- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Πολωνία: Τέλος στα κινητά στα σχολεία για μαθητές έως 15 ετών
Νομοθετική ρύθμιση περιορίζει τα smartphones στα σχολεία λόγω εθισμού και συγκέντρωσης
Η Πολωνία απαγορεύει κινητά στα σχολεία έως 15 ετών από τον Σεπτέμβριο 2026 λόγω εθισμού
Η Πολωνία ετοιμάζεται να προχωρήσει σε απαγόρευση της χρήσης κινητών τηλεφώνων στα σχολεία για μαθητές κάτω των 16 ετών, από την 1η Σεπτεμβρίου 2026, σύμφωνα με δηλώσεις της υπουργού Παιδείας, Μπάρμπαρα Νοβάκα.
Η πρωτοβουλία αφορά ουσιαστικά το σύνολο της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς στο πολωνικό σύστημα τα παιδιά ηλικίας 7 έως 15 ετών φοιτούν στο δημοτικό σχολείο. Η σχετική νομοθετική ρύθμιση βρίσκεται στο τελικό στάδιο επεξεργασίας και αναμένεται να αποτελέσει μία από τις σημαντικότερες παρεμβάσεις στην εκπαιδευτική καθημερινότητα.
Ο σκοπός του περιορισμού στην Πολωνία: Ενίσχυση συγκέντρωσης και αντιμετώπιση εθισμού
Η υπουργός Παιδείας υπογράμμισε ότι η χρήση κινητών εντός σχολείου «δεν μπορεί να είναι ο κανόνας», επισημαίνοντας την αυξανόμενη εξάρτηση των παιδιών από το διαδίκτυο και τις ψηφιακές συσκευές.
Η Πολωνία εντάσσεται έτσι σε ένα ευρύτερο διεθνές ρεύμα περιορισμού της χρήσης smartphones από μαθητές. Χώρες όπως η Ολλανδία, η Νότια Κορέα και η Ιταλία έχουν ήδη υιοθετήσει αντίστοιχα μέτρα, επικαλούμενες αρνητικές επιπτώσεις στη συγκέντρωση, τη σχολική επίδοση και τη συμπεριφορά των παιδιών.
Παράλληλα, η κυβέρνηση εξετάζει και περαιτέρω περιορισμούς, καθώς ήδη από τον Φεβρουάριο είχαν παρουσιαστεί σχέδια για απαγόρευση της πρόσβασης σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης για παιδιά κάτω των 15 ετών. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα μπορούσε να οδηγήσει σε σύγκρουση με μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες, κυρίως αμερικανικές.
Η επικείμενη ρύθμιση αποτυπώνει την αυξανόμενη ανησυχία των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων για τον ρόλο των ψηφιακών μέσων στην παιδική και εφηβική ηλικία και την ανάγκη επαναπροσδιορισμού των ορίων χρήσης τους εντός της εκπαιδευτικής διαδικασίας.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Δεν μπορούν να κάνουν κάτι γι' αυτό», τόνισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ
O ίδιος αρνείται τα πάντα
Οκτώ μήνες απομένουν για τις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία
O ίδιος είναι θερμός υποστηρικτής του Τραμπ
Στόχος είναι η εξουσία να έρθει κοντύτερα στον λαό και να υπάρξει «οικονομική ανάπτυξη σε κάθε περιοχή»
Ισχυροί άνεμοι, καταρρακτώδεις βροχές και πλημμύρες, συνοδεύουν την καταιγίδα
Τα κίνητρα της επίθεσης παραμένουν άγνωστα
Nομοσχέδιο της κυβέρνησης Σάντσεθ βάζει «μπλόκο» στο τσιγάρο και το άτμισμα στην εστίαση
Η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο, όμως το διαμέρισμα υπέστη σοβαρές ζημιές και κρίθηκε ακατάλληλο
Η ιστορική ανακάλυψη στον βυθό του Ατλαντικού έδωσε τέλος σε ένα μυστήριο δεκαετιών γύρω από την τραγωδία
Ο 28χρονος Τζόσουα Κέρι οδηγήθηκε σήμερα ενώπιον του Δικαστηρίου
Η Novo υποστηρίζει ότι η Lilly χρησιμοποιεί παραπλανητικά στοιχεία στις διαφημίσεις της
Το μέτρο τίθεται σε ισχύ σε 30 ημέρες - Η αντίδραση Κάρνεϊ
«Ζητώ συγγνώμη» είπε πριν ανακοινωθεί η ποινή των ισοβίων
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
«Θα γίνουμε η βασική δύναμη της αντιπολίτευσης», δήλωσε ο 51χρονος Τούρκος πολιτικός
To έργο θα ενισχύσει την ψηφιακή ανθεκτικότητα και την τεχνολογική αυτονομία της Ευρώπης
Κατακόρυφη αύξηση νεκρών και τραυματιών κατά το πρώτο εξάμηνο λόγω κλιμάκωσης των επιθέσεων
Οι εικόνες που κάνουν τον γύρο των social media
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.