Ελλαδα

Απόκριες 2022: Σήμερα οι αποφάσεις για το καρναβάλι

Οι εκτιμήσεις των ειδικών και η επιθυμία της κυβέρνησης

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Απόκριες - Καρναβάλι
Απόκριες - Καρναβάλι © Eurokinissi

Απόκριες 2022: Οι αποφάσεις των ειδικών και η ανακοίνωση τους για το καρναβάλι - Τι λένε οι δήμαρχοι περιοχών για καρναβαλικές εκδηλώσεις - Πότε είναι Απόκριες

Οι Απόκριες 2022 πλησιάζουν και μέσα στις επόμενες ώρες αναμένεται η ανακοίνωση των αποφάσεων των ειδικών για τα καρναβάλια, τη διεξαγωγή τους με μέτρα ή την ακύρωση των καρναβαλικών εκδηλώσεων για ακόμη μία φορά λόγω κορωνοϊού. 

Η επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας συνεδριάζει σήμερα Τετάρτη (9/2) και πληροφορίες αναφέρουν ότι οι ειδικοί εκτιμούν ότι δεν θα είναι λειτουργική μία γενική απαγόρευση των καρναβαλικών εκδηλώσεων στη χώρα. Άλλωστε, η κυβέρνηση φέρεται να έχει εκφράσει την ίδια επιθυμία. Δηλαδή, να μην γίνει οριζόντια απαγόρευση του καρναβαλιού. Σε δηλώσεις τους ειδικοί έχουν θέσει το ζήτημα «Απόκριες 2022 ή Πάσχα», με κάποιους να υποστηρίζουν ότι το Καρναβάλι θα έπρεπε να θυσιαστεί, προκειμένου να απολαύσουμε -έστω φέτος- Πάσχα πιο κοντά στην κανονικότητα. 

Ήδη οι δήμαρχοι της Πάτρας, της Νίκαιας - Αγίου Ιωάννη Ρέντη και της Ξάνθης προσπαθούν σε συνεννόηση με το φορέα διοργάνωσης του καρναβαλιού, να μην προχωρήσουν στις μεγάλες και φαντασμαγορικές εκδηλώσεις, αλλά να δώσουν τη νότα των Αποκριών στις περιοχές. 

Ο δήμαρχος Πατρών, Κώστας Πελετίδης, πριν από λίγες ημέρες απέστειλε επιστολή στον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη, ζητώντας του διευκρινίσεις για το καρναβάλι, σημειώνοντας το οικονομικό πρόβλημα που θα δημιουργηθεί σε εργαζόμενους αν δεν γίνουν οι εκδηλώσεις. «Ο δήμος θα κάνει όλα όσα μπορεί, για να έχουμε εστίες ανάσας και απόλαυσης».

 Στην Ξάνθη ετοιμάζεται μία εναλλακτική διοργάνωση με τρεις μεγάλες συναυλίες όπου μπορούν να τηρηθούν οι απαραίτητες αποστάσεις. Κανονικά θα γίνουν οι στολισμοί στην πόλη όπως και το παραδοσιακό κάψιμο του Τσάρου. «Είναι πρώτα η υγεία και μετά η διασκέδαση», λένε οι διοργανωτές.

«Είναι μία σωστή απόφαση αν δεν πάμε σε παρελάσεις», είπε στον Ant1 ο δήμαρχος Νίκαιας - Αγίου Ιωάννη Ρέντη, Γιώργος Ιωακειμίδης και πρόσθεσε: «Με εκατό νεκρούς στη μέρα είναι πολύ βαρύ να πούμε ότι πάμε στο καρναβάλι». 

Απόκριες 2022: Η εκτίμηση Βατόπουλου για τις εκδηλώσεις για το καρναβάλι

Ο καθηγητής Μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, εκτίμησε ότι αν θα γίνουν φέτος οι καρναβαλικές εκδηλώσεις για τις Απόκριες 2022, ο συνωστισμός θα φέρει κρούσματα «που αυτά θα φέρουν βαριά περιστατικά. Υπάρχει μια πολιτική απόφαση σε όλη την Ευρώπη να σταματήσουν οι περιορισμοί όσο είναι δυνατόν, ωστόσο αυτό ενέχει έναν υγειονομικό κίνδυνο». 

Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, σε πρόσφατες δηλώσεις της ανέφερε ότι η Τσικνοπέμπτη που έρχεται θα πρέπει να γίνει με μέτρα και ο καθένας να πάει μεν σε σπίτια φίλων για να φάει, τηρώντας δε τα μέτρα και τις αποστάσεις. Άλλωστε, έχει αναφέρει ότι θα αργήσουμε να πετάξουμε τις μάσκες, με την ίδια να τοποθετεί στο καλοκαίρι τη μέρα που θα τις βγάλουμε.

Βατόπουλος σε ΣΚΑΪ: Οι μάσκες θα είναι για αρκετό καιρό μαζί μας- Η πανδημία δεν έχει τελειώσει

Πότε είναι οι Απόκριες 2022 - Πότε ανοίγει το Τριώδιο

Το Τριώδιο ανοίγει φέτος στις 13 Φεβρουαρίου 2022. Η περίοδος του Τριωδίου είναι εκκλησιαστική περίοδος δέκα εβδομάδων που ξεκινά από την Κυριακή του Τελώνου και Φαρισαίου και φτάνει μέχρι και το Μεγάλο Σάββατο. Μέσα στην περίοδο αυτήν περιλαμβάνεται η Απόκρεως, η Μεγάλη Τεσσαρακοστή και η Μεγάλη Εβδομάδα. Οι τρεις πρώτες εβδομάδες αποτελούν την Απόκρεω. Ακολουθούν έξι εβδομάδες νηστειών (Τεσσαρακοστή) και τέλος η Μεγάλη Εβδομάδα.

Την πρώτη εβδομάδα του Τριωδίου γίνεται «κατάλυσις εις πάντα», δηλαδή τρώγεται ελεύθερα κάθε φαγητό ακόμα και την Τετάρτη και την Παρασκευή. Για τον λόγο αυτόν ονομάζεται «ελεύθερη» ή «απολυτή».

Τη δεύτερη εβδομάδα γίνεται «κατάλυσις εις πάντα» όλες τις ημέρες εκτός της Τετάρτης και της Παρασκευής. Την Πέμπτη της δεύτερης εβδομάδας στην Ελλάδα υπάρχει το έθιμο της Τσικνοπέμπτης, κατά την οποία καταναλώνονται κρεατικά, δεδομένου ότι μετά από τρεις ημέρες αρχίζει ουσιαστικά η νηστεία. Η εβδομάδα τελειώνει με το Ψυχοσάββατο.
 
Η τρίτη εβδομάδα είναι αυτή της Τυροφάγου ή Τυρινής, οπότε όλες τις ημέρες γίνεται κατάλυση σε όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα, του αβγού, των ψαριών και φυσικά του ελαιολάδου, απαγορεύεται όμως η κρεοφαγία.
 
Από την τέταρτη εβδομάδα, με την Καθαρά Δευτέρα, αρχίζει η Μεγάλη Τεσσαρακοστή με την αυστηρότατη νηστεία της.
 

Πότε είναι Τσικνοπέμπτη

 
Η Τσικνοπέμπτη φέτος πέφτει στις 24 Φεβρουαρίου 2022. Η Τσικνοπέμπτη είναι γιορτή της ορθόδοξης παράδοσης στην οποία καταναλώνονται μεγάλες ποσότητες κρέατος. Λαμβάνει χώρα την Πέμπτη, λόγω του ότι οι ημέρες Τετάρτη και Παρασκευή είναι «νήστιμοι ημέραι», της δεύτερης εβδομάδας των Αποκριών, της καλούμενης Κρεατινής.
 
Προηγείται αυτής η πρώτη κατά σειρά εβδομάδα, η Προφωνή, και ακολουθεί η τρίτη εβδομάδα της Τυροφάγου. Πέφτει λίγες ημέρες πριν από την έναρξη της μεγάλης νηστείας της Σαρακοστής.
 

Καθαρά Δευτέρα 2022: Πότε πέφτει το τριήμερο

Η Καθαρά Δευτέρα είναι κινητή γιορτή, η οποία εξαρτάται από την ημερομηνία του Πάσχα. Συγκεκριμένα πέφτει κάθε χρόνο στο ξεκίνημα της 7ης εβδομάδας, δηλαδή 48 μέρες πριν το Ορθόδοξο Πάσχα και προφανώς πάντοτε ημέρα Δευτέρα.
 
Η Καθαρά Δευτέρα για το 2022 είναι στις 7 Μαρτίου και είναι το πρώτο από τα δύο τριήμερα του Μαρτίου.
 
Το ενδιαφέρον του κόσμου για το τι θα γίνει φέτος με τις Απόκριες 2022 και το καρναβάλι είναι μεγάλο, την ώρα που οι κλάδοι που δραστηριοποιούνται γύρω από τις καρναβαλικές εκδηλώσεις περιμένουν με αγωνία τις τελικές αποφάσεις.
 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ