- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Αύξηση των παράνομων διελεύσεων στην Ε.Ε. που αγγίζει το 48% αποκαλύπτουν τα στοιχεία της FRONTEX για το 2013 τα οποία παρουσίασε στη Βουλή, κατά τη διάρκεια της διάσκεψης των Προέδρων των Επιτρόπων Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων των Κοινοβουλίων της Ε.Ε. για τη μεταναστευτική πολιτική, ο εκτελεστικός διευθυντής του Οργανισμού Ίλκα Λαϊτίνεν.
Όπως ενημέρωσε ο κ. Λαϊτίνεν, συνολικά περίπου 700.000.000 διελεύσεις έλαβαν χώρα το 2013 στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ. Ο αριθμός των παράνομων διελεύσεων ήταν 48% μεγαλύτερος συγκριτικά με το 2012, φθάνοντας τις 170.000 παράνομες διελεύσεις, κυρίως από τη Συρία. Για την παράνομη διαμονή, το 2013 εντοπίστηκαν 344.000 περιπτώσεις στα κράτη μέλη της Ε.Ε. ενώ η άρνηση εισόδου σημείωσε αύξηση κατά 11% σε σχέση με το 2012. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της FRONTEX, οι αιτήσεις για άσυλο σημείωσαν αύξηση κατά 32%, με τον συνολικό αριθμό να διαμορφώνεται σε πάνω από 350.000 το 2013. Ο αριθμός των πραγματικών επιστροφών από τα κράτη μέλη ήταν 160.000, δηλαδή 11% αύξηση.
Στα σημαντικά βήματα που έχουν γίνει από την Ελλάδα, αλλά και σε θέματα που χρήζουν περαιτέρω βελτίωσης, όπως οι συνθήκες στα κέντρα κράτησης και ο χρόνος κράτησης μεταναστών, αναφέρθηκε η αρμόδια επίτροπος Σεσίλια Μάλμστρομ. Όλες οι χώρες πρέπει να εφαρμόσουν τα ελάχιστα πρότυπα για τους αιτούντες άσυλο και να ακολουθούν την ευρωπαϊκή νομοθεσία, είπε η κ. Μάλμστρομ και εξήρε τη στάση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και του υπουργού Δημόσιας Τάξης Νίκου Δένδια λέγοντας ότι «εργάζονται σκληρά ώστε να βελτιωθούν οι συνθήκες υποδοχής και να εφαρμοστούν τα ευρωπαϊκά πρότυπα». Αναγνώρισε ότι στην Ελλάδα υπάρχει πολύ μεγάλη πρόοδος, τονίζοντας ωστόσο ότι υπάρχουν ακόμη προβλήματα στα κέντρα υποδοχής και στα κέντρα κράτησης όπου οι συνθήκες δεν είναι εντελώς ευθυγραμμισμένες με αυτά που ζητάει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Αναφερόμενη και στην πρόσφατη τραγωδία στο Φαρμακονήσι, η επίτροπος εξέφρασε την ελπίδα ότι θα χυθεί άπλετο φως.
Γ.Σ.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Τι πρέπει να γνωρίζουν οι δικαιούχοι
Ξεκινούν αύριο τα Ειδικά Μαθήματα στα ΓΕΛ
«Προσέξτε τα παιδιά σας αν είναι στη θάλασσα, μήπως έχουμε κανένα μικρό τσουνάμι», προειδοποίησε ο σεισμολόγος
Η Βουλή στηρίζει την εκστρατεία ενημέρωσης που εκπονεί όλο τον χρόνο το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας
Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί ζημιές ή άλλα προβλήματα
Η περίοδος εκπτώσεων θα διαρκέσει από τις 13 Ιουλίου μέχρι τις 31 Αυγούστου
Το φαινόμενο θα κορυφωθεί τα ξημερώματα της Τρίτης 30 Ιουνίου
830 άνθρωποι χόρεψαν για καλό σκοπό στην Πλατεία Αριστοτέλους
Μετά τη σοβαρή περιπέτεια που αντιμετώπισε και τη μακρά περίοδο νοσηλείας και αποθεραπείας
Λόγω αντικατάστασης των σιδηροτροχιών
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.