- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Τραμπ - Τακαΐτσι: Υπογραφή συμφωνίας για σπάνιες γαίες και κρίσιμα ορυκτά
ΗΠΑ και Ιαπωνία ενώνουν δυνάμεις για να μειώσουν την εξάρτηση από την Κίνα
ΗΠΑ - Ιαπωνία: Ο Ντόναλντ Τραμπ και η Σανάε Τακαΐτσι υπέγραψαν συμφωνία για διασφάλιση προμήθειας σπάνιων γαιών και κρίσιμων ορυκτών.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και η πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σανάε Τακαΐτσι υπέγραψαν σήμερα πλαίσιο συμφωνίας για τη διασφάλιση της προμήθειας κρίσιμης σημασίας ορυκτών και σπάνιων γαιών μέσω εξόρυξης και επεξεργασίας, δήλωσε ο Λευκός Οίκος σε ανακοίνωσή του.
Η συμφωνία υπεγράφη στη διάρκεια της επίσκεψης του Ντόναλντ Τραμπ στην Ιαπωνία, στο πλαίσιο της περιοδείας του στην Ασία, καθώς οι δύο χώρες θέλουν να ενισχύσουν τις εφοδιαστικές τους αλυσίδες σπάνιων γαιών, οι οποίες χρησιμοποιούνται από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έως τα ηλεκτρονικά και τα αυτοκίνητα.
Οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία σχεδιάζουν να συνεργαστούν μέσω εργαλείων οικονομικής πολιτικής και συντονισμένων επενδύσεων για να επιταχύνουν την ανάπτυξη ποικιλόμορφων, υψηλής ρευστότητας και δίκαιων αγορών για τα κρίσιμης σημασίας ορυκτά και τις σπάνιες γαίες, σύμφωνα με την ανακοίνωση.
Η συμφωνία αυτή έρχεται λίγο μετά από την ανακοίνωση από την Κίνα για νέους ελέγχους στην εξαγωγή τεχνολογιών που σχετίζονται με τις σπάνιες γαίες, προς απογοήτευση των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας και της Ευρώπης. Η Κίνα επεξεργάζεται πάνω από το 90% των σπάνιων γαιών του κόσμου.
Οι ΗΠΑ, αντίθετα, έχουν σε λειτουργία ένα ορυχείο σπάνιων γαιών και προσπαθούν να εξασφαλίσουν ορυκτά που είναι ζωτικής σημασίας για τους τομείς ηλεκτρικών οχημάτων και αμυντικών συστημάτων καθώς και για την προηγμένη μεταποιητική βιομηχανία. Ο Τραμπ αναμένεται να συναντήσει τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ αύριο, Πέμπτη.
Στο πλαίσιο της συμφωνίας τους, οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία συμφώνησαν να βελτιστοποιήσουν και να άρουν περιορισμούς στα χρονοδιαγράμματα και τις διαδικασίες αδειοδότησης για κρίσιμης σημασίας ορυκτά και σπάνιες γαίες, καθώς και να αντιμετωπίσουν μη αγοραίες πολιτικές και αθέμιτες εμπορικές πρακτικές. Οι δύο χώρες θα εξετάσουν μια αμοιβαία συμπληρωματική συμφωνία για δημιουργία αποθεμάτων και θα συνεργαστούν με άλλους διεθνείς εταίρους για την διασφάλιση της εφοδιαστικής αλυσίδας, πρόσθεσε ο Λευκός Οίκος.
(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP)
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Η χώρα μας δεν επηρεάζεται από τις ανακλήσεις», τονίζει σε ανακοίνωσή της η HiPP Ελλάδας
Τι αναφέρει η καταμέτρηση του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης
«Αν χρειαστεί μπορούμε να μοιραστούμε τα καύσιμα που έχουμε», δήλωσε ο Νταν Γιόργκενσεν
ΗΠΑ και Ιράν κλιμακώνουν τη ρητορική τους
Οι δημόσιες τοποθετήσεις του Αμερικανού προέδρου είχαν αρνητικό αποτέλεσμα
Ανοίγει ο δρόμος για τη χρηματοδότηση του Κιέβου - Η Ρωσία εκτοξεύει απειλές
Το μήνυμα του βασιλιά Κάρολου
Προειδοποιεί για την επικίνδυνη ρητορική Τραμπ και την καταστροφική μείωση της ανθρωπιστικής βοήθειας παγκοσμίως
Έξι τραυματίες, ζημιές σε δρόμους και σπίτια - Χιλιάδες εγκατέλειψαν τα σπίτια τους
Γεωπολιτικές ανακατατάξεις στην Ευρώπη και ο αναβαθμισμένος ρόλος της Ελλάδας στο νέο σύστημα ασφάλειας
Οι αναρτήσεις στα social media και η νοσηλεία του 31χρονου
Η ιστορία του Ταχίρις Ντος Σάντος
Το κέρατο του ταύρου προκάλεσε εσωτερική πληγή 10 εκατοστών
Πώς τα ψάρια έγιναν πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης
Η ιστορία της Μάιλι δεν είναι η μοναδική
Oι ακριβείς συνθήκες δεν έχουν επιβεβαιωθεί ανεξάρτητα
Παραδέχτηκε στη κοινοβουλευτική συζήτηση το λάθος διορισμό και την άγνοια ελέγχου ασφαλείας
Για απόπειρα εκβιασμού κάνει λόγο η εταιρεία
Έριξε το αυτοκίνητο της έξω από κλαμπ με πεζούς στο δρόμο
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.