Ελλαδα

ΕΚΠΑ: Τα μέτρα για την ασφάλεια φοιτητών και προσωπικού

Ποιες οι ενέργειες των πρυτανικών αρχών

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
ΕΚΠΑ
ΕΚΠΑ © EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

ΕΚΠΑ: Ποια είναι τα μέτρα για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού- Διανεμήθηκαν μάσκες και αντισηπτικά

Το ΕΚΠΑ ανακοίνωσε τα μέτρα που έχει πάρει για την αποφυγή της διασποράς του κορωνοϊού, σύμφωνα με το οποίο θα διασφαλιστεί η αδιάλειπτη εργασία του διδακτικού προσωπικού και των φοιτητών, καθώς και όλων των εργαζόμενων στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας.

Το Πανεπιστήμιο Αθηνών από την πρώτη στιγμή των περιοριστικών μέτρων για την πανδημία προέβη σε όλες τις ενδεδειγμένες ενέργειες για:

- την ασφάλεια κατά την είσοδο και την παραμονή στο Ίδρυμα,
- την ενημέρωση του προσωπικού, των φοιτητών και των ασθενών

Τις πρώτες μέρες μετά την εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων, έγινε απολύμανση των χώρων σύμφωνα με τις οδηγίες, πραγματοποιήθηκαν αμέσως οι πρώτες προμήθειες υλικών για την προστασία από τη νόσο Covid-19, ενώ οι δράσεις αυτές συνεχίζονται μέχρι και σήμερα.

Συνολικά έχουν διανεμηθεί περίπου:

· περισσότερα από 3.000 τεμάχια αντισηπτικά των 250 ml

· 234.000 χειρουργικές μάσκες

· περισσότερα από 100.000 τεμάχια γάντια

· 160.000 χειροπετσέτες

Επίσης, η Εταιρεία Αξιοποίησης και Διαχείρισης της Περιουσίας έστειλε ανακοίνωση-πρόσκληση στις Σχολές, τα Τμήματα και τις Υπηρεσίες, ώστε να ορίσουν έναν υπεύθυνο από τη μονάδα τους για την παραλαβή των υλικών και τη διάθεσή του σύμφωνα με τις τρέχουσες ανάγκες λειτουργίας τους. Όλοι ανταποκρίθηκαν και παρέλαβαν το σχετικό υλικό.

Παράλληλα οι Πρυτανικές Αρχές, συμβάλλοντας στις προσπάθειες για την αντιμετώπιση της διάδοσης της νόσου, έλαβαν μέριμνα για την εξειδικευμένη υποστήριξη σε πρώτη φάση των Κλινικών της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ που είναι εγκατεστημένες σε νοσοκομεία αναφοράς για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, καθώς και του Εργαστηρίου Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας, αποστέλλοντας, μεταξύ άλλων ενεργειών, ειδικό εξοπλισμό.

Επίσης, έγιναν με ταχύτατες διαδικασίες προμήθειες πληροφοριακού εξοπλισμού για την κάλυψη επειγουσών αναγκών Διοικητικών Μονάδων του ΕΚΠΑ. Η προμήθεια αφορούσε φορητούς σταθμούς εργασίας και συνοδευτικό εξοπλισμό για να υποστηριχθεί η εξ αποστάσεως εργασία (και οι ανάγκες τηλεδιάσκεψης) στις νέες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί

Παράλληλα πραγματοποιήθηκαν και θα συνεχισθούν μέσω ειδικού έργου επιπλέον καθαρισμοί και των εξωτερικών χώρων των κτηρίων του ΕΚΠΑ.

Τέλος, με τη συνδρομή της Εταιρείας Αξιοποιήσεως και Διαχειρίσεως της Περιουσίας του Πανεπιστημίου Αθηνών προμηθεύθηκε με χημικά αντιδραστήρια το Τμήμα Χημείας και παρασκευάστηκε μεγάλη ποσότητα απολυμαντικού για τις ανάγκες των ακαδημαϊκών μονάδων του ΕΚΠΑ. Παράλληλα, οργανώθηκε, μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας της ιστοσελίδας της Εταιρείας η εξ αποστάσεως ηλεκτρονική διεκπεραίωση των αιτήσεων εκτύπωσης των περγαμηνών των πτυχιούχων της Σχολής, αλλά και των διδακτορικών διατριβών, των μεταπτυχιακών διπλωματικών εργασιών και των πτυχιακών εργασιών των φοιτητών.

Επίσης, πραγματοποιήθηκε εθελοντική Επιδημιολογική Μελέτη στα μέλη του ΕΚΠΑ ως προς την παρουσία αντισωμάτων έναντι του νέου κορωνοϊού SARS-CoV-2. Επιπλέον αυτήν την περίοδο διενεργείται σε εθελοντική βάση μοριακός εργαστηριακός έλεγχος του προσωπικού του ΕΚΠΑ για την ανεύρεση του SARS- CoV-2. Ο έλεγχος παρέχεται δωρεάν στα μέλη της Πανεπιστημιακής κοινότητας και έχει στόχο την διευκόλυνσή τους και τη ενίσχυση των μέτρων πρόληψης τα οποία λαμβάνονται.

Το ΕΚΠΑ συνεχίζει αδιάλειπτα την προμήθεια υλικών και άλλων αναγκαίων προστατευτικών μέσων, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, για την ασφαλή λειτουργία όλων των δομών, σύμφωνα με τις οδηγίες, και ειδικότερα για τη διενέργεια των Εργαστηρίων και των Κλινικών, καθώς και την προετοιμασία/διεξαγωγή των εξετάσεων και των μαθημάτων σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις.

Οι Πρυτανικές Αρχές προχωρούν σε κάθε ενέργεια που απαιτείται για την υγιεινή των χώρων, την ασφάλεια όλου του ανθρώπινου δυναμικού και την εξυπηρέτηση του διδακτικού και του ερευνητικού έργου καθ' όλο το διάστημα εφαρμογής των ειδικών μέτρων για τη μείωση της διασποράς της νόσου COVID-19.

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ  

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ