- CITY GUIDE
- PODCAST
-
20°
Τραμπ: «Ισοπεδώσαμε» στόχους στο νησί Χαργκ του Ιράν - Προειδοποίηση για το πετρέλαιο
Ο Αμερικανός πρόεδρος απειλεί με πλήρη καταστροφή των ενεργειακών υποδομών - Απαντά με αντίποινα η Τεχεράνη
Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε πλήγματα των ΗΠΑ στο ιρανικό νησί Χαργκ και προειδοποίησε για επίθεση σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις.
Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε την Παρασκευή ότι οι αμερικανικές δυνάμεις «ισοπέδωσαν» στρατιωτικούς στόχους στο νησί Χαρκ του Ιράν, προειδοποιώντας ότι οι πετρελαϊκές υποδομές της περιοχής θα μπορούσαν να είναι ο επόμενος στόχος.
«Για λόγους δεοντολογίας, επέλεξα να ΜΗΝ εξαλείψω τις πετρελαϊκές υποδομές στο νησί», έγραψε ο Ντόναλντ Τραμπ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Ωστόσο, εάν το Ιράν, ή οποιοσδήποτε άλλος, πράξει οτιδήποτε για να παρεμποδίσει την ελεύθερη και ασφαλή διέλευση των πλοίων από τα Στενά του Ορμούζ, θα επανεξετάσω αμέσως αυτή την απόφαση».
Η απάντηση της Τεχεράνης
Λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση, οι ένοπλες δυνάμεις του Ιράν διεμήνυσαν ότι οποιαδήποτε επίθεση στις ενεργειακές υποδομές της χώρας θα οδηγήσει σε πλήγματα κατά εταιρειών πετρελαίου που συνεργάζονται με τις ΗΠΑ στην περιοχή. Ο πρόεδρος του ιρανικού κοινοβουλίου, Μοχαμάντ-Μπαγκέρ Γκαλιμπάφ, είχε προειδοποιήσει νωρίτερα ότι τέτοια χτυπήματα θα ανάγκαζαν το Ιράν να «εγκαταλείψει κάθε αυτοσυγκράτηση».
Το νησί Χαργκ αποτελεί τον κύριο τερματικό σταθμό εξαγωγής πετρελαίου του Ιράν και η στοχοποίησή του θεωρείται κίνηση που θα μπορούσε να κλονίσει την παγκόσμια οικονομία.
Φόβοι για εκτόξευση της τιμής του πετρελαίου
Ειδικοί αναλυτές προειδοποιούν ότι οι στρατιωτικές ενέργειες στο Χαργκ θα μπορούσαν να εκτινάξουν τις τιμές του αργού. Ο Νιλ Κουίλιαμ από τη δεξαμενή σκέψης Chatham House ανέφερε: «Ενδέχεται να δούμε την τιμή των 120 δολαρίων το βαρέλι να σκαρφαλώνει στα 150 δολάρια, καθώς το νησί είναι ζωτικής σημασίας για τις παγκόσμιες ενεργειακές αγορές».
Ενίσχυση των αμερικανικών δυνάμεων
Παράλληλα, Αμερικανός αξιωματούχος επιβεβαίωσε ότι δόθηκε εντολή σε 2.500 πεζοναύτες και στο αμφίβιο σκάφος επίθεσης USS Tripoli να μεταβούν στη Μέση Ανατολή. Το Tripoli, που εντοπίστηκε από δορυφόρους κοντά στην Ταϊβάν, απέχει περισσότερο από μία εβδομάδα από τα ύδατα του Ιράν, όπου ήδη επιχειρούν 12 αμερικανικά πλοία, συμπεριλαμβανομένου του αεροπλανοφόρου USS Abraham Lincoln.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τι συμβαίνει με τους υπόλοιπους ενώ η έρευνα ανοίγει ξανά
Σε τεντωμένο σχοινί οι σχέσεις Λονδίνου και Αμπού Ντάμπι - Επενδύσεις δισεκατομμυρίων στο επίκεντρο
Οι εικόνες που είδαν το φως της δημοσιότητας
Ο ίδιος άνοιξε την πόρτα του πιλοτηρίου ενώ δεχόταν επίθεση
Ενοχλήθηκαν όταν τους απομάκρυναν
15 νταλίκες και 54 άλλα αυτοκίνητα ενεπλάκησαν στη σύγκρουση
Ο υπουργός Παιδείας Ζεφρέ υποσχέθηκε συνομιλίες με εκπροσώπους των μαθητών
Από την πολύπαθη Ουκρανία στο ντίζελ ως γεωπολιτικό όπλο, και από την ΑΙ στις Midterms των ΗΠΑ… και σε μια χαμένη λίμνη
Για τον 6ο Στρατηγικό Διάλογο Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών
Η περίπτωση της Κρίστα Πάικ
Οι Δημοκρατικοί κερδίζουν έδαφος σε «κόκκινες» Πολιτείες
Eίχε καταδικαστεί για τη δολοφονία της 19χρονης το 1995
«Εξετάζουμε όλα τα πιθανά ενδεχόμενα»
Η δεύτερη αποτυχημένη εκτέλεση μέσα στο 2026
Αναφέρεται επίσης στη διακοπή της παροχής στέγης ως μέσο πειθούς
Ο ISS, που βρίσκεται σε απόσταση 400 χιλιομέτρων από τη Γη, φιλοξενεί σε μόνιμη βάση αστροναύτες εδώ και 25 χρόνια
Οι εισαγγελικές αρχές υποστήριζαν ότι στο iPhone του υπήρχε παιδική πορνογραφία
«Ο πρωθυπουργός πρέπει να παραιτηθεί», δήλωσε ο Μανουέλ Μπομπάρ της «Ανυπότακτης Γαλλίας»
Το αυτοκίνητο του Λούκας Γκουρνά-Ντουάθ ανατράπηκε κοντά στο προπονητικό κέντρο
Έρευνες για τα κίνητρα και πιθανή εμπλοκή του Ιράν
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.