Ελλαδα

Πώς θα κάνουμε φέτος Χριστούγεννα - Τα μέτρα για το ρεβεγιόν

Τι θα ισχύει για εμβολιασμένους και τι για ανεμβολίαστους

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Χριστουγεννιάτικος στολισμός στην Αθήνα
Χριστουγεννιάτικος στολισμός στην Αθήνα © EUROKINISSI

Τα μέτρα για τα Χριστούγεννα. Πώς θα γιορτάσουμε φέτος. Τι ισχύει για εμβολιασμένους και τι για ανεμβολίαστους.

Τα φετινά Χριστούγεννα δεν θα θυμίζουν τα περσινά όπου είχαν τεθεί σε ισχύ αυστηρά μέτρα κατά του κορωνοϊού. Σύσταση για testing, περιορισμοί για τους ανεμβολίαστους, αλλά όχι σε lockdown, είναι το μήνυμα που στέλνουν κυβέρνηση και ειδικοί για τις γιορτές που πλησιάζουν.

«Ενόψει εορτών επιβάλλεται σχολιαστική τήρηση μέτρων ατομικής προστασίας και συχνός έλεγχος. Πάνω από όλα είναι αναγκαίος ο καθολικός εμβολιασμός και ο εμβολιασμός με την 3η δόση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου τονίζοντας την ανάγκη για υγειονομική πανστρατιά υπευθυνότητας και αλληλεγγύης.

Πώς θα γιορτάσουμε φέτος τα Χριστούγεννα
Πώς θα γιορτάσουμε φέτος τα Χριστούγεννα © EUROKINISSI

Χριστούγεννα δύο ταχυτήτων – Πώς θα κάνουν γιορτές οι εμβολιασμένοι και πώς οι ανεμβολίαστοι

Οι εμβολιασμένοι θα μπορούν κανονικά να πηγαίνουν για ψώνια και να διασκεδάζουν επιδεικνύοντας απλά το πιστοποιητικό εμβολιασμού τους. Το ίδιο ωστόσο δε θα συμβαίνει και για τους ανεμβολίαστους που από τις περισσότερες  δραστηριότητες είναι εντελώς… αποκλεισμένοι.

 Κάτι που σημαίνει ρεβεγιόν… στο σπίτι για τους ανεμβολίαστους, καθώς δεν επιτρέπεται η είσοδος τους στους κλειστούς χώρους της εστίασης, σε αντίθεση με τους εμβολιασμένους που αρκεί να έχουν μαζί τους το πιστοποιητικό και την ταυτότητα τους. Το ίδιο ισχύει για τα σινεμά, τα θέατρα, τα μουσεία.

Τα μέτρα για το πώς θα κάνουμε Χριστούγεννα
Τα μέτρα για το πώς θα κάνουμε Χριστούγεννα © EUROKINISSI

Για τα χριστουγεννιάτικα ψώνια στα εμπορικά καταστήματα όπως είναι ήδη γνωστό απαιτείται για τους ανεμβολίαστους rapid τεστ, ενώ ελεύθερη είσοδο έχουν οι εμβολιασμένοι και όσοι διαθέτουν πιστοποιητικό νόσησης.

Τα ίδια μέτρα ισχύουν και για όσους ταξιδέψουν στις ιδιαίτερές τους πατρίδες ή προς τους χειμερινούς προορισμούς με τρένα, ΚΤΕΛ, πλοία και αεροπλάνα. Επίσης εμβολιασμένοι και μη θα πρέπει να προμηθευτούν από τα φαρμακεία τα δωρεάν self τεστ, προκειμένου να γίνεται ένας αυτοέλεγχος πριν από την χριστουγεννιάτικη έξοδο

Χριστούγεννα 2021: Η στολισμένη πλατεία Συντάγματος
Χριστούγεννα 2021: Η στολισμένη πλατεία Συντάγματος © EUROKNISSI

Χριστούγεννα και αυστηρή σύσταση για testing

Την ίδια ώρα, η σύσταση των ειδικών είναι να καθιερωθεί το αυξημένο testing τις γιορτές. Γι’ αυτό άλλωστε η κυβέρνηση ξεκίνησε ήδη από Δευτέρα, 6 Δεκεμβρίου, τη διανομή αυτοδιαγνωστικών τεστ (self test) προς όλους τους ενήλικες πολίτες της χώρας, εμβολιασμένους και μη.

Ενώ δωρεάν θα διατίθενται τα self test από τα φαρμακεία και αυτήν την εβδομάδα, όπως έγινε γνωστό από το Υπουργείο Υγείας. Στόχος είναι η καλύτερη δυνατή καταγραφή της επιδημιολογικής εικόνας της χώρας και την αποφυγή της διασποράς κορωνοϊού τα Χριστούγεννα 2021 και την Πρωτοχρονιά 2022.

Συγκεκριμένα, από σήμερα Δευτέρα 13/12/2021 έως και την Παρασκευή 18/12/2021 και ώρα 17.00, οι ενήλικοι πολίτες, εμβολιασμένοι και μη, που διαθέτουν ΑΜΚΑ ή ΠΑΥΠΑΑ ή ΠΑΜΚΑ, θα μπορούν να προμηθεύονται δωρεάν ένα self test από τα φαρμακεία της χώρας.

Η δωρεάν διάθεση self test θα γίνεται μόνο κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες, έτσι ώστε οι φαρμακοποιοί κατά τις διημερεύσεις και διανυκτερεύσεις να μπορούν να εξυπηρετούν έκτακτες ανάγκες. Αν και το μέτρο με το self test δεν είναι υποχρεωτικό, καλούνται όλοι οι πολίτες να υποβληθούν σε αυτοδιαγνωστικό έλεγχο έως τις 18/12, ώστε να περιοριστεί το ιικό φορτίο και η κυκλοφορία του ιού ενόψει της εορταστικής περιόδου.

Έτσι θα λειτουργήσουν τα χιονοδρομικά κέντρα τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά – Τα μέτρα

Εν τω μεταξύ, τα χιονοδρομικά κέντρα θα λειτουργούν με νέα μέτρα για τον κορωνοϊό. Σημειώνεται ότι είχε προηγηθεί η ομόφωνη εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19.

Χιονοδρομικό κέντρο
Χιονοδρομικό κέντρο © Pixabay

Μεταξύ άλλων ξεκαθαρίζεται τι ισχύει με τη μάσκα και το πιστοποιητικό εμβολιασμού για την είσοδο των εκδρομέων σε κλειστούς και ανοικτούς χώρους. Αναλυτικά:

  • Οι χώροι εστίασης/chalet των χιονοδρομικών κέντρων λειτουργούν, σύμφωνα με τους κανόνες που ισχύουν για την εστίαση σε κλειστούς και ανοικτούς χώρους αντίστοιχα.
  • Τα καταστήματα των χιονοδρομικών κέντρων λειτουργούν, σύμφωνα με τους κανόνες που ισχύουν για το λιανεμπόριο.
  • Οι ξενώνες/ξενοδοχεία των χιονοδρομικών κέντρων λειτουργούν, σύμφωνα με τους κανόνες που ισχύουν για τα ξενοδοχεία.
  • Στους εξωτερικούς χώρους των χιονοδρομικών κέντρων (πίστες κ.λπ.) είναι υποχρεωτική η χρήση χειρουργικής μάσκας σε χώρους όπου υφίσταται συγχρωτισμός (π.χ. εκδοτήρια εισιτηρίων, χώροι αναμονής επιβίβασης σε αναβατήρες κ.λπ.).

Σύμφωνα με τα νέα μέτρα βάσει των οποίων θα λειτουργούν τα χιονοδρομικά κέντρα εν μέσω πανδημίας κορωνοϊού, για τους αναβατήρες ισχύουν τα ακόλουθα:

  • Για αναβατήρες ανοικτού τύπου δεν υφίσταται κανένας περιορισμός.
  • Για αναβατήρες κλειστού τύπου, οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα συνεχούς φυσικού αερισμού, δεν υφίσταται κανένας περιορισμός, υπό την προϋπόθεση ότι οι επιβαίνοντες φορούν υποχρεωτικά μάσκα και υφίσταται ο φυσικός αερισμός.
  • Για αναβατήρες κλειστού τύπου, οι οποίοι δεν έχουν τη δυνατότητα συνεχούς φυσικού αερισμού, δύνανται να χρησιμοποιούνται στο 50% της πληρότητάς τους, υπό την προϋπόθεση ότι οι επιβαίνοντες φορούν υποχρεωτικά χειρουργική μάσκα. Εάν αφορά σε άτομα της ίδιας οικογένειας αποκλειστικά, δύναται να χρησιμοποιηθεί το 100% της πληρότητάς τους.

Επίσης, στις σχολές χιονοδρομίας των χιονοδρομικών κέντρων, είναι υποχρεωτική η χρήση χειρουργικής μάσκας σε χώρους όπου υφίσταται συγχρωτισμός, σύμφωνα με τα νέα μέτρα για την πανδημία κορωνοϊού.

Τα καταστήματα ενοικίασης εξοπλισμού, μέσα σε χιονοδρομικά κέντρα, λειτουργούν σύμφωνα με τους κανόνες που ισχύουν για το λιανεμπόριο και με επιπρόσθετη υποχρέωση, η ενοικίαση ρουχισμού, μάσκας σκι και κράνους σκι να απολυμαίνονται πριν από κάθε νέα τους χρήση.

Τα Χριστούγεννα 2021 θα τα περάσουμε διαφορετικά φέτος, με νέα μέτρα για πολίτες που είναι ανεμβολίαστοι. Η αγορά, πάντως, κινείται σε κλίμα γιορτινό, καθώς έχει τεθεί σε ισχύ το εορταστικό ωράριο καταστημάτων.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ