Ελλαδα

Φωτιά - Euroferry Olympia: Τρεις Έλληνες μεταξύ των αγνοουμένων

2 εγκλωβισμένοι - 14 αγνοούμενοι

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Φωτιά - Euroferry Olympia: Τρεις Ελληνες μεταξύ των αγνοουμένων
Στο λιμάνι της Κέρκυρας μεταφέρονται οι επιβαίνοντες στο επιβατηγό πλοίο «Euroferry Olympia» © EUROKINNISSI

Φωτιά - Euroferry Olympia: Τρεις Έλληνες είναι μεταξύ των αγνοουμένων στο πλοίο στην Κέρκυρα.

Τρεις Έλληνες είναι μεταξύ των αγνοουμένων από τη φωτιά που ξέσπασε στο επιβατηγό-οχηματαγωγό πλοίο «Euroferry Olympia» σήμερα τα ξημερώματα, ενώ έπλεε κοντά στην Κέρκυρα.

Συνολικά 278 άτομα έχουν ταυτοποιηθεί στην Κέρκυρα από τους 290 επιβαίνοντες του πλοίου «Euroferry», δύο επιβάτες παραμένουν εγκλωβισμένοι στο πλοίο και 14 είναι αγνοούμενοι. 

Οι δύο εγκλωβισμένοι επιβάτες στο φλεγόμενο πλοίο έχουν επικοινωνία με τον ύπαρχο, ενώ -υπό δύσκολες συνθήκες- προσεγγίζει το «Euroferry Olympia» Σούπερ Πούμα.

Φωτιά στο «Euroferry Olympia»: Βίντεο ντοκουμέντο από το Λιμενικό Σώμα

Το Λιμενικό Σώμα έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο-ντοκουμέντο από το πλοίο «Euroferry Olympia». Όπως διακρίνεται, το μεγαλύτερο μέρος του πλοίου έχει καταστραφεί ολοσχερώς, με τη φωτιά να συνεχίζει να καίει και την ατμόσφαιρα λόγω του έντονου καπνού να είναι αποπνικτική.

Εκδήλωση πυρκαγιάς σε Ε/Γ-Ο/Γ πλοίο στην Ερεικούσα

Φωτιά στο «Euroferry Olympia»: Πώς έγινε η εκκένωση του πλοίου - Μαρτυρίες επιβατών

Σύμφωνα με επιβάτη του πλοίο που μίλησε στον ΣΚΑΪ, γρήγορες ήταν οι αντιδράσεις των μελών του πληρώματος, που έθεσαν σε λειτουργία το σχέδιο εκκένωσης του πλοίου. «Σε 15 λεπτά η φωτιά έφτασε στο ανοιχτό κατάστρωμα όπου βρισκόμασταν. Το πλήρωμα ήταν απλά τέλειο. Γρήγορο στην αντίδρασή του και πολύ οργανωμένο. Σωθήκαμε από το πλήρωμα. Ιταλοί οι περισσότεροι», είπε και πρόσθεσε:

«Μας ξυπνήσανε 4.25 το πρωί, μία ώρα μετά εκκενώθηκε το πλοίο. Σε 15 λεπτά η φωτιά έφτασε στο ανοιχτό κατάστρωμα όπου βρισκόμασταν… Υπάρχουν οικογένειες και μικρά παιδιά, αλλά δεν υπήρξε πανικός. Μόλις βγήκαμε από τις καμπίνες στο ανοιχτό κατάστρωμα φαίνονταν οι καπνοί, καταλάβαμε ότι κάτι έχει πάρει φωτιά, αλλά δεν ξέραμε το μέγεθος. Μείναμε περίπου μια ώρα στις λέμβους αν δεν κάνω λάθος. Ο καιρός είναι πολύ καλός, δεν είχε θάλασσα, μας βοήθησε ο Θεός. Δύο λέμβοι κατέβηκαν, από 150 άτομα η κάθε βάρκα».

«Είμαι στο ιταλικό πλοίο του Λιμενικού και πάμε μάλλον για Κέρκυρα. Μόνο αυτό το πλοίο ήρθε είμαστε όλοι σε αυτό. Απ' ό,τι γνωρίζω είμαστε όλοι καλά. Δεν υπήρξε κανένας στη θάλασσα», ανέφερε στις δηλώσεις του και συμπλήρωσε: «Εκ των υστέρων η φωτιά μάθαμε ότι ξεκίνησε από το γκαράζ, δεν είναι σίγουρο. Στόμα με στόμα διαδόθηκε αυτό». 

Ο ψαράς Νίκος Μπαρδής έσπευσε με τη βάρκα τους από τους πρώτους, κοντά στο φλεγόμενο πλοίο, περιέγραψε τα όσα έβλεπε στα ανοιχτά της Ερεικούσσας. «Δεν θα πλησιάσουμε το πλοίο που φλέγεται. Θα κάνουμε έρευνα στην περιοχή. Έχουν έρθει και άλλα σκάφη», είπε ο κ. Μπαρδής. 

Φωτιά στο «Euroferry Olympia»: Οι πρώτες πληροφορίες για το πώς εκδηλώθηκε

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει η «Il Messaggero», η φωτιά ξέσπασε σε ένα από τα αμπάρια του πλοίου που μετέφερε κυρίως φορτηγά και τους οδηγούς τους. Το πλήρωμα προσπάθησε αρχικά να σβήσει τη φωτιά με τον εξοπλισμό που είχε αλλά, δεδομένης της αδυναμίας να γίνει κάτι τέτοιο, ο καπετάνιος έδωσε εντολή για την εκκένωση του πλοίου.

Οι επιβάτες και το πλήρωμα επιβιβάστηκαν σε δύο λέμβους των 150 ατόμων, κανένα άτομο δεν βρέθηκε στη θάλασσα και εν συνεχεία από τις λέμβους στα σκάφη του λιμενικού και τις ιταλικής ακτοφυλακής. Ένα άτομο μεταφέρθηκε στην Κέρκυρα με πλοίο του Λιμενικού προκειμένου να του παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες. 

Πληροφορίες από την ΕΡΤ αναφέρουν ότι η φωτιά ξεκίνησε από το τρίτο κατάστρωμα και αυτή τη στιγμή το πλοίο καίγεται από άκρη σε άκρη. Πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού έχει ξεκινήσει για το σημείο που βρίσκεται το πλοίο, αντιρρυπαντικό σκάφος από την Πάτρα για τους ευνόητους λόγους, το ρυμουλκό «Δίας» από το λιμάνι της Κέρκυρας και ξεκινάνε το «Γρηγόρης» με τρία οχήματα της πυροσβεστικής και τα φέριμποτ «Ευδοκία» και «Κέρκυρα Express» για να περισυλλέξει τους ανθρώπους που βρίσκονται στις λέμβους.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ