Ελλαδα

Απόκριες 2022: Τι θα γίνει με το καρναβάλι και τα μέτρα

Τι εκτιμούν οι ειδικοί - Πότε θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις

62224-137655.jpg
Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Απόκριες 2022 και πατρινό καρναβάλι
Απόκριες 2022 και πατρινό καρναβάλι © EUROKINISSI/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ

Απόκριες 2022 και καρναβάλι με μέτρα για να σωθεί το Πάσχα. Πότε ανακοινώνονται οι τελικές αποφάσεις. Πότε είναι Τσικνοπέμπτη. Πότε πέφτει Καθαρά Δευτέρα.

Απόκριες 2022 με μέτρα για τον κορωνοϊό και το καρναβάλι να είναι στον «αέρα», καθώς η προσοχή των επιδημιολόγων στρέφεται στο Πάσχα. Αυτοί είναι οι βασικοί παράγοντες στη νέα εξίσωση που καλούνται να λύσουν οι επιδημιολόγοι, καθώς ο χρόνος μετρά αντίστροφα για να ανοίξει φέτος το τριώδιο.

Η μετάλλαξη Όμικρον προκάλεσε μεγάλη διασπορά του ιού στην κοινότητα το προηγούμενο χρονικό διάστημα. Παρά τη σταδιακή αποκλιμάκωση, τα κρούσματα παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, την ώρα που οι «σκληροί δείκτες» της πανδημίας προβληματίζουν.

Το τελευταίο 24ωρο ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε ότι καταγράφηκαν 108 θάνατοι και 22.889 κρούσματα. Στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας επαναλαμβάνονται εικόνες αντίστοιχες με τις περσινές, καθώς υπάρχουν ειδικοί που δηλώνουν ότι πρέπει να θυσιαστούν οι Απόκριες και το καρναβάλι για να κάνει ο κόσμος Πάσχα στο χωριό.

Την ίδια στιγμή υπάρχει ο αντίλογος ότι με λιγότερα αλλά στοχευμένα μέτρα μπορούν να πραγματοποιηθούν καρναβαλικές εκδηλώσεις, όπως ήδη έχει γίνει στην Πάτρα με το Πατρινό Καρναβάλι. Ειδικοί επισημαίνουν ότι ιδιαίτερη έμφαση πρέπει να δοθεί στη μάσκα και την αποφυγή συνωστισμού. Σε κάθε περίπτωση οι αποφάσεις για τις απόκριες 2022 και το καρναβάλι θα ληφθούν τις επόμενες ημέρες, όπως ξεκαθάρισε ο Θάνος Πλεύρης, υπουργός Υγείας.

Υπενθυμίζεται ότι το Πατρινό Καρναβάλι ανέβαλε την έναρξη του λόγω πολλαπλών κρουσμάτων και οι καρναβαλικές εκδηλώσεις ξεκίνησαν με καθυστέρηση στα τέλη Ιανουαρίου, την ώρα που μπήκε επίσημα τέλος για φέτος στο Ξανθιώτικο Καρναβάλι.

«Τίτλοι τέλους» και φέτος για το Ξανθιώτικο Καρναβάλι

Απόκριες 2022 και καρναβάλι με μέτρα για να κάνουμε Πάσχα στο χωριό

Από τη στιγμή που υπάρχει διαθέσιμο το εμβόλιο για τον κορωνοϊό, θεωρείται μονόδρομος η σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων του κορωνοϊού με χρονικό ορίζοντα το Πάσχα. Οι ανεμβολίαστοι θα συνεχίσουν να υφίστανται περιορισμούς, όπως συμβαίνει μεταξύ άλλων και με τα rapid test για εργαζομένους στον Ιδιωτικό Τομέα.

Ειδικοί εμφανίζονται αισιόδοξοι για τους επόμενους μήνες, αρκεί να μην προκύψει κάποια νέα επικίνδυνη μετάλλαξη που θα αλλάξει τα δεδομένα και τον σχεδιασμό για Πάσχα στο χωριό. Μέχρι τότε όμως τόσο οι Απόκριες 2022 όσο και το καρναβάλι φαίνεται ότι θα γίνουν με περιορισμούς και συγκεκριμένα μέτρα.

Έτσι, δεν αποκλείεται να ληφθεί η απόφαση να απαγορευτούν τα καρναβάλια για τρίτη διαδοχική χρονιά. Υπενθυμίζεται ότι στις 27 Φεβρουαρίου 2022 ο τότε υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας είχε ανακοινώσει για πρώτη φορά ότι ματαιώνεται το καρναβάλι στην Ελλάδα για προληπτικούς λόγους. Η συγκεκριμένη απόφαση (σε συνδυασμό με το έγκαιρο πρώτο καθολικό lockdown) είχε λειτουργήσει καταλυτικά ώστε να μην υπάρξει μεγάλη διασπορά και το πρώτο κύμα στην Ελλάδα να περάσει χωρίς μεγάλη επιβάρυνση στο ΕΣΥ.

Βατόπουλος για Απόκριες, καρναβάλι και Πάσχα στο χωριό

Ο καθηγητής Μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, αναφέρθηκε στις Απόκριες 2022 και το καρναβάλι. Κλήθηκε, επίσης, να απαντήσει στην πιθανότητα οι πολίτες να κάνουν φέτος πάσχα στα χωριά τους.

«Ένα καρναβάλι προφανώς θα προκαλέσει συνωστισμό ανθρώπων. Ο συνωστισμός θα φέρει κρούσματα, αυτά θα φέρουν νόσο και επομένως και βαριά περιστατικά» ξεκαθάρισε.

Απόκριες 2022 χωρίς καρναβάλι, το επικρατέστερο σενάριο για να κάνει τελικά ο κόσμος Πάσχα στο χωριό
Απόκριες 2022 χωρίς καρναβάλι, το επικρατέστερο σενάριο για να κάνει τελικά ο κόσμος Πάσχα στο χωριό © EUROKINISSI/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ

Για το Πάσχα 2022 είπε ότι «φέτος θα καταφέρουμε να πάμε στο χωριό», ενώ αναφορικά με το καλοκαίρι εκτίμησε ότι θα είναι καλύτερο σε σχέση με πέρυσι. Σε κάθε περίπτωση, όμως, οι μάσκες θα είναι μαζί μας για πολύ καιρό.

Υπενθυμίζεται ότι η πρόεδρος των Νοσοκομειακών Γιατρών, Ματίνα Παγώνη είχε πει ότι δεν θα κάνουμε Απόκριες, υπογραμμίζοντας ότι οι πολίτες θα φορούν τις μάσκες για αρκετό καιρό ακόμη.

Πότε είναι οι Απόκριες 2022 - Πότε ανοίγει το Τριώδιο

Το Τριώδιο ανοίγει φέτος στις 13 Φεβρουαρίου 2022. Η περίοδος του Τριωδίου είναι εκκλησιαστική περίοδος δέκα εβδομάδων που ξεκινά από την Κυριακή του Τελώνου και Φαρισαίου και φτάνει μέχρι και το Μεγάλο Σάββατο. Μέσα στην περίοδο αυτήν περιλαμβάνεται η Απόκρεως, η Μεγάλη Τεσσαρακοστή και η Μεγάλη Εβδομάδα. Οι τρεις πρώτες εβδομάδες αποτελούν την Απόκρεω. Ακολουθούν έξι εβδομάδες νηστειών (Τεσσαρακοστή) και τέλος η Μεγάλη Εβδομάδα.

  • Την πρώτη εβδομάδα του Τριωδίου γίνεται «κατάλυσις εις πάντα», δηλαδή τρώγεται ελεύθερα κάθε φαγητό ακόμα και την Τετάρτη και την Παρασκευή. Για τον λόγο αυτόν ονομάζεται «ελεύθερη» ή «απολυτή».
  • Τη δεύτερη εβδομάδα γίνεται «κατάλυσις εις πάντα» όλες τις ημέρες εκτός της Τετάρτης και της Παρασκευής. Την Πέμπτη της δεύτερης εβδομάδας στην Ελλάδα υπάρχει το έθιμο της Τσικνοπέμπτης, κατά την οποία καταναλώνονται κρεατικά, δεδομένου ότι μετά από τρεις ημέρες αρχίζει ουσιαστικά η νηστεία. Η εβδομάδα τελειώνει με το Ψυχοσάββατο.
  • Η τρίτη εβδομάδα είναι αυτή της Τυροφάγου ή Τυρινής, οπότε όλες τις ημέρες γίνεται κατάλυση σε όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα, του αβγού, των ψαριών και φυσικά του ελαιολάδου, απαγορεύεται όμως η κρεοφαγία.
  • Από την τέταρτη εβδομάδα, με την Καθαρά Δευτέρα, αρχίζει η Μεγάλη Τεσσαρακοστή με την αυστηρότατη νηστεία της.

Πότε είναι Τσικνοπέμπτη

Η Τσικνοπέμπτη φέτος πέφτει στις 24 Φεβρουαρίου 2022. Η Τσικνοπέμπτη είναι γιορτή της ορθόδοξης παράδοσης στην οποία καταναλώνονται μεγάλες ποσότητες κρέατος. Λαμβάνει χώρα την Πέμπτη, λόγω του ότι οι ημέρες Τετάρτη και Παρασκευή είναι «νήστιμοι ημέραι», της δεύτερης εβδομάδας των Αποκριών, της καλούμενης Κρεατινής.

Η Τσικνοπέμπτη είναι στις 24 Φεβρουαρίου 2022 και το κρέας αναμένεται να έχει την τιμητική του
Η Τσικνοπέμπτη είναι στις 24 Φεβρουαρίου 2022 και το κρέας αναμένεται να έχει την τιμητική του © Pixabay

Προηγείται αυτής η πρώτη κατά σειρά εβδομάδα, η Προφωνή, και ακολουθεί η τρίτη εβδομάδα της Τυροφάγου. Πέφτει λίγες ημέρες πριν από την έναρξη της μεγάλης νηστείας της Σαρακοστής.

Καθαρά Δευτέρα 2022: Πότε πέφτει το τριήμερο

Η Καθαρά Δευτέρα είναι κινητή γιορτή, η οποία εξαρτάται από την ημερομηνία του Πάσχα. Συγκεκριμένα πέφτει κάθε χρόνο στο ξεκίνημα της 7ης εβδομάδας, δηλαδή 48 μέρες πριν το Ορθόδοξο Πάσχα και προφανώς πάντοτε ημέρα Δευτέρα.

Η Καθαρά Δευτέρα για το 2022 είναι στις 7 Μαρτίου και είναι το πρώτο από τα δύο τριήμερα του Μαρτίου.

Το ενδιαφέρον του κόσμου για το τι θα γίνει φέτος με τις Απόκριες 2022 και το καρναβάλι είναι μεγάλο, την ώρα που οι κλάδοι που δραστηριοποιούνται γύρω από τις καρναβαλικές εκδηλώσεις περιμένουν με αγωνία τις τελικές αποφάσεις.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ