Ελλαδα

Αλλαγή ώρας 2021: Πότε αλλάζει σε χειμερινή στην Ελλάδα

Η ανακοίνωση από το Υπουργείο Μεταφορών - Τι έχει αποφασίσει το Ευρωκοινοβούλιο

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η αλλαγή ώρας 2021 γίνεται στις 31 Οκτωβρίου στην Ελλάδα, προκειμένου να ξεκινήσει η χειμερινή ώρα
Η αλλαγή ώρας 2021 γίνεται στις 31 Οκτωβρίου στην Ελλάδα, προκειμένου να ξεκινήσει η χειμερινή ώρα © Pixabay

Η αλλαγή ώρας 2021 θα γίνει κανονικά στις 31 Οκτωβρίου, με τους δείκτες στα ρολόγια να πηγαίνουν πίσω στην Ελλάδα προκειμένου να ξεκινήσει η χειμερινή ώρα.

Η αλλαγή ώρας 2021 σε χειμερινή γίνεται κανονικά φέτος την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου. Οι πολίτες καλούνται να γυρίσουν τα ρολόγια τους στις 31 Οκτωβρίου 2021 μία ώρα πίσω, προκειμένου αυτά να δείξουν 03.00 τα ξημερώματα (από 04.00).

Για το πότε αλλάζει η ώρα έχει τοποθετηθεί επίσημα το Υπουργείο Μεταφορών. Ειδικότερα, στην ανακοίνωση του υπουργείου επισημαίνεται ότι οι πολίτες πρέπει να αλλάξουν τους δείκτες των ρολογιών τους, προκειμένου να σταματήσει η θερινή και να ξεκινήσει η χειμερινή ώρα.

Υπενθυμίζεται ότι η Ολομέλεια στο Ευρωκοινοβούλιο είχε αποφασίσει την κατάργηση της αλλαγής ώρας το 2021. Η ψηφοφορία είχε γίνει τον Μάρτιο του 2019. Με συντριπτική πλειοψηφία (410 ψήφους υπέρ και 192 κατά) αποφασίστηκε να σταματήσει να αλλάζει η ώρα. Αυτό επρόκειτο να γίνει την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου 2021, ωστόσο, λόγω των έκτακτων συνθηκών με την πανδημία κορωνοϊού, το θέμα δεν προχώρησε και οι χώρες δεν επέλεξαν ποτέ αν θα κρατούσαν τη θερινή ή τη χειμερινή ώρα.

Αλλαγή ώρας 2021 - Η ανακοίνωση από το Υπουργείο Μεταφορών

Στην ανακοίνωσή του το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών διευκρινίζει τι ισχύει με την αλλαγή ώρας 2021. Συγκεκριμένα:

«Σας υπενθυμίζουμε ότι την Κυριακή 31 Οκτωβρίου 2021 λήγει η εφαρμογή του μέτρου της θερινής ώρας, σύμφωνα με την Οδηγία 2000/84 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της EE 19/01/2001, σχετικά με τις διατάξεις για τη θερινή ώρα» αναφέρει.

Η αλλαγή ώρας 2021 πραγματοποιείται κανονικά την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου, όπως ανακοίνωσε τo Υπουργείο Μεταφορών
Η αλλαγή ώρας 2021 πραγματοποιείται κανονικά την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου, όπως ανακοίνωσε τo Υπουργείο Μεταφορών © Pixabay

«Οι δείκτες των ρολογιών πρέπει να μετακινηθούν μία ώρα πίσω, δηλαδή από 04:00 π.μ. σε 03:00 π.μ.» καταλήγει για το πότε αλλάζει η ώρα τον Οκτώβριο.

Αλλαγή ώρας 2021: Τελικά θα «γυρίσουμε τους δείκτες πίσω» την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου ή όχι;

Πότε έγινε η πρώτη αλλαγή ώρας στην Ελλάδα - Τι ισχύει στην Ευρώπη

Το 1975, με την πετρελαϊκή κρίση να δοκιμάζει την οικονομία όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και την υπόλοιπη Ευρώπη, ελήφθη η απόφαση η θερινή ώρα να υιοθετείται την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου και οι δείκτες του ρολογιού να πηγαίνουν μια ώρα μπροστά. Αντίστοιχα, την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου οι πολίτες άλλαζαν τους δείκτες στα ρολόγια τους για να έρθει η χειμερινή ώρα.

Στην Ελλάδα η θερινή ώρα εφαρμόστηκε για πρώτη φορά, δοκιμαστικά, το 1932 και συγκεκριμένα από τις 6 Ιουλίου μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου, όπου τα ρολόγια είχαν πάει μία ώρα μπροστά -ιδέα που όμως εγκαταλείφθηκε γρήγορα, καθώς στις 28 Ιουλίου 1916 στις 04.00 ώρα, τα ρολόγια στην Ελλάδα μπήκαν 25 λεπτά μπροστά κατά την εισδοχή της ζώνης ώρας που είχε αποφασιστεί παγκοσμίως. Έτσι η διαφορά σε σχέση με το φως του Ήλιου που καθορίζει και τον πραγματικό χρόνο γινόταν πολύ μεγάλη, κυρίως σε περιοχές στα δυτικά της χώρας. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είχε εντοπιστεί τότε στην Κέρκυρα.

Η χειμερινή ώρα στην Ελλάδα ξεκινά την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου, όταν και πραγματοποιείται η αλλαγή ώρας 2021, με τους δείκτες των ρολογιών να πηγαίνουν πίσω
Η χειμερινή ώρα στην Ελλάδα ξεκινά την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου, όταν και πραγματοποιείται η αλλαγή ώρας 2021, με τους δείκτες των ρολογιών να πηγαίνουν πίσω © Pixabay

Στην Ευρώπη, τη δεκαετία του '70, οι περισσότερες χώρες έκαναν ό,τι μπορούσαν για να εκμεταλλευτούν το φως της ημέρας κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Στη Γερμανία η θερινή ώρα καθιερώθηκε το 1980. Συνηγορούσαν και πρακτικοί λόγοι, καθώς είχαν καθιερώσει τη θερινή ώρα οι περισσότερες γειτονικές χώρες. Από το 1996 ισχύει μία ενιαία, πανευρωπαϊκή ρύθμιση, κατά την οποία την άνοιξη γυρίζουμε τα ρολόγια μία ώρα μπροστά (ώστε να αξιοποιούμε το φως της ημέρας για μία ώρα επιπλέον), ενώ το φθινόπωρο τα επαναφέρουμε μία ώρα πίσω.

Πάντως, οι διαφωνίες ανάμεσα στα κράτη - μέλη για την αλλαγή ώρας παραμένουν. Ορισμένες χώρες στην Ευρώπη επιθυμούν να κρατήσουν τη θερινή και άλλα τη χειμερινή ώρα. Μέχρι να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις και να περάσει η πανδημία κορωνοϊού, η αλλαγή ώρας στις 31 Οκτωβρίου 2021 είναι μια καλή ευκαιρία για όσους αγαπούν τον ύπνο, να παραμείνουν για μια ώρα παραπάνω στην... αγκαλιά του Μορφέα.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ