- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Στενά του Ορμούζ: Ποιοι σύμμαχοι των ΗΠΑ αρνηθηκαν την αποστολή πολεμικών πλοίων στην περιοχή
Οι ΗΠΑ πιέζουν για αποστολή πολεμικών πλοίων στην κρίσιμη πετρελαϊκή οδό
Στενά του Ορμούζ: Επιφυλάξεις και αντιδράσεις στο αίτημα των ΗΠΑ
Οι περρισότερες χώρες εμφανίζονται επιφυλακτικές ή εκφράζουν ανοιχτές αντιρρήσεις απέναντι στο αίτημα του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να στείλουν πολεμικά πλοία στα Στενά του Ορμούζ, τη στρατηγικής σημασίας θαλάσσια οδό μεταφοράς πετρελαίου που βρίσκεται σχεδόν σε κατάσταση αποκλεισμού από το Ιράν, εν μέσω του πολέμου στη Μέση Ανατολή.
Ο Τραμπ έχει δηλώσει ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να βομβαρδίζουν την ακτογραμμή και ιρανικά πλοία, με στόχο να «ανοίξουν σύντομα τα Στενά του Ορμούζ, να γίνουν ασφαλή και ελεύθερα». Παράλληλα, κάλεσε και άλλες χώρες να συμβάλουν στρατιωτικά.
Σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Truth Social στις 14 Μαρτίου, ανέφερε ότι ελπίζει χώρες όπως η Κίνα, η Γαλλία, η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα και το Ηνωμένο Βασίλειο να στείλουν πλοία, ώστε τα Στενά να πάψουν να αποτελούν απειλή. Προειδοποίησε μάλιστα ότι η αποτυχία διασφάλισης της ναυσιπλοΐας θα είναι «πολύ κακή για το μέλλον του ΝΑΤΟ».
Τα Στενά του Ορμούζ έχουν ουσιαστικά αποκλειστεί από το Ιράν, με εξαίρεση λίγα πλοία που μεταφέρουν ιρανικό πετρέλαιο προς χώρες όπως η Ινδία και η Κίνα, μετά τις επιθέσεις των ΗΠΑ και του Ισραήλ στο Ιράν στις 28 Φεβρουαρίου. Τις τελευταίες δύο εβδομάδες, πολλά εμπορικά πλοία έχουν πληγεί από «άγνωστα βλήματα», ενώ έχει αναφερθεί τουλάχιστον ένας νεκρός.
Περίπου το 20% του παγκόσμιου πετρελαίου διέρχεται από τα Στενά, γεγονός που έχει οδηγήσει σε άνοδο των τιμών και σε μέτρα εξοικονόμησης καυσίμων σε ορισμένες ασιατικές χώρες.
Η στάση των χωρών απέναντι στον Τραμπ για τα Στενά του Ορμούζ
Ηνωμένο Βασίλειο
Ο πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ δήλωσε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη συνομιλίες με τις ΗΠΑ και άλλους συμμάχους για την εξεύρεση ενός «βιώσιμου σχεδίου», τονίζοντας ωστόσο ότι δεν έχουν ληφθεί ακόμη αποφάσεις.
Ο υπουργός Ενέργειας Ed Miliband σημείωσε ότι εξετάζονται όλες οι επιλογές σε συνεργασία με συμμάχους, αποφεύγοντας να δώσει επιχειρησιακές λεπτομέρειες, ενώ υπογράμμισε ότι η λήξη της σύγκρουσης αποτελεί τον ασφαλέστερο τρόπο επαναλειτουργίας των Στενών.
Γερμανία
Εκπρόσωπος της κυβέρνησης δήλωσε ότι ο πόλεμος με το Ιράν «δεν έχει καμία σχέση με το ΝΑΤΟ», ενώ ο υπουργός Άμυνας Boris Pistorius διερωτήθηκε τι θα μπορούσαν να πετύχουν λίγες ευρωπαϊκές φρεγάτες που δεν μπορεί ήδη να κάνει το ισχυρό αμερικανικό ναυτικό. «Δεν είναι δικός μας πόλεμος. Δεν τον ξεκινήσαμε», τόνισε.
Γαλλία
Ο πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι εξετάζει τη δημιουργία συμμαχίας για τη συνοδεία πλοίων και τη διασφάλιση της ελευθερίας ναυσιπλοΐας, αλλά μόνο μετά την αποκλιμάκωση της πιο έντονης φάσης της σύγκρουσης.
Η υπουργός Άμυνας Catherine Vautrin ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχουν άμεσα σχέδια αποστολής πλοίων στα Στενά, ενώ το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε ότι η αεροναυτική δύναμη της χώρας παραμένει στην Ανατολική Μεσόγειο με καθαρά αμυντικό ρόλο.
Κίνα
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Lin Jian κάλεσε όλες τις πλευρές να σταματήσουν άμεσα τις στρατιωτικές επιχειρήσεις και να αποφευχθεί περαιτέρω κλιμάκωση, προκειμένου να προστατευθεί η παγκόσμια οικονομία. Τόνισε επίσης ότι η Κίνα βρίσκεται σε επικοινωνία με τις εμπλεκόμενες πλευρές για την αποκλιμάκωση της κρίσης.
Νότια Κορέα
Το υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και τις δηλώσεις Τραμπ, επισημαίνοντας ότι θα ληφθούν αποφάσεις μετά από προσεκτική εξέταση. Παράλληλα, εξετάζονται μέτρα για την προστασία των πολιτών και των ενεργειακών οδών της χώρας. Ο υπουργός Άμυνας Ahn Gyu-back διευκρίνισε ότι η αποστολή πολεμικού πλοίου απαιτεί κοινοβουλευτική έγκριση.
Ιαπωνία
Η πρωθυπουργός Sanae Takaichi δήλωσε ότι δεν έχει λάβει σχετικό αίτημα για αποστολή πλοίων, αλλά η κυβέρνηση εξετάζει πιθανά μέτρα εντός του νομικού πλαισίου της χώρας, με στόχο την προστασία των ιαπωνικών πλοίων και πληρωμάτων. Η ίδια αναμένεται να συναντηθεί με τον Τραμπ στην Ουάσιγκτον στις 19 Μαρτίου.
Ευρωπαϊκή Ένωση
Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάγια Κάλλας δήλωσε ότι προς το παρόν δεν υπάρχει διάθεση αλλαγής της εντολής της ναυτικής αποστολής της ΕΕ στην περιοχή. Όπως ανέφερε, «κανείς δεν είναι έτοιμος να θέσει σε κίνδυνο το προσωπικό του στα Στενά του Ορμούζ», υπογραμμίζοντας την ανάγκη για διπλωματική λύση.
Πηγή: BBC
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το προηγούμενο ρεκόρ είχε σημειωθεί το 1947
O τελικός αριθμός των θυμάτων εκτιμάται ότι θα είναι πολύ μεγαλύτερος
Η σταδιακή επαναλειτουργία των Στενών του Ορμούζ φέρνει αποκλιμάκωση στις διεθνείς τιμές του μαύρου χρυσού
Τι είναι το σπάνιο «σεισμικό ζεύγος» Doublet - Αγώνας δρόμου για τον εντοπισμό επιζώντων
Μετά από έρευνα της Επιτροπής Ανταγωνισμού, η αεροπορική εταιρεία ευθυγραμμίζεται «απρόθυμα» με τα ευρωπαϊκά πρότυπα
Δεδομένου ότι συγκρίνει συνεχώς τις επιδόσεις του με αυτές του 44ου προέδρου
Καθησυχάζει η Μόσχα: Πρόκειται για «στοχευμένες» διακοπές ηλεκτροδότησης
Δεν είναι η πρώτη φορά που προκύπτει ένσταση για του συγκεκριμένο τραγούδι
«Απείλησε να βιάσει τη γυναίκα μου», υποστήριξε
Τώρα ισχυρίζεται ότι η σύζυγός του τον χτυπούσε και ο γιος του του ζήταγε χρήματα
Η Met Office επέκτεινε την κόκκινη προειδοποίηση ακραίας ζέστης και για την Παρασκευή
Δικαστικός επιμελητής εμφανίζεται να έρχεται σε έντονη αντιπαράθεση
Δεκαεπτά πόλεις της χώρας βρίσκονται σήμερα σε κατάσταση ύψιστης επιφυλακής
Η Αδελφότητα του Αγίου Πίου Ι' σχεδιάζει να χειροτονήσει δικούς της επισκόπους την 1η Ιουλίου
Μια πρωτοφανής παγίδα από μετάξι, σχεδιασμένη να εκτοξεύει το θήραμά της κατευθείαν στον ιστό της
Έρχεται νομοσχέδιο με φυλάκιση έως 5 χρόνια
Η χώρα της παρέχει συνολικά περίπου 16 μήνες αμειβόμενης άδειας
Άνθρωποι εγκλωβισμένοι κάτω από τα συντρίμμια με το πρώτο φως τη ημέρας
Οι άνθρωποι που επέβαιναν στο όχημα συνελήφθησαν επί τόπου
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.