- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Καμία ενημέρωση για την τύχη της Ναργκές Μοχαμαντί τέσσερις ημέρες μετά τη σύλληψή της
Eίχε τιμηθεί με το Νόμπελ Ειρήνης το 2023
Καμία ενημέρωση για την τύχη της Ναργκές Μοχαμαντί τέσσερις ημέρες μετά τη σύλληψή της
Καμία πληροφορία για το πού κρατείται και σε ποια κατάσταση βρίσκεται η Ιρανή ακτιβίστρια και Νομπελίστρια Ειρήνης Ναργκές Μοχαμαντί δεν έχουν μέχρι στιγμής η οικογένεια και οι δικηγόροι της, τέσσερις ημέρες μετά τη σύλληψή της, σύμφωνα με δηλώσεις συγγενών και νομικών εκπροσώπων της.
Η Μοχαμαντί συνελήφθη την Παρασκευή στο Μασχάντ, μετά την παρέμβασή της σε μνημόσυνο του δικηγόρου Χοσρόου Αλικορντί, ο οποίος πέθανε υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες. Σύμφωνα με τον αδελφό της, Χαμίντ Μοχαμαντί, οι αρχές δεν έχουν δώσει καμία επίσημη ενημέρωση για τον τόπο κράτησής της ούτε για την κατάσταση της υγείας της, γεγονός που προκαλεί έντονη ανησυχία.
Όπως ανέφερε ο ίδιος, συγγενής της στο Ιράν κατάφερε να μιλήσει μαζί της τηλεφωνικά το βράδυ της Δευτέρας. Η Μοχαμαντί φέρεται να είπε ότι έχει δεχθεί ξυλοδαρμό από τις δυνάμεις ασφαλείας και ότι αναμένει να κατηγορηθεί για «συνεργασία κατά της Ισλαμικής Δημοκρατίας». Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, χτυπήθηκε στο κεφάλι, το πρόσωπο και τον λαιμό και συνελήφθη μαζί με τουλάχιστον 39 ακόμη άτομα κατά τη διάρκεια του μνημοσύνου.
Ο εισαγγελέας του Μασχάντ υποστήριξε ότι η Μοχαμαντί και συγγενείς του εκλιπόντος προέβησαν σε «προκλητικές δηλώσεις» και ενθάρρυναν συνθήματα που «διέτασσαν τη δημόσια τάξη». Αίτημα της οικογένειας για ανεξάρτητη ιατρική εξέταση φέρεται να απορρίφθηκε από τις αρχές.
Η Ναργκές Μοχαμαντί τιμήθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης το 2023, ενώ βρισκόταν ήδη στη φυλακή, για την πολυετή δράση της υπέρ των δικαιωμάτων των γυναικών και κατά της θανατικής ποινής στο Ιράν. Έχει καταδικαστεί επανειλημμένα στο παρελθόν για κατηγορίες όπως «προπαγάνδα κατά του καθεστώτος». Στα τέλη του 2024 είχε αποφυλακιστεί προσωρινά για λόγους υγείας, με αναστολή της ποινής της.
Η Γαλλίδα δικηγόρος της, Σιρίν Αρντακανί, εκτιμά ότι οι ιρανικές αρχές θα επανενεργοποιήσουν τις ποινές που είχαν ανασταλεί και ότι η Μοχαμαντί θα οδηγηθεί σύντομα ενώπιον δικαστή. Όπως δήλωσε, η υπόθεση θα τεθεί και ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου ως μέρος της τεκμηρίωσης για την καταστολή ακτιβιστών στο Ιράν.
Πηγή: Reuters
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μεγάλη επιχείρηση διάσωσης μετά τη σύγκρουση δύο επιβατικών αμαξοστοιχιών - Έρευνα για τα αίτια του δυστυχήματος
Στον αέρα κινδυνεύει να τιναχθεί η πρόσφατη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός
Ο Ματάν Γκρίνμπεργκ της startup Factory επένδυσε στην ποιότητα του ύπνου του προσωπικού του
Η κυβέρνηση Αλμπανέζι δεσμεύεται να αναχαιτίσει την εξάπλωση του H5N1 μετά τον εντοπισμό μολυσμένου θαλάσσιου πτηνού
Δύο βαγόνια του συρμού κατέληξαν στο οδόστρωμα από ύψος πέντε μέτρων
Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ ασκεί δριμεία κριτική για το κόστος της σύγκρουσης
Ο Αμερικανός πρόεδρος αποκάλυψε το υπερπολυτελές Boeing 747-8, αξίας 400 εκατομμυρίων δολαρίων
Λίγες ώρες αργότερα, η οικογένεια εξέδωσε ανακοίνωση
Το περιστατικό έφερε ξανά στο προσκήνιο το φαινόμενο «King Tide» ή «βασιλική παλίρροια»
Εντάσεις στη σχέση των δύο χωρών με αφορμή την κοινή ιστορία τους
Αντιμετωπίζει ακόμα και ισόβια κάθειρξη
Αιτία του εκτροχιασμού φέρεται να είναι μία βλάβη στον μηχανισμό αλλαγής τροχιάς
Αναφορές για σοβαρούς τραυματισμούς επιβατών
Πρόστιμο 200 φράγκων ακόμη και για τατουάζ - Η απαγόρευση θα ισχύει και για τις ψηφιακές πλατφόρμες
Το κτίριο, ένας οκταώροφος πύργος επενδεδυμένος με γρανίτη, έχει ήδη προκαλέσει συζητήσεις για την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική του
Oι νέοι κανόνες θα εφαρμοστούν από την επόμενη σχολική χρονιά
Το στιγμιότυπο αναπαράχθηκε ευρέως στα social media
Στόχος η παρεμπόδιση της εφοδιαστικής αλυσίδας της Μόσχας
Η στρατηγική της προσέγγισης με τον Αμερικανό πρόεδρο γυρίζει μπούμερανγκ
Προφυλακισμένος ο 41χρονος Ζερόμ Μπαρέλα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.