Ελλαδα

Euroferry Olympia: Μαρτυρίες οδηγών που επέβαιναν στο πλοίο

Περιγράφουν τις στιγμές που έζησαν

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Φωτιά στο Euroferry Olympia: Στο λιμάνι της Κέρκυρας επιβάτες
Φωτιά στο Euroferry Olympia: Στο λιμάνι της Κέρκυρας επιβάτες © EUROKINISSI/ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΚΑΤΑΠΟΔΗΣ

Φωτιά στο Euroferry Olympia - Έλληνες οδηγοί που βρίσκονταν στο πλοίο μίλησαν για τις στιγμές που βίωσαν.

Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες επιβατών του πλοίου Euroferry Olympia, στο οποίο εκδηλώθηκε φωτιά ενώ βρισκόταν ανοιχτά της Ερεικούσας, βόρεια της Κέρκυρας.

Ένας από τους οδηγούς ανέφερε: «Κοιμόμαστε στα αυτοκίνητα. Κι αυτό γιατί στις καμπίνες μας βάζουν τέσσερα άτομα, ενώ τα μέτρα αναφέρουν ότι πρέπει να είναι μέχρι δύο».

Μαρτυρία απεγκλωβισμένων από φλεγόμενο πλοίο Euroferry Olympia.

Ένας άλλος Έλληνας οδηγός περιέγραψε με κάθε λεπτομέρεια τα όσα συνέβησαν από τη στιγμή που ξέσπασε η φωτιά λέγοντας μάλιστα ότι το δικό του όχημα έχει καεί.

«Ακούσαμε τις σειρήνες του πλοίου. Οι περισσότεροι ήμασταν στις καμπίνες. Γίναμε δύο ομάδες και μας οδήγησαν στις βάρκες», ανέφερε ο οδηγός φορτηγού.

Μαρτυρία απεγκλωβισμένων από φλεγόμενο πλοίο 2

Φωτιά στο πλοίο Euroferry Olympia: Τρεις Έλληνες μεταξύ των 14 αγνοουμένων

Νωρίς το μεσημέρι της Παρασκευής ολοκληρώθηκε η επιχείρηση ταυτοποίησης και καταμέτρησης των επιβατών και του πληρώματος του πλοίου Euroferry Olympia.

Μέχρι στιγμής έχουν ταυτοποιηθεί 277 άτομα ενώ 14 ακόμα άτομα, μεταξύ των οποίων και τρεις Έλληνες, φέρονται ως αγνοούμενοι.

Ήδη είναι σε εξέλιξη επιχείρηση απεγκλωβισμού δύο ατόμων που εξακολουθούν να βρίσκονται στο φλεγόμενο πλοίο.

Στο σημείο όπου είναι σε εξέλιξη το συμβάν βρίσκεται ένα πλοίο με πυροσβεστικά οχήματα που κάνουν συνεχείς ρίψεις νερού στο πλοίο αλλά και ένα ρυμουλκό που επιχειρεί και αυτό στην κατάσβεση της φωτιάς. Επίσης επιχειρούν τρία ελικόπτερα.

Η πυρκαγιά σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες φαίνεται να ξεκίνησε από το τρίτο κατάστρωμα ενώ σύμφωνα με τη λίστα επιβατών στο πλοίο επέβαιναν 239 επιβάτες και 51 άτομα πλήρωμα. Από τους επιβαίνοντες 21 είναι Έλληνες, 14 επιβάτες και 7 άτομα από το πλήρωμα.

Ο πλοίαρχος του πλοίου με το που ξεκίνησε η φωτιά ζήτησε την άμεση εγκατάλειψή του ενώ σκάφη του λιμενικού σώματος και της ιταλικής ακτοφυλακής μετέφεραν με ασφάλεια στο λιμάνι της Κέρκυρας 278 άτομα ενώ ένα ακόμα μεταφέρθηκε με αναπνευστικά προβλήματα στο νοσοκομείο του νησιού για εξετάσεις.

GUARDIA FINANZA SALVA 243 a BORDO:TRAGHETTO Euroferry Olympia Grimaldi in fiamme  da Corfù-Brindiisi

Σύμφωνα με την εταιρεία Grimaldi Group στο πλοίο επέβαιναν 239 επιβάτες διαφόρων εθνικοτήτων και 51 μέλη πλήρωμα. Επιπλέον, το πλοίο μεταφέρει 153 επαγγελματικά οχήματα (φορτηγά και τρέιλερ), καθώς και 32 επιβατικά οχήματα.

Η εταιρεία αναφέρει επίσης ότι δεν έχει εντοπιστεί καμία διαρροή καυσίμου στη θάλασσα, ενώ δεν έχει επηρεαστεί η σταθερότητα του πλοίου.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, 10 άτομα έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο Κέρκυρας, φέροντας ελαφρά τραύματα. Ορισμένα εξ αυτών, αναμένεται να λάβουν εξιτήριο τις επόμενες ώρες.

Εκδήλωση πυρκαγιάς σε Ε/Γ-Ο/Γ πλοίο στην Ερεικούσα

Φωτιά - Euroferry Olympia: Η ανακοίνωση της πλοιoκτήτριας εταιρείας

«Το πλήρωμα του πλοίου επενέβη άμεσα για να σβήσει τη φωτιά, ενώ ο κυβερνήτης και το προσωπικό του Ομίλου ειδοποίησαν έγκαιρα τις αρχές και έλαβαν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να διαχειριστούν το περιστατικό με τον καλύτερο δυνατό τρόπο», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο όμιλος Grimaldi.

Αναλυτικά η ανακοίνωση

«Στις 4.12 (τοπική ώρα) ο καπετάνιος του πλοίου επικοινώνησε με τα κεντρικά γραφεία της εταιρίας και μας πληροφόρησε ότι ξέσπασε φωτιά στο κατάστρωμα 3. Αμέσως το πλήρωμα έσπευσε να σβήσει τη φωτιά με τον εξοπλισμό του πλοίου.

Εν τω μεταξύ, ο καπετάνιος και ο επικεφαλής του πληρώματος μέσω της «ομάδας επείγουσας αντιμετώπισης» ενημέρωσε για το περιστατικό τις αρμόδιες Ιταλικές και Ελληνικές αρχές και πήρε όλα τα αναγκαία μέτρα να διαχειριστεί το ατύχημα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Για την ασφάλεια των ανθρώπων στο πλοίο ο καπετάνιος αποφάσισε ότι όλοι πρέπει να το εγκαταλείψουν. Σύμφωνα με τις αρχικές πληροφορίες οι επιβαίνοντες σώθηκαν από ένα πλοίο της Ιταλικής Οικονομικής Αστυνομίας και ένα πλοίο της Ελληνικής Ακτοφυλακής που ήταν στην περιοχή. Και τα δύο κατευθύνθηκαν στο λιμάνι της Κέρκυρας όπου η εταιρία παρείχε βοήθεια στους διασωθέντες.

Στο πλοίο επέβαιναν 239 επιβάτες, διαφορετικών εθνικοτήτων, όπως 51 Έλληνες και Ιταλοί μέλη του πληρώματος. Επιπροσθέτως, το πλοίο μετέφερε 153 εμπορικά οχήματα (φορτηγά και νταλίκες) όπως και 32 οδηγούς.

Δεν έχει εντοπιστεί καμία πετρελαιοκηλίδα στη θάλασσα, ούτε η σταθερότητα του πλοίου φαίνεται να διακυβεύεται. Ρυμουλκά κατευθύνθηκαν προς Euroferry Olympia για να προσφέρουν βοήθεια και να συντονίσουν την επείγουσα κατάσταση.

Το πλοίο (κατασκευής 1995) έχει ιταλική σημαία και αναπτύσσεται από την εταιρία Grimaldi Group Grimaldi Euromed S.p.A. στη γραμμή Πρίντεζι - Ηγουμενίτσα. Έφυγε από το λιμάνι της Ηγουμενίτσας στις 01.20 π.μ (τοπική ώρα) χθες το βράδυ και είχε προγραμματιστεί να φτάσει στο Πρίντεζι σήμερα το πρωί στις 9.

Η ανώτατη διοίκηση της εταιρίας εκφράζει τη λύπη της για το ατύχημα και θα συνεργαστεί πλήρως με τις αρμόδιες αρχές για να δοθεί άπλετο φως στις συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε».

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ