Ελλαδα

Πώς θα κάνουμε φέτος Χριστούγεννα - Η μετακίνηση και τα μέτρα

Τι ισχύει σε ΚΤΕΛ, τρένα, αεροπλάνα και πλοία

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Χριστούγεννα 2021 με μέτρα για τον κορωνοϊο και ρεβεγιόν με περιορισμούς για τους ανεμβολίαστους
Χριστούγεννα 2021 με μέτρα για τον κορωνοϊο και ρεβεγιόν με περιορισμούς για τους ανεμβολίαστους © EUROKINISSI/ΓΙΕΝΑΝΤΑ ΝΤΕΛΑΪ

Με μέτρα θα κάνουμε Χριστούγεννα 2021. Πώς θα κάνουν ρεβεγιόν ανεμβολίαστοι και εμβολιασμένοι. Η μετακίνηση με ΚΤΕΛ, τρένα, αεροπλάνα και πλοία.

Τα Χριστούγεννα φέτος θα έχουν μέτρα σε ισχύ για τον κορωνοϊό. Η πανδημία Covid-19 επιμένει, με τη μετάλλαξη Όμικρον να έχει προκαλέσει συναγερμό. Μπορεί να παρατηρείται μείωση στα κρούσματα στην Ελλάδα, ωστόσο οι «σκληροί» δείκτες της πανδημίας παραμένουν στα ύψη. Το τελευταίο 24ωρο ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε «μαύρο» ρεκόρ με 130 θανάτους από κορωνοϊό.

Η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν υπάρχει περίπτωση για lockdown, δίνοντας έμφαση στο αυξημένο testing και στους πολλαπλούς ελέγχους για την τήρηση των περιοριστικών μέτρων.

Το πώς θα κάνουμε Χριστούγεννα φέτος και τα μέτρα για το ρεβεγιόν είναι ένα θέμα που απασχολεί τους πολίτες, καθώς ο χρόνος μετρά αντίστροφα για να φύγει η χρονιά. Ενθαρρυντικό στοιχείο αποτελεί το γεγονός ότι έχουν αυξηθεί οι εμβολιασμοί που αφορούν την πρώτη δόση. Τα νέα μέτρα και ο υποχρεωτικός εμβολιασμός στους άνω των 60 ετών οδήγησαν σε σημαντική αύξηση των ραντεβού από πολίτες που είναι ανεμβολίαστοι.

«Ενόψει εορτών επιβάλλεται σχολιαστική τήρηση μέτρων ατομικής προστασίας και συχνός έλεγχος. Πάνω από όλα είναι αναγκαίος ο καθολικός εμβολιασμός και ο εμβολιασμός με την 3η δόση» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, τονίζοντας την ανάγκη για υγειονομική πανστρατιά υπευθυνότητας και αλληλεγγύης.

Υπενθυμίζεται ότι συνεχίζεται η δωρεάν διάθεση self test από φαρμακεία και αυτήν την εβδομάδα. Εμβολιασμένοι και μη μπορούν να πηγαίνουν στο φαρμακείο της περιοχής τους και με τον ΑΜΚΑ τους να παίρνουν ένα self test, το οποίο καλούνται να το κάνουν μέχρι τις 18 Δεκεμβρίου 2021, ώστε να περιοριστεί το ιικό φορτίο και η κυκλοφορία του ιού ενόψει της εορταστικής περιόδου.

Χριστούγεννα 2021 με μέτρα - Ρεβεγιόν στο σπίτι οι ανεμβολίαστοι

Σύμφωνα με τα νέα μέτρα, οι ανεμβολίαστοι δεν μπορούν να μπούν σε κλειστούς χώρους στην εστίαση. Το ίδιο ισχύει και για την είσοδο σε θέατρα, κινηματογράφους και μουσεία.

Αντιθέτως, οι εμβολιασμένοι μπορούν κανονικά να πηγαίνουν για φαγητό και ποτό σε ταβέρνες, εστιατόρια, μπαρ και νυχτερινά κέντρα. Βασική προϋπόθεση, όμως, να έχουν μαζί τους το πιστοποιητικό εμβολιασμού και την ταυτότητά τους.

Φέτος τα Χριστούγεννα με αρνητικό rapid test οι ανεμβολίαστοι στα εμπορικά καταστήματα
Φέτος τα Χριστούγεννα με αρνητικό rapid test οι ανεμβολίαστοι στα εμπορικά καταστήματα © EUROKINISSI/ΓΙΕΝΑΝΤΑ ΝΤΕΛΑΪ

Με το εορταστικό ωράριο Χριστουγέννων 2021 για τα καταστήματα να έχει τεθεί σε ισχύ, η είσοδος σε μαγαζιά και εμπορικά κέντρα γίνεται με rapid test για τους πολίτες που είναι ανεμβολίαστοι. Ελεύθερα μπαίνουν οι εμβολιασμένοι, αρκεί να έχουν μαζί τους το πιστοποιητικό εμβολιασμού.

Μετακίνηση τα Χριστούγεννα 2021 - Τι ισχύει σε τρένα, ΚΤΕΛ, πλοία και αεροπλάνα

Όσον αφορά στη μετακίνηση τα Χριστούγεννα 2021, παραμένουν σε ισχύ τα υφιστάμενα μέτρα.

Όσοι, λοιπόν, θελήσουν να μεταβούν στις ιδιαίτερές τους πατρίδες ή προς χειμερινούς προορισμούς με τρένα, ΚΤΕΛ, πλοία και αεροπλάνα θα πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν έχει αλλάξει το ισχύον πλαίσιο με τα μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού. Αναλυτικά, για τη μετακίνηση με πλοία, τρένα, αεροπλάνα και ΚΤΕΛ ισχύουν τα ακόλουθα:

  • Οι εμβολιασμένοι ενήλικες μπορούν να μετακινηθούν με όλα τα μέσα (αεροπλάνο, τρένο, ΚΤΕΛ, πλοίο), με πιστοποιητικό εμβολιασμού -ή πιστοποιητικό νόσησης για όσους έχουν νοσήσει με κορωνοϊό το τελευταίο τρίμηνο.
  • Οι ανεμβολίαστοι ενήλικες μπορούν να ταξιδέψουν σε όλη την Ελλάδα με αρνητικό αποτέλεσμα rapid test.

Σημειώνεται ότι έχουν αλλάξει τα απαραίτητα έγγραφα για το ταξίδι των ανηλίκων με ΚΤΕΛ ή τρένο. Μέχρι τις 5 Νοεμβρίου 2021 ίσχυε ότι τα παιδιά 12-17 ετών θα έπρεπε να έχουν rapid test με το ίδιο κόστος (10 ευρώ), ενώ τα παιδιά 4-12 ετών ταξίδευαν με self test. Από τις 6 Νοεμβρίου 2021, οι ανήλικοι από 4 έως και 17 ετών δύνανται να προσκομίζουν, δήλωση αρνητικού self test.

Η μετακίνηση με ΚΤΕΛ φέτος τα Χριστούγεννα γίνεται με πιστοποιητικό εμβολιασμού/νόσησης ή αρνητικό rapid test
Η μετακίνηση με ΚΤΕΛ φέτος τα Χριστούγεννα με πιστοποιητικό εμβολιασμού/νόσησης ή αρνητικό rapid test © EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ

Όσον αφορά στη μάσκα, η χρήση της είναι υποχρεωτική. Εξαιρούνται:

  • Άτομα για τα οποία η χρήση της δεν ενδείκνυται για ιατρικούς λόγους που αποδεικνύονται με τα κατάλληλα έγγραφα.
  • Τα παιδιά ηλικίας κάτω των 4 ετών.

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στο πιστοποιητικό εμβολιασμού και νόσησης, καθώς έχει αλλάξει πλέον η χρονική διάρκειά του.

Χριστούγεννα 2021 στις εκκλησίες - Το rapid test και οι έλεγχοι

Τα Χριστούγεννα φέτος έχουν μέτρα και στις εκκλησίες. Η είσοδος στον ιερό ναό ή το μοναστήρι γίνεται με πιστοποιητικό εμβολιασμού/νόσησης ή rapid test. Ζητούμενο, ωστόσο, παραμένουν οι έλεγχοι. Οι ιερείς δηλώνουν αναρμόδιοι να προχωρήσουν σε ελέγχους.

Για το θέμα αυτό, πάντως, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου είχε ξεκαθαρίσει σε δήλωσή του στα τέλη Νοεμβρίου ότι το πρόστιμο θα επιβαρύνει τον πιστό και όχι τον ιερέα.

Όπως φάνηκε τη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2021 υπάρχει συστράτευση Πολιτείας - Εκκλησίας υπέρ του εμβολιασμού. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πήγε στη Διαρκή Ιερά Σύνοδο και ήταν παρών στην έκτακτη συνεδρίαση, όπου τέθηκαν επί τάπητος η τήρηση των μέτρων στις εκκλησίες και ο εμβολιασμός για κορωνοϊό, προκειμένου τα Χριστούγεννα 2021 να μην υπάρξει διασπορά του ιού.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ