- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο Άγιος Ευστράτιος λόγω των ακρίδων
Τεράστιος πληθυσμός ισοπεδώνει το φυτικό κεφάλαιο του νησιού
Μετά από αίτημα που υπέβαλε η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας προχώρησε χθες το βράδυ σε κήρυξη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης του Αγίου Ευστρατίου, λόγω του προβλήματος με τις ακρίδες που εδώ και χρόνια ταλαιπωρεί το νησί.
Σύμφωνα με την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου έχει προκληθεί μεγάλο πρόβλημα από την εισβολή ενός τεράστιου πληθυσμού ακριδών που ισοπεδώνει το φυτικό κεφάλαιο του νησιού.
Μιλώντας στο Σταθμό Αιγαίου της ΕΡΤ, η δήμαρχος του νησιού Μαρία Κακκαλή υποστήριξε πως «τον περασμένο Αύγουστο έγινε ουσιαστική δουλειά στην αντιμετώπιση του προβλήματος με τη σύμβαση που υπέγραψε ο δήμος Αγίου Ευστρατίου με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έγινε μελέτη του προβλήματος και κατατέθηκαν συγκεκριμένες προτάσεις για την αντιμετώπισή του. Μάλιστα οι επιστήμονες προχώρησαν σε τρεις στοχευμένες επεμβάσεις με οικολογικά σκευάσματα, που έφεραν αποτέλεσμα. Στη συνέχεια η συνεργασία αυτή διευρύνθηκε με τη συμμετοχή και της περιφέρειας με στόχο την καταπολέμηση του φαινομένου αλλά και την προστασία του περιβάλλοντος. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, αυτό θα επιτευχθεί με αεροψεκασμό ολόκληρου του νησιού καθώς ο πληθυσμός των ακριδών έχει εξαπλωθεί σε όλη την έκτασή του».
Μετά την κήρυξη του νησιού σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης θα επισπευσθούν οι διαδικασίες που μέχρι τώρα κολλούσαν στη γραφειοκρατία και σύμφωνα με τη δήμαρχο Αγίου Ευστρατίου μέχρι το τέλος της εβδομάδας αναμένεται να εξασφαλιστεί η αδειοδότηση και στις αρχές του Ιουνίου θα γίνει ο αεροψεκασμός. Επίσης θα διεκδικηθούν και αποζημιώσεις.
Τέλος η κ. Κακκαλή διευκρινίζει ότι το πρόβλημα με τις ακρίδες έχει επιπτώσεις στο φυτικό και ζωικό κεφάλαιο του νησιού αλλά σε τίποτα δεν επηρεάζει τους επισκέπτες.
(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Γενικά αίθριος καιρός σε όλη τη χώρα με μεταφορά αφρικανικής σκόνης στα δυτικά
Η γιατρός μητέρα του το επανέφερε με ΚΑΡΠΑ
Στο έργο της κατάσβεσης λαμβάνουν μέρος 60 πυροσβέστες
Εκδηλώθηκε σε ορεινή περιοχή μακριά από οικισμούς - Στη μάχη και ελικόπτερο
Η Πυροσβεστική τονίζει ότι η ανθρώπινη αμέλεια παραμένει η κύρια αιτία εκδήλωσης πυρκαγιών
Συλλήψεις σε Έβρο, Σουφλί και Φέρες - Κατασχέθηκαν οχήματα και κινητά τηλέφωνα
Αναλυτικά οι αλλαγές στα δρομολόγια που θα ισχύσουν από την Κυριακή
Η εικόνα της αγοράς σε τρεις μεγάλες φοιτητουπόλεις - Συμβουλές για ασφαλή αναζήτηση
Ισχυροί άνεμοι και βροχές προκάλεσαν εκατοντάδες περιστατικά - Σε επιφυλακή οι αρχές
Πρωτοποριακό σύστημα ανάκτησης ενέργειας στη Γραμμή 1 του ΗΣΑΠ από τη ΣΤΑ.ΣΥ
Χιλιάδες ταξιδιώτες αναχωρούν για τα νησιά - Σε επιφυλακή το Λιμενικό Σώμα ενόψει Σαββατοκύριακου
Υποχωρούν σταδιακά οι βροχές και οι καταιγίδες από το μεσημέρι - Αναλυτική πρόγνωση
Πάνω από 200 κλήσεις στην Πυροσβεστική
Ζημιές και σε παρκαρισμένα οχήματα
Η πυρκαγιά αντιμετωπίστηκε άμεσα με τη συνδρομή ισχυρών πυροσβεστικών δυνάμεων
Νέες βροχοπτώσεις το βράδυ, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο τύπου της Πυροσβεστικής
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.