- CITY GUIDE
- PODCAST
-
16°
«Ασφυκτιούμε»: Κύμα καύσωνα πλήττει πάνω από τα μισά διαμερίσματα της Γαλλίας
Πρόκειται για το δεύτερο κύμα υψηλών θερμοκρασιών σε διάστημα μερικών εβδομάδων που χτυπάει τη χώρα
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν ζήτησε να «υπάρξει φροντίδα για τους πιο ηλικιωμένους, τους πιο ευάλωτους» καθώς «είναι δύσκολες μέρες»
Ο καύσωνας επεκτείνεται σήμερα στη Γαλλία, με 53 από τα 96 διαμερίσματα της ηπειρωτικής χώρας να βρίσκονται σε ιδιαίτερη επαγρύπνηση σε έναν άξονα που εκτείνεται από τα νοτιοδυτικά ως τα βορειοανατολικά της χώρας και την κατάσταση αυτή να έχει οδηγήσει διάφορους δήμους να ακυρώσουν τη δημοφιλή Γιορτή της Μουσικής την Κυριακή.
Το επεισόδιο αυτό μεγάλης ζέστης προαναγγέλλεται «εκτεταμένο, με διάρκεια και έντονο», προειδοποίησε η μετεωρολογική υπηρεσία της Γαλλίας Météo-France. Η «αξιοσημείωτη κορύφωση του καύσωνα» αναμένεται μεταξύ Κυριακής και Τρίτης, με θερμοκρασίες που θα φτάσουν «τους 40 βαθμούς Κελσίου ιδιαίτερα στη δυτική και την κεντρική» Γαλλία, προέβλεψε η εθνική μετεωρολογική υπηρεσία. Το επεισόδιο αυτό καύσωνα αφορά πλέον έναν στους δύο Γάλλους.
Πρόκειται για το δεύτερο κύμα υψηλών θερμοκρασιών σε διάστημα μερικών εβδομάδων που πλήττει τη Γαλλία, η οποία είχε ήδη αντιμετωπίσει τον Μάιο ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες για τον μήνα αυτόν. Αυτό αποτελεί «προφανή ένδειξη της κλιματικής αλλαγής», σύμφωνα με τον Ματιέ Σορέλ, κλιματολόγο στη Météo-France.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν ζήτησε να «υπάρξει φροντίδα για τους πιο ηλικιωμένους, τους πιο ευάλωτους» καθώς «είναι δύσκολες μέρες».
Τα σχολεία οργανώνονται προβλέποντας από την ακύρωση μαθημάτων, ως την αναπροσαρμογή του προγράμματός τους και τη συγκέντρωση των μαθητών στις πιο δροσερές αίθουσες διδασκαλίας, ενώ ο καύσωνας αυτός έχει έρθει την περίοδο των εξετάσεων του μπακαλορεά, του εθνικού απολυτηρίου μέσης εκπαίδευσης. Στην εκπαιδευτική περιφέρεια του Πουατιέ, στην κεντρική Γαλλία, οι μεγάλες προφορικές εξετάσεις του απολυτηρίου, που προβλέπονται για τη Δευτέρα και την Τρίτη το απόγευμα, αναβλήθηκαν για μία εβδομάδα.
Ο υπουργός Παιδείας Εντουάρ Ζεφρέ αναμένεται να διευκρινίσει σήμερα τον αριθμό των μαθητών που θα αφορούν αναβολές των εξετάσεων και ενδεχόμενο κλείσιμο τάξεων.
Από τον καύσωνα κινδυνεύει επίσης η δημοφιλής Γιορτή της Μουσικής, μια παράδοση που μετρά πάνω από 40 χρόνια και προβλέπεται να γίνει την Κυριακή. Οι εκδηλώσεις ακυρώθηκαν στην Μπριβ-λα-Γκαγιάρντ, στην κεντροδυτική Γαλλία, όπως και σε διάφορες μικρές πόλεις σε όλη τη χώρα, που βρίσκονται στον άξονα του καύσωνα.
Στο Παρίσι, η αστυνομία συνέστησε την ακύρωση των αθλητικών εκδηλώσεων σε υπαίθριους χώρους στην πρωτεύουσα και στα προάστιά της. Για την καλύτερη αντιμετώπιση της ρύπανσης τέθηκε επίσης ήδη από σήμερα σε εφαρμογή διαφοροποίηση της κυκλοφορίας σε τμήμα της μητροπολιτικής περιοχής του Παρισιού, όπως και μείωση του ανώτατου ορίου ταχύτητας.
Όσον αφορά την εργασία, ιδίως σε εξωτερικούς χώρους, ήταν απαραίτητο να ληφθούν μέτρα προσαρμογής. «Κάνει πολλή ζέστη στα αμπέλια, ιδίως μετά τις 11 το πρωί. Ζητήσαμε από τους εργαζομένους μας να φορούν συνέχεια καπέλο για να αποφύγουν τα εγκαύματα από τον ήλιο και την ηλίαση», δήλωσε ο Νταβίντ Λατόρς, ο οποίος εκμεταλλεύεται ένα τμήμα από το ομώνυμο κτήμα στη Λα Σοβ, στη νοτιοδυτική Γαλλία.
Πέρα από την ύπαιθρο, το επεισόδιο αυτό καύσωνα είναι ιδιαίτερα δύσκολο για τις λαϊκές συνοικίες και τα μεγάλα τους κτίρια, προειδοποίησε σήμερα το Ίδρυμα για τη Στέγαση μη προνομιούχων. Η 32χρονη Λεριά, νοικοκυρά στο συγκρότημα κοινωνικών κατοικιών της Ναντέρ, κοντά στο Παρίσι, συνόψισε την κατάσταση σε μια λέξη: «Ασφυκτιούμε».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Για τον 6ο Στρατηγικό Διάλογο Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών
Η περίπτωση της Κρίστα Πάικ
Οι Δημοκρατικοί κερδίζουν έδαφος σε «κόκκινες» Πολιτείες
Eίχε καταδικαστεί για τη δολοφονία της 19χρονης το 1995
«Εξετάζουμε όλα τα πιθανά ενδεχόμενα»
Η δεύτερη αποτυχημένη εκτέλεση μέσα στο 2026
Αναφέρεται επίσης στη διακοπή της παροχής στέγης ως μέσο πειθούς
Ο ISS, που βρίσκεται σε απόσταση 400 χιλιομέτρων από τη Γη, φιλοξενεί σε μόνιμη βάση αστροναύτες εδώ και 25 χρόνια
Οι εισαγγελικές αρχές υποστήριζαν ότι στο iPhone του υπήρχε παιδική πορνογραφία
«Ο πρωθυπουργός πρέπει να παραιτηθεί», δήλωσε ο Μανουέλ Μπομπάρ της «Ανυπότακτης Γαλλίας»
Το αυτοκίνητο του Λούκας Γκουρνά-Ντουάθ ανατράπηκε κοντά στο προπονητικό κέντρο
Έρευνες για τα κίνητρα και πιθανή εμπλοκή του Ιράν
Στην εταιρεία έχει επενδύσει και η ηθοποιός
Ωστόσο, θα παραμείνουν νόμιμοι σε άλλες 32 πολιτείες της Αμερικής
Η άγρια δολοφονία της Κολίν Σλέμερ, το παρασκήνιο και το τραυματικό παρελθόν που επικαλέστηκαν οι δικηγόροι της
Μέλη του προσωπικού συγκράτησαν τον σκηνοθέτη
Από τους 174 επιβαίνοντες, οι 166 ήταν Ισραηλινοί, σύμφωνα με δημοσιεύματα μέσων ενημέρωσης
Θρησκευτική εκδήλωση στον χώρο όπου σκοτώθηκαν 378 άνθρωποι προκαλεί αντιδράσεις από οικογένειες θυμάτων
Μια αμφίρροπη εκλογική μάχη στη μεγαλύτερη χώρα της Λατινικής Αμερικής
Η αναφορά στην αφοσίωση και οι επίμαχες αποφάσεις
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.