- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Ελβετία: Η κυβέρνηση κατακρίνει σχέδιο για περιορισμό του πληθυσμού στα 10 εκατομμύρια
Απειλή για την οικονομία και πλήγμα στη συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση
Με βάση το σχέδιο αυτό, ο αριθμός των μόνιμων κατοίκων δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 10 εκατομμύρια έως το 2050
Η κυβέρνηση της Ελβετίας προέτρεψε σήμερα το εκλογικό σώμα να απορρίψει την πρωτοβουλία που έχει στόχο να περιορίσει τον πληθυσμό της χώρας στα 10 εκατομμύρια, καθώς όπως υποστηρίζει θα θέσει σε κίνδυνο τη συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση και θα πλήξει την οικονομία.
Η πρωτοβουλία αυτή, που έχει την υποστήριξη του δεξιού Ελβετικού Λαϊκού Κόμματος (SVP) θα τεθεί σε δημοψήφισμα στις 14 Ιουνίου σε μια περίοδο κατά την οποία η Ελβετία προχωρά προς εμβάθυνση των σχέσεων με την ΕΕ.
Με βάση το σχέδιο αυτό, ο αριθμός των μόνιμων κατοίκων δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 10 εκατομμύρια έως το 2050 και η Ελβετία θα πρέπει να εγκαταλείψει τη συμφωνία ελεύθερης μετακίνησης με την ΕΕ.
Οι υποστηρικτές του λένε ότι η μετανάστευση στην Ελβετία είναι πολύ υψηλή, προκαλώντας ελλείψεις στη στέγαση και υπερβολική αύξηση στα ενοίκια και ασκώντας πιέσεις στις δημόσιες υποδομές.
Το SVP, το μεγαλύτερο κόμμα της Ελβετίας, αντιτίθεται στις στενότερες σχέσεις με την ΕΕ καθώς τις θεωρεί απειλή στην ελβετική κυριαρχία και ότι βαρύνουν τη χώρα με υπερβολικά ρυθμιστικά μέτρα.
Ο πληθυσμός ανέρχεται τώρα περίπου στα 9 εκατομμύρια και το κυβερνών Ομοσπονδιακό Συμβούλιο δήλωσε ότι η πρωτοβουλία απειλεί την ευημερία, την εσωτερική ασφάλεια και τις ανθρωπιστικές παραδόσεις της Ελβετίας.
Το 2024, οι ξένοι υπήκοοι αντιστοιχούσαν σε πάνω από το 27% του πληθυσμού στην Ελβετία, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης Μπέατ Γιανς καταφέρθηκε σήμερα εναντίον της πρωτοβουλίας, μιλώντας σε εκπροσώπους των κυβερνήσεων των καντονιών, συνδικαλιστικών ενώσεων και εργαζομένων και δηλώνοντας ότι το μέτρο θα υπονομεύσει την αγορά εργασίας και μαζί με αυτή, τις εταιρίες.
Θα εμποδίσει επίσης τη συνεργασία για την ασφάλεια και τη μετανάστευση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, δήλωσε η κυβέρνηση.
«Σε περιόδους αβεβαιότητας, η πρωτοβουλία αυτή δημιουργεί έτσι επιπλέον αβεβαιότητα», δήλωσε.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το βίντεο αποτελεί το πιο πρόσφατο από μια σειρά παρόμοιων καταγραφών
Πλήγματα σε Ντνιπροπετρόφσκ και Ζαπορίζια με νεκρούς και τραυματίες - Εκρήξεις και στο Κίεβο
Έπειτα από καταγγελίες πρώην εργαζομένων κατά του σεφ Ρενέ Ρετζέπι
Σχόλια στο Χ ανέφεραν πως όσοι καθαρίσουν «αξίζουν και αυτοί από ένα Όσκαρ»
Ο πρώην κοσμήτορας κατηγορείται ως ο ντίλερ με το ψευδώνυμο «ο καθηγητής»
Ο ποντίφικας κάλεσε τους δημοσιογράφους να αποφεύγουν την προπαγάνδα και να προβάλλουν τη φωνή των θυμάτων
Παράνομος ο πόλεμος ΗΠΑ-Ισραήλ κατά του Ιράν, ισχυρίζεται η Μαδρίτη
«Το ABC News είναι ίσως ο πιο διεφθαρμένος ειδησεογραφικός οργανισμός στον πλανήτη», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ
Ξεκινά η δίκη σε δεύτερο βαθμό για τον πρώην πρόεδρο της Γαλλίας
Η κάθε πλευρά θέτει διαφορετικούς όρους για το τέλος του πολέμου - Η ανάλυση του BBC
Απειλή για την οικονομία και πλήγμα στη συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση
«Δεν είναι δικός μας πόλεμος, δεν τον ξεκινήσαμε εμείς», τόνισε ο Μπόρις Πιστόριους
Όσα αποκαλύπτει βασιλικός συγγραφέας για το παρασκήνιο πίσω από τις απανωτές αποτυχίες του ζευγαριού
Το πετρέλαιο Brent παραμένει πάνω από τα 100 δολάρια/βαρέλι
Συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό του
Οι δύο ηγέτες δεν συμφωνούν στους τρόπους με τους οποίους θα αποκατασταθεί η τάξη στην περιοχή
Απειλές από τον ηγέτη της χώρας προς τους γείτονές του
Μετά από πλήγμα σε δεξαμενή καυσίμων
Οι απαντήσεις που έχει λάβει μέχρι στιγμής δεν είναι και πολύ ενθαρρυντικές
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.