Πολυσέλιδο ρεπορτάζ για τις σκληρές και απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων στην Ελλάδα φιλοξενεί στην ηλεκτρονική της έκδοση η Die Zeit. Η εφημερίδα σημειώνει μεταξύ άλλων: «[…] Τρία χρόνια μετά την υπογραφή της προσφυγικής συμφωνίας μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας που είχε στόχο να περιορίσει τον αριθμό των προσφύγων που καταφθάνουν στην Ευρώπη, οι καταυλισμοί στα νησιά του Αιγαίου αλλά και στην ηπειρωτική χώρα είναι υπερπλήρεις. […] Κατά πόσον πέτυχε λοιπόν το σχέδιο; Ενώ το 2015 εγκατέλειπαν την Τουρκία με προορισμό την Ελλάδα 800.000 άνθρωποι, πέρσι ήταν μόλις 50.000. Στα χαρτιά ο κεντρικός στόχος, δηλαδή λιγότεροι πρόσφυγες στην Ευρώπη, φαίνεται να έχει επιτευχθεί. Ωστόσο από τότε που υπεγράφη η συμφωνία οι άνθρωποι επιλέγουν όλο και πιο επικίνδυνες διαδρομές για να φτάσουν στην Ελλάδα. Ένας από αυτούς οδηγεί μέσω Έβρου».
Τραγική η κατάσταση στη Λέσβο
Όπως επισημαίνει η εφημερίδα: «[…] Πριν την προσφυγική συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας οι νεοαφιχθέντες απλώς καταγράφονταν στα νησιά και μετά μπορούσαν να συνεχίσουν το ταξίδι τους. Οι περισσότεροι κατευθύνονταν μέσω Βαλκανίων προς το βορρά. Πλέον όμως οι αιτούντες άσυλο πρέπει να παραμείνουν καταρχήν στο νησί, μέχρι να ολοκληρωθεί η εξέταση του αιτήματός τους. […] Συχνά απαιτούνται μήνες μέχρι να μπορέσουν να συναντήσουν κάποιον από τους υπαλλήλους και να μάθουν τι θα ακολουθήσει. Κυρίως η χρονοβόρα αυτή διαδικασία συνέβαλε στο να γίνει η Λέσβος αυτό που είναι σήμερα: μια υπαίθρια φυλακή. Πρόκειται για μια συνέπεια της συμφωνίας».
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, χιλιάδες πρόσφυγες ζουν σήμερα σε καταυλισμούς αστέγων και κινδυνεύουν από το κρύο το χειμώνα. «Μια κατάσταση που θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί, αλλά κανείς δεν φαίνεται να θέλει να την αντιμετωπίσει».
Πηγή: Deutsche Welle
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πρόκειται για πολύ δύσκολη μεταφορά διότι απαιτείται ειδικός εξοπλισμός
Η αστυνομία προχώρησε σε μία προσαγωγή υπόπτου
Όπως εξηγεί, ένιωσε την ανάγκη να μιλήσει ανοιχτά
Το συγκεκριμένο τμήμα είχε διακοπεί από τις 11 το πρωί
Ξεκίνησε έρευνα για τις συνθήκες του συμβάντος
Νέος νόμος φέρνει ψηφιακό σύστημα καταγραφής παραβάσεων - Στόχος η πρόληψη τροχαίων
Αναλυτικά οι διακοπές κυκλοφορίας σε βασικές οδούς της πρωτεύουσας την Κυριακή το πρωί
Η πρόγνωση για την Κυριακή 7 Δεκεμβρίου από το meteo και την ΕΜΥ
Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης διασώθηκαν δύο άνθρωποι
Έχουν γίνει ήδη δεκάδες προσαγωγές
Οι σταθμοί του μετρό «Σύνταγμα» και «Πανεπιστήμιο» έχουν κλείσει από τις 17:00
Αυτό προκύπτει από την ετήσια έρευνα του περιοδικού International Living
Τι ακολουθεί μετά τον Byron
Λόγω των πλημμυρικών φαινομένων
Παράλληλα, στη Βοιωτία, ο κόμβος της Θήβας παραμένει κλειστός από χθες
Οι επιστήμονες προβλέπουν βροχοπτώσεις έως το απόγευμα - Σε επιφυλακή η Πολιτική Προστασία
Δείτε τον χάρτη του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών με τις υψηλότερες καταγραφές στη χώρα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.