Ελλαδα

Επιδημιολόγοι εισηγούνται σκληρό lockdown στην Αττική

Στην έκτακτη συνεδρίαση για τον κορωνοϊό - Διαφωνίες για τα μέτρα σε σχολεία και λιανεμπόριο

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Lockdown στην Αττική: Πολίτες μπροστά από την είσοδο του Μετρό στο Σύνταγμα - Οι λοιμωξιολόγοι του Υπουργείου Υγείας εισηγούνται να γίνει πιο σκληρό και να μπει ο νομός στις «κόκκινες» περιοχές
Lockdown στην Αττική: Πολίτες μπροστά από την είσοδο του Μετρό στο Σύνταγμα - Οι λοιμωξιολόγοι του Υπουργείου Υγείας εισηγούνται να γίνει πιο σκληρό και να μπει ο νομός στις «κόκκινες» περιοχές © EUROKINISSI

Να επιβληθεί σκληρό lockdown στην Αττική για τον κορωνοϊό προτείνει η Επιτροπή Επιδημιολόγων του Υπουργείου Υγείας στην έκτακτη συνεδρίαση.

Να μπει η Αττική στις «κόκκινες» περιοχές προτείνουν οι επιδημιολόγοι στην έκτακτη συνεδρίαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, η οποία πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2021.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Athens Voice, οι λοιμωξιολόγοι, αξιολογώντας τα νεότερα επιδημιολογικά δεδομένα, πρότειναν να επιβληθεί σκληρό lockdown στην Αττική.

Ο προβληματισμός των λοιμωξιολόγων για την κατάσταση με τον κορωνοϊό στην Αττική είναι έντονος, την ώρα που η κυβέρνηση έχει διαμηνύσει προς πάσα κατεύθυνση ότι εφόσον κριθεί απαραίτητο θα ληφθούν άμεσα νέα περιοριστικά μέτρα, συμπεριλαμβανομένου και του αυστηρού lockdown για τις «κόκκινες» περιοχές. «Με αύξηση κρουσμάτων, θα κλείνουν δραστηριότητες» είχε ξεκαθαρίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στο Υπουργικό Συμβούλιο για το πώς θα κινηθεί η κυβέρνηση εφόσον τα νεότερα επιδημιολογικά δεδομένα με τον κορωνοϊό στην Ελλάδα δεν είναι καλά.

Η Επιτροπή των λοιμωξιολόγων του Υπουργείου Υγείας συνεδρίασε εκτάκτως, προκειμένου να ληφθούν έγκαιρα αποφάσεις και να ενεργοποιηθούν οι απαραίτητες παρεμβάσεις, προκειμένου να μην επαναληφθούν καταστάσεις ανάλογες με εκείνες στο δίμηνο Νοέμβριος - Δεκέμβριος, όταν αυξήθηκαν κατακόρυφα οι εισαγωγές των νέων ασθενών με κορωνοϊό στα νοσοκομεία και γέμισαν οι κλίνες στις ΜΕΘ, με τους διασωληνωμένους να ξεπερνούν ακόμη και τους 600.

Σημειώνεται ότι την απόφαση να υπάρξει εισήγηση για σκληρό lockdown στην Αττική έλαβε η λεγόμενη υπο-επιτροπή του Υπουργείου Υγείας που απαρτίζεται μόνο από λοιμωξιολόγους. Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν την Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2021 από την Ολομέλεια της Επιτροπής για την πανδημία κορωνοϊού, με τον Νίκο Χαρδαλιά, υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, να ανακοινώνει τα νέα μέτρα.

Σκληρό lockdown στην Αττική - Τι προτείνουν οι λοιμωξιολόγοι για λιανεμπόριο και σχολεία

Στην κρίσιμη συνεδρίαση υπήρξαν διαφωνίες αναφορικά με το τι πρέπει να γίνει με τα σχολεία και το λιανεμπόριο. Σημειώνεται ότι Γυμνάσια και Λύκεια είναι προγραμματισμένο να ανοίξουν την 1η Φεβρουαρίου 2021, ωστόσο δεν αποκλείεται στις «κόκκινες» περιοχές, συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής, οι μαθητές να μην επιστρέψουν στα θρανία και τα μαθήματα να συνεχιστούν μέσω τηλεκπαίδευσης.

Όσον αφορά στο λιανεμπόριο, σημαντικό προβάδισμα έχει η επαναφορά του click away και όχι το κλείσιμο των καταστημάτων, την ώρα που επιδημιολόγοι της Επιτροπής επιμένουν ότι η καλύτερη λύση είναι η μετακίνηση - ψώνια με ραντεβού (click in shop) στα καταστήματα ένδυσης και υπόδυσης.

Εισήγηση για σκληρό lockdown στην Αττική - Επί τάπητος η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18.00 το απόγευμα

Στο πλαίσιο των σκληρών προληπτικών μέτρων που εξετάζονται, προκειμένου να μην ξεφύγει η κατάσταση στην Αττική, όπως έγινε με τη Θεσσαλονίκη στα τέλη του περασμένου Οκτωβρίου, έχει τεθεί επί τάπητος και η απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 18.00 το απόγευμα έως τις 05.00 το πρωί.

154.796 τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα από την έναρξη της πανδημίας Covid-19
154.796 τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα από την έναρξη της πανδημίας Covid-19 © athensvoice.gr/koronoios

Σε περίπτωση που ληφθεί μια τέτοια απόφαση, αναμένονται αυστηροί και συνεχείς έλεγχοι για το αν τηρείται η απαγόρευση κυκλοφορίας στο πλαίσιο του σκληρού lockdown στην πρωτεύουσα. Σημειώνεται ότι νωρίτερα ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 716 νέα κρούσματα κορωνοϊού, εκ των οποίων τα 313 επιβεβαιώθηκαν στην Αττική.

Πολλαπλά νέα κρούσματα κορωνοϊού στην Αττική - 313 νέες μολύνσεις το τελευταίο 24ωρο - Πίνακες με την κατανομή

Οι περισσότερες επιβεβαιωμένες νέες μολύνσεις Covid-19 το τελευταίο 24ωρο εντοπίζονται στον Κεντρικό Τομέα Αθηνών (71). Ακολουθεί στη δεύτερη θέση ο Πειραιάς με 56, ενώ τρίτος είναι ο Δυτικός Τομέας Αθηνών με 53. Την πρώτη 4άδα συμπληρώνει ο Βόρειος Τομέας Αθηνών με 52.

Πίνακας του ΕΟΔΥ με τα νέα κρούσματα κορωνοϊού στην Αττική και στην υπόλοιπη Ελλάδα | 28.01.2021

ΕΟΔΥ: Πίνακας με τα νέα κρούσματα κορωνοϊού στην Αττική και την υπόλοιπη Ελλάδα | 28.01.2021

Στη γραπτή ενημέρωση του ΕΟΔΥ για το πού εντοπίστηκαν τα 716 νέα κρούσματα κορωνοϊού, επισημαίνεται ότι η Θεσσαλονίκη είναι δεύτερη σε ημερήσιο αριθμό νέων μολύνσεων Covid-19 με 62. Αχαΐα και Εύβοια, δύο περιοχές για τις οποίες ο Βασίλης Κικίλιας έκρουσε «καμπανάκι», έχουν 37 και 24 νέα κρούσματα κορωνοϊού. Την πρώτη 5άδα συμπληρώνει η Λέσβος με 21.

Σημειώνεται ότι ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε επίσης ότι οι νεκροί από κορωνοϊό το τελευταίο 24ωρο είναι 18, την ώρα που οι διασωληνωμένοι ανέρχονται σε 268 (από 274 μια ημέρα νωρίτερα).

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ