olympia: Βίντεο ντοκουμέντο από το Λιμενικό Σώμα

Το Λιμενικό Σώμα έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο – ντοκουμέντο από το πλοίο Euroferry Olympia. Όπως διακρίνεται, το μεγαλύτερο μέρος του πλοίου έχει καταστραφεί ολοσχερώς με τη φωτιά να συνεχίζει να καίει και την ατμόσφαιρα λόγω του έντονου καπνού να είναι αποπνικτική.

Εκδήλωση πυρκαγιάς σε Ε/Γ-Ο/Γ πλοίο στην Ερεικούσα

Φωτιά στο Euroferry Olympia: Πώς έγινε η εκκένωση του πλοίου - Μαρτυρίες επιβατών

Σύμφωνα με επιβάτη του πλοίο που μίλησε στον ΣΚΑΪ, γρήγορες ήταν οι αντιδράσεις των μελών του πληρώματος, που έθεσαν σε λειτουργία το σχέδιο εκκένωσης του πλοίου. «Σε 15 λεπτά η φωτιά έφτασε στο ανοιχτό κατάστρωμα όπου βρισκόμασταν. Το πλήρωμα ήταν απλά τέλειο. Γρήγορο στην αντίδρασή του και πολύ οργανωμένο. Σωθήκαμε από το πλήρωμα. Ιταλοί οι περισσότεροι» είπε και πρόσθεσε: «Μας ξυπνήσανε 4.25 το πρωί, μια ώρα μετά εκκενώθηκε το πλοίο. Σε 15 λεπτά η φωτιά έφτασε στο ανοιχτό κατάστρωμα όπου βρισκόμασταν… Υπάρχουν οικογένειες και μικρά παιδιά, αλλά δεν υπήρξε πανικός. Μόλις βγήκαμε από τις καμπίνες στο ανοιχτό κατάστρωμα φαίνονταν οι καπνοί, καταλάβαμε ότι κάτι έχει πάρει φωτιά, αλλά δεν ξέραμε το μέγεθος. Μείναμε περίπου μια ώρα στις λέμβους αν δεν κάνω λάθος. Ο καιρός είναι πολύ καλός, δεν είχε θάλασσα, μας βοήθησε ο Θεός. Δύο λέμβοι κατέβηκαν, από 150 άτομα η κάθε βάρκα».

ΦΩΤΙΑ ΠΛΟΙΟ ΕΡΕΙΚΟΥΣΑ

«Είμαι στο ιταλικό πλοίο του λιμενικού και πάμε μάλλον για Κέρκυρα. Μόνο αυτό το πλοίο ήρθε είμαστε όλοι σε αυτό. Απ ό,τι γνωρίζω είμαστε όλοι καλά. Δεν υπήρξε κανένας στη θάλασσα» ανέφερε στις δηλώσεις του και συμπλήρωσε: «Εκ των υστέρων η φωτιά μάθαμε ότι ξεκίνησε από το γκαράζ, δεν είναι σίγουρο. Στόμα με στόμα διαδόθηκε αυτό». 

Πλοία των αρχών με διασωθέντες από το πλοίο Euroferry Olympia που φλέγεται από τα ξημερώματα της Παρασκευής (18/2)
Διάσωση από το Euroferry Olympia © EUROKINISSI

Ο ψαράς Νίκος Μπαρδής, έσπευσε με τη βάρκα τους, από τους πρώτους, κοντά στο φλεγόμενο πλοίο, περιέγραψε τα όσα έβλεπε στα ανοιχτά της Ερεικούσας. «Δεν θα πλησιάσουμε το πλοίο που φλέγεται. Θα κάνουμε έρευνα στην περιοχή. Έχουν έρθει και άλλα σκάφη» είπε ο κ. Μπαρδής. 

Επιβάτες του Euroferry Olympia μεταφέρονται με ασφάλεια σε χώρο του λιμένα Κέρκυρας
Επιβάτες του Euroferry Olympia στην Κέρκυρα © ΑΠΕ-ΜΠΕ

Γονείς κρατούν στην αγκαλιά τους τα παιδιά τους μετά τη διάσωσή τους από το φλεγόμενο Euroferry Olympia
Επιβάτες του Euroferry Olympia στην Κέρκυρα © ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτιά στο Euroferry Olympia: Οι πρώτες πληροφορίες για το πώς εκδηλώθηκε

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το Il Messaggero, η φωτιά ξέσπασε σε ένα από τα αμπάρια του πλοίου που μετέφερε κυρίως φορτηγά και τους οδηγούς τους. Το πλήρωμα προσπάθησε αρχικά να σβήσει τη φωτιά με τον εξοπλισμό που είχε αλλά, δεδομένης της αδυναμίας να γίνει κάτι τέτοιο, ο καπετάνιος έδωσε εντολή για την εκκένωση του πλοίου.

Οι επιβάτες και το πλήρωμα επιβιβάστηκε σε δύο λέμβους των 150 ατόμων, κανένα άτομο δεν βρέθηκε στη θάλασσα και εν συνεχεία από τις λέμβους στα σκάφη του λιμενικού και τις ιταλικής ακτοφυλακής. Ένα άτομο μεταφέρθηκε στην Κέρκυρα με πλοίο του λιμενικού προκειμένου να του παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες. 

Πληροφορίες από την ΕΡΤ αναφέρουν ότι η φωτιά ξεκίνησε από το τρίτο κατάστρωμα και αυτή τη στιγμή το πλοίο καίγεται από άκρη σε άκρη. 

Φωτιά στο Euroferry Olympia: Η ανακοίνωση του Λιμενικού Σώματος

Νωρίς το πρωί της Παρασκευής, κι ενώ βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη η επιχείρηση διάσωσης των επιβατών, το Λιμενικό Σώμα εξέδωσε ανακοίνωση για τις ενέργειες που γίνονται. 

Η ανακοίνωση έχει ως εξής: 

«Οι λιμενικές Αρχές Ηγουμενίτσας και Κέρκυρας ενημερώθηκαν από τον Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού, Έρευνας και Διάσωσης του Λιμενικού Σώματος για περιστατικό εκδήλωσης πυρκαγιάς στο κατάστρωμα νούμερο 3 του επιβατηγού/οχηματαγωγού πλοίου “Euroferry Olympia” σημαίας Ιταλίας, ενώ το πλοίο έπλεε στη θαλάσσια περιοχή βορειοανατολικά της Ερεικούσσας, κατά την εκτέλεση προγραμματισμένου δρομολογίου από την Ηγουμενίτσα προς το Πρίντεζι.

»Στο σημείο βρίσκονται ήδη τέσσερα περιπολικά σκάφη του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής, ένα ναυαγοσωστικό σκάφος του Λιμενικού Σώματος, ένα σκάφος της Ιταλικής Οικονομικής Αστυνομίας, δυο παραπλέοντα πλοία, δυο ιδιωτικά σκάφη, ένα ελικόπτερο του Λιμενικού Σώματος, δυο ελικόπτερα της Πολεμικής Αεροπορίας, ένα ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού. Αναμένεται να καταπλεύσει η φρεγάτα “Ύδρα”. Επίσης, στην περιοχή σπεύδουν δυο ρυμουλκά σκάφη, ρυμουλκό πυροσβεστικό σκάφος, καθώς και αντιρρυπαντικό σκάφος του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής.

»Σύμφωνα με τις επίσημες καταστάσεις πληρώματος των επιβατών που κατέθεσε ο πλοίαρχος του πλοίου στην Ηγουμενίτσα, πριν τον απόπλου, στο “Euroferry Olympia” επέβαιναν 239 επιβάτες και 51 άτομα πλήρωμα. Η επιχείρηση απεγκλωβισμού και μεταφοράς των επιβαινόντων του πλοίου βρίσκεται σε εξέλιξη. Πλήρης καταγραφή και ταυτοποίηση των επιβαινόντων του πλοίου θα πραγματοποιηθεί στην Κέρκυρα. Στην περιοχή επικρατούν ΒΔ άνεμοι εντάσεως 4 μποφόρ. Ο υπ. Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Ιωάννης Πλακιωτάκης, ο οποίος ενημερώθηκε από την πρώτη στιγμή για το περιστατικό, έδωσε άμεσα εντολή για κινητοποίηση κάθε πρόσφορου μέσου, πλωτού και εναερίου, για τον απεγκλωβισμό των επιβατών και του πληρώματος του πλοίο. Κάθε νεότερη εξέλιξη θα σας γνωστοποιείται άμεσα με νεότερη ανακοίνωση Τύπου».

 

Φωτιά στο Euroferry Olympia - ΠΝΟ: Να ελέγξουν οι αρχές εξονυχιστικά τις συνθήκες

Ανακοίνωση για τη φωτιά στο Euroferry Olympia εξέδωσε και η ΠΝΟ, ζητώντας να ελεγχθούν οι συνθήκες υπό τις οποίες ξέσπασε η πυρκαγιά. 

«Το νέο περιστατικό στο υπό ιταλική σημαία και ιταλική πλοιοκτησία επιβατηγό – οχηματαγωγό πλοίο “Euroferry Olympia” και η πυρκαγιά, που εκδηλώθηκε σήμερα τις πρωινές ώρες στο 3o κατάστρωμα του πλοίου ενώ έπλεε ανοικτά της Ηγουμενίτσας προς Μπρίντεζι με 237 επιβάτες και 51μελές πλήρωμα συνεπεία του οποίου, από τη μέχρι τώρα ενημέρωση κανένας από τους επιβαίνοντες και το πλήρωμα δεν έχασε τη ζωή του πλην όμως υπάρχουν αγνοούμενοι φέρνει στις μνήμες όλων μας το προ επταετίας περίπου παρόμοιο περιστατικό με το πλοίο “NORMAN ATLANTIC”, σημειώνει η ΠΝΟ σε ανακοίνωσή της. 

Η ΠΝΟ υποστηρίζει ότι «με επανειλημμένα διαβήματα της και με πληθώρα σχετικών εγγράφων και με ανάλογα δελτία τύπου και καταγγελίες έχουμε τονίσει, και πάλι το υπογραμμίζουμε, ότι η προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα είναι υπεράνω κάθε πνεύματος επιχειρηματικής κερδοσκοπίας και δεν πρέπει για κανένα λόγο να θυσιάζεται στο βωμό της οποιασδήποτε σκοπιμότητας. Επανερχόμαστε όμως σήμερα στη σκληρή πραγματικότητα, εκφράζουμε την πλήρη συμπαράσταση μας στη ψυχική και σωματική ταλαιπωρία των επιβαινόντων και στα μέλη του πληρώματος στο φλεγόμενο πλοίο και ευχόμαστε να βρεθούν οι αγνοούμενοι σώοι και υγιείς. Ταυτόχρονα απαιτούμε όπως ο αρμόδιες Υπηρεσίες ελέγξουν εξονυχιστικά το όλο περιστατικό προκειμένου να χυθεί άπλετο φως ώστε να μην χρειασθεί στο μέλλον να σημειωθούν ανάλογα περιστατικά και να θρηνήσουμε ανθρώπινα θύματα» καταλήγει η ανακοίνωση.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ