Ελλαδα

Επίσημο: Πώς ανοίγουν Γυμνάσια και Λύκεια - Όλα τα μέτρα

Οι μαθητές επιστρέφουν την 1η Φεβρουαρίου 2021 - Τι ισχύει με τις «κόκκινες περιοχές»

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Γυμνάσια και Λύκεια ανοίγουν την 1η Φεβρουαρίου 2021
Γυμνάσια και Λύκεια ανοίγουν την 1η Φεβρουαρίου 2021 © EUROKINISSI/ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ

Γυμνάσια και Λύκεια ανοίγουν ξανά την 1η Φεβρουαρίου 2021 και αυτά είναι όλα τα μέτρα με τα οποία επιστρέφουν οι μαθητές στα θρανία.

Όλα τα μέτρα με τα οποία ανοίγουν Γυμνάσια και Λύκεια τη Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2021, παρουσίασε η Νίκη Κεραμέως.

Μιλώντας στη live ενημέρωση από το Υπουργείο Υγείας για τον κορωνοϊό, η υπουργός Παιδείας ξεκαθάρισε ότι το άνοιγμα γυμνασίων και λυκείων γίνεται με όλους τους κανόνες που ισχύουν στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση (Δημοτικά).

Κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής της η κα Κεραμέως υπογράμμισε ότι στις «κόκκινες περιοχές» τα Λύκεια θα συνεχίσουν με τηλεκπαίδευση, καθώς το αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο δεν επιτρέπει τη διά ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία. Αυτό δεν ισχύει για τα Λύκεια Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, οι μαθητές των οποίων επιστρέφουν κανονικά στις τάξεις.
 
Αναφορικά με φροντιστήρια και κέντρα Ξένων Γλωσσών, η υπουργός Παιδείας τόνισε ότι παραμένει για την ώρα η εξ αποστάσεως λειτουργία. Το ίδιο ισχύει και για όλες τις άλλες εκπαιδευτικές δομές όπως Πανεπιστήμια, Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας, Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης και Κέντρα Δια Βίου Μάθησης).
 
Νωρίτερα, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε την Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2021 ότι το τελευταίο 24ωρο τα επιβεβαιωμένα νέα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα είναι 585, εκ των οποίων τα 248 στην Αττική. Οι διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ είναι 288 (σ.σ. έπεσαν κάτω από 300 για πρώτη φορά μετά από πολλές εβδομάδες). Δυστυχώς, το τελευταίο 24ωρο 28 ασθενείς με κορωνοϊό άφησαν την τελευταία τους πνοή.
 

Νίκη Κεραμέως για Γυμνάσια και Λύκεια: Ανοίγουν την 1η Φεβρουαρίου 2021

«Ανακοινώνουμε σήμερα την επαναλειτουργία δια ζώσης των Γυμνασίων και Λυκείων της χώρας, από τη Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου» τόνισε η κα Κεραμέως.

Και πρόσθεσε: «Η απόφαση αυτή ελήφθη κατόπιν της θετικής εισήγησης της Επιτροπής των Ειδικών, τους οποίους ευχαριστούμε για άλλη μια φορά για την πολύτιμη καθοδήγηση».

«Μετά λοιπόν, από τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά μας που λειτουργούν από τις 11 Ιανουαρίου, και τα ειδικά μας σχολεία όλων των βαθμίδων που λειτουργούν αδιάλειπτα όλο αυτό το διάστημα, επιστρέφουν στις τάξεις και οι μαθητές Γυμνασίων και όλων των τύπων Λυκείων, με την εφαρμογή όλων των μέτρων πρόληψης που περιλαμβάνονται στις σχετικές οδηγίες του ΕΟΔΥ και του Υπουργείου» ξεκαθάρισε.

Η Νίκη Κεραμέως, υπουργός Παιδείας, ανακοίνωσε ότι Γυμνάσια και Λύκεια ανοίγουν την 1η Φεβρουαρίου 2021
Νίκη Κεραμέως, υπουργός Παιδείας © EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ

Σημειώνεται ότι η καθηγήτρια Παιδιατρικής και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας Βάνα Παπαευαγγέλου είχε επαναλάβει πως η επιστροφή των μαθητών σε Γυμνάσια και Λύκεια, μετά το άνοιγμα δημοτικών και νηπιαγωγείων, αποτελούσε πρώτη προτεραιότητα, καθώς η εκπαιδευτική διαδικασία και η παραμονή στο σχολείο θεωρούνται πολύ σημαντική διαδικασία για τη συναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών.

Άνοιγμα Γυμνασίων και Λυκείων - Με ποια μέτρα επιστρέφουν οι μαθητές στα θρανία την 1η Φεβρουαρίου 2021:

  • Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους
  • Διαφορετικά διαλείμματα για ομάδες μαθητών
  • Σταθερές ομάδες μαθητών σε αθλήματα και άλλες δραστηριότητες 
  • Χρήση αντισηπτικών
  • Σχολαστικοί καθαρισμοί
  • Τακτικοί αερισμοί των χώρων
  • Ειδικότερα μέτρα για προσαρμοσμένη λειτουργία κυλικείων, εργαστηρίων πληροφορικής, χρήσης μουσικών οργάνων κ.ά.
  • Σχολικοί εορτασμοί με μέτρα 
  • Επισκέψεις / περίπατοι ανά τμήμα.

Όπως είπε η κα Κεραμέως, «θα πραγματοποιούνται δειγματοληπτικοί έλεγχοι από τον ΕΟΔΥ, όπως και στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση». Και αναφέρθηκε στο παράδειγμα με τα τεστ στον Ασπρόπυργο.

«Για παράδειγμα μόλις αυτήν την εβδομάδα έγιναν δειγματοληπτικοί έλεγχοι στον Ασπρόπυργο, περιοχή με επιβαρυμένο επιδημιολογικό φορτίο, και δεν είχαμε ούτε ένα θετικό αποτέλεσμα» γνωστοποίησε.

Edu.testing.gov.gr - Πώς μπορούν να κάνουν δωρεάν τεστ για κορωνοϊό οι μαθητές Λυκείου που επιστρέφουν στα θρανία

Κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής της η κα Κεραμέως αναφέρθηκε στη δυνατότητα που υπάρχει για δωρεάν τεστ για κορωνοϊό τόσο σε εκπαιδευτικούς όσο και σε μαθητές.

«Επίσης έχει δημιουργηθεί και λειτουργεί η ειδική πλατφόρμα edu.testing.gov.gr, μέσω της οποίας εκπαιδευτικοί και μαθητές άνω των 16 ετών μπορούν να αιτηθούν δωρεάν εξέταση για τον κορονοϊό. Ενημερώνονται για το ραντεβού τους μέσω SMS για το πλησιέστερο από τα 386 σημεία ελέγχου σε όλη την Ελλάδα. Είναι μέτρο καθαρά προληπτικής φύσης αναφορικά με την επιδημιολογική εικόνα στα σχολεία» τόνισε η υπουργός Παιδείας.

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τους εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης που έχουν ανταποκριθεί στη δυνατότητα αυτή, και καλούμε και τους εκπαιδευτικούς της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, όπως και τους μαθητές άνω των 16 ετών, να την αξιοποιήσουν για δωρεάν εξέταση» κατέληξε.

(... από 18.40 και μετά)

Eνημέρωση για τον κορωνοϊό από το Υπουργείο Υγείας

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ