Ελλαδα

Επεισόδια στα Εξάρχεια: «Βροχή» μολότοφ κατά αστυνομικών - Οδοφράγματα και φωτιές (εικόνες, video)

Εκδηλώθηκε πυρκαγιά σε υπόγειο διαμέρισμα - Κουκουλοφόροι πυρπόλησαν αυτοκίνητα - Αποπνικτική η ατμόσφαιρα από τα χημικά

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
exarhia.gif
©ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ

Φωτιές, πετροπόλεμος και χημικά συνέθεσαν το πολεμικό σκηνικό στο κέντρο της Αθήνας, στον νέο γύρο επεισοδίων μεταξύ αστυνομικών και κουκουλοφόρων ανήμερα της επετείου για τα 10 χρόνια της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, που μετέτρεψε για άλλη μια φορά δρόμους των Εξαρχείων σε πεδίο μάχης.

Αυτοκίνητα κάηκαν στη συμβολή των οδών Τοσίτσα και Ζωσιμάδων, ενώ εκδηλώθηκε πυρκαγιά σε υπόγειο διαμέρισμα στην οδό Τοσίτσα, η οποία τέθηκε γρήγορα υπό έλεγχο και δεν χρειάστηκε η επέμβαση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Η ΕΛ.ΑΣ. επιστράτευσε δύο «αύρες», η μία εκ των οποίων γκρέμισε το μεγάλο οδόφραγμα που είχε στηθεί στην Τοσίτσα. Η ατμόσφαιρα από τους καπνούς και τα δακρυγόνα ήταν αποπνικτική για αρκετές ώρες.

Η ένταση πυροδοτήθηκε λίγο πριν από τις 19.50, όταν δυνάμεις των ΜΑΤ δέχτηκαν «βροχή» μολότοφ στην οδό Στουρνάρη και απάντησαν με βομβίδες κρότου-λάμψης και χρήση χημικών.

blast23423.gif
©ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ

epei.gif
©ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ

kole.gif
©ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ

Όπως έγινε γνωστό, έως τις 10.30 το βράδυ είχαν γίνει 35 προσαγωγές. Ανάμεσα στους προσαχθέντες είναι και ανήλικοι. Κανονικά σταματούν πλέον οι συρμοί του Μετρό στους σταθμούς «Σύνταγμα» και «Πανεπιστήμιο», οι οποίοι είχαν κλείσει προσωρινά στο πλαίσιο των μέτρων ασφαλείας.

Εν τω μεταξύ, λίγο πριν από τις 10.30 το βράδυ,  κλήθηκε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ για να παραλάβει τραυματία από τα Εξάρχεια, όπου συνεχίζονται ως αυτήν την ώρα τα επεισόδια.

xilo23423424234.gif
©ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ

kolesidis.gif
©ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ

f.gif
©ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ

Νωρίτερα, οι κουκουλοφόροι είχαν βάλει φωτιά σε αντικείμενα που είχαν συσσωρεύσει στη μέση οδών, σε μια προσπάθεια να εμποδίσουν τις δυνάμεις της αστυνομίας να τους απωθήσουν.

koukou.gif
©EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

koukou234232.gif
©EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

misisna2342.gif
©EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Καίγεται διαμέρισμα στην Σπύρου Τρικούπη στα Εξάρχεια

Επεισόδια στα Εξάρχεια

Χωρίς εντάσεις η πορεία για τον Γρηγορόπουλο

Η απογευματινή πορεία στη μνήμη του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου ολοκληρώθηκε χωρίς προβλήματα.

Περίπου 600 άτομα συγκεντρώθηκαν στις 18.00 το απόγευμα στα Προπύλαια και ξεκίνησαν πορεία, περνώντας από Πανεπιστημίου, Πεσμαζόγλου, Σταδίου και Σύνταγμα για να καταλήξουν στη συνέχεια δίπλα στην πλατεία Ομονοίας.

xilo.gif
©ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ

xilo-2.gif
©ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ

Υπενθυμίζεται ότι στις 21.00 το βράδυ ξεκίνησε η συγκέντρωση στη συμβολή των οδών Τζαβέλλα και Μεσολογγίου, στο σημείο όπου έπεσε νεκρός από τα πυρά αστυνομικού ο 15χρονος μαθητής.

Οδοφράγματα και φωτιές

Η ατμόσφαιρα ήταν ηλεκτρισμένη από νωρίς το απόγευμα, με τα πρώτα οδοφράγματα να στήνονται λίγο μετά τις 17.30 το απόγευμα, την ώρα που πλήθαιναν οι αναφορές για παρουσία ατόμων σε ταράτσες κτιρίων και μικροεστίες στην πλατεία Εξαρχείων και σε παρακείμενες οδούς.

Χρησιμοποιώντας λάστιχα, κομμάτια τσιμέντου από πεζοδρόμια, ξύλα, ηλεκτρικές συσκευές, σίδερα και έπιπλα, κουκουλοφόροι δημιούργησαν οδοφράγματα σε Στουρνάρη, Τοσίτσα, Νοταρά, Θεμιστοκλεους και Μεταξά, με την ατμόσφαιρα να είναι τεταμένη, στον απόηχο των βίαιων επεισοδίων στη μαθητική πορεία που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα το μεσημέρι στη μνήμη του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

fire-3.gif
©EUROKINISSI

euroki234234234.gif
©EUROKINISSI

Βίντεο Εξάρχεια Γρηγορόπουλος

Πληροφορίες ανέφεραν ότι αντιεξουσιαστές εισέβαλαν σε κτίριο του Υπουργείου Πολιτισμού, στην οδό Σπύρου Τρικούπη, παραβιάζοντας την είσοδο, και ανέβηκαν στην ταράτσα.

Επεισόδια στα Εξάρχεια

Επί ποδός περισσότεροι από 5.000 αστυνομικοί

Ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή, με ιδιαίτερη έμφαση να δίνεται στις οδούς και τους χώρους περιμετρικά του Πολυτεχνείου, προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο κατάληψής του από κουκουλοφόρους.

Περισσότεροι από 5.000 αστυνομικοί έχουν επιστρατευτεί, με διμοιρίες των ΜΑΤ να έχουν τοποθετηθεί σε διάφορα σημεία του κέντρου και ελικόπτερο της αστυνομίας να έχει ξεκινήσει τις πτήσεις πάνω από την περιοχή.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ