- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Η Ελλάδα εκδίδει τον Βλαντίμιρ Πλαχοτνιούκ στη Μολδαβία – Κατηγορείται για την «κλοπή του αιώνα»
Σύμφωνα με την ελληνική αστυνομία, από το 2023 διέμεινε σε 22 χώρες
Η Ελλάδα εκδίδει τον Βλαντίμιρ Πλαχοτνιούκ στη Μολδαβία – Κατηγορείται για την «κλοπή του αιώνα»
Η Ελλάδα προχωρά την Πέμπτη στην έκδοση του Μολδαβού ολιγάρχη και πρώην πολιτικού Βλαντίμιρ Πλαχοτνιούκ, προκειμένου να δικαστεί για την υπόθεση της υπεξαίρεσης ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων από το τραπεζικό σύστημα της χώρας του, λίγες ημέρες πριν από τις κρίσιμες εκλογές στη Μολδαβία. Την εξέλιξη επιβεβαίωσε η κυβέρνηση της Μολδαβίας, ενώ σχετική πληροφόρηση παρείχε και ελληνική νομική πηγή.
Η απόφαση της ελληνικής Δικαιοσύνης για Βλαντίμιρ Πλαχοτνιούκ είχε ληφθεί ήδη από τον Αύγουστο, ωστόσο η διαδικασία είχε «παγώσει» προσωρινά από το υπουργείο Δικαιοσύνης, γεγονός που είχε προκαλέσει δυσαρέσκεια στη φιλοευρωπαϊκή κυβέρνηση του Κισινάου. Ο πρωθυπουργός Ντορίν Ρετσεάν είχε δηλώσει στις 17 Σεπτεμβρίου: «Ακόμη κι αν ελπίζει πως μετά τις εκλογές η Μολδαβία θα περάσει στα χέρια της Ρωσίας και θα επιστρέψει ελεύθερος, οι θεσμοί πρέπει να τον φέρουν πίσω με χειροπέδες».
Ο 59χρονος Πλαχοτνιούκ θεωρείται ο βασικός ύποπτος για την «κλοπή του αιώνα» το 2014, όταν εξαφανίστηκαν 1 δισ. δολάρια – ποσό που αντιστοιχούσε τότε στο 12% του ΑΕΠ της χώρας. Πριν διαφύγει το 2019, υπήρξε ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος, μέλος του κυβερνητικού συνασπισμού και αντιπρόεδρος της Βουλής, με ισχυρή επιρροή στους κρατικούς θεσμούς.
Ο ίδιος αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή, κάνοντας λόγο για «συκοφαντίες και πολιτικό μίσος». Σε βάρος του έχουν επιβληθεί ευρωπαϊκές κυρώσεις, ενώ η Ρωσία, η οποία τον κατηγορεί για υποθέσεις ναρκωτικών, έχει ζητήσει επίσης την έκδοσή του – διαψεύδοντας όμως ότι παρεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις της Μολδαβίας.
Σύμφωνα με την ελληνική αστυνομία, από το 2023 ο Πλαχοτνιούκ διέμεινε σε 22 χώρες. Συνελήφθη στο αεροδρόμιο της Αθήνας, λίγο πριν επιβιβαστεί σε πτήση για το Ντουμπάι, με βάση ένταλμα της Interpol. Στην κατοχή του φέρεται να είχε 16 διαφορετικά διαβατήρια, από χώρες όπως η Ρουμανία, το Μεξικό και η Ρωσία.
Η άφιξή του στη Μολδαβία αναμένεται αύριο Πέμπτη.
Πηγή: Reuters
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Κανείς δεν πιστεύει ότι η αυτορρύθμιση αρκεί» υποστήριξε
Ενώ τα δίδυμα ΗΠΑ vs Κίνα και ΗΠΑ vs Ιράν καλύπτουν τις φωτιές στη χειμαζόμενη Ουκρανία, ο πόλεμος φέρνει μεγάλη ακρίβεια
Ανεβαίνει η ένταση μεταξύ Τελ-Αβίβ και Άγκυρας
Η προσωρινή πρόεδρος Ροντρίγκεζ προσπαθεί να κερδίσει την εύνοια των ΗΠΑ
Αιφνιδίασε τους πελάτες στο Ρέντμπεργκ στην πρώτη του επίσκεψη στην περιοχή μετά την άνοδό του στον θρόνο
Αφορμή για τις διαδηλώσεις ήταν η έξωση της 87χρονης Μαρικάρμεν από το διαμέρισμά της
Ανοίγει ο δρόμος για τη διεξαγωγή πρόωρων προεδρικών εκλογών
Μόνο η διπλωματία μπορεί να οδηγήσει σε μια διευθέτηση της κρίσης, τονίζει ο πρόεδρος των ΗΠΑ
Τα δύο ζώα θα περάσουν τα επόμενα δέκα χρόνια σε έναν ζωολογικό κήπο στην Ατλάντα
Eκατοντάδες διαδηλωτές καταγγέλλουν την έξωση της 87χρονης
Η αστυνομία έχει χαρακτηρίσει την υπόθεση «μείζον περιστατικό»
«Αυτό που είναι νόμιμο δεν είναι απαραίτητα ηθικό», δήλωσε ο ποντίφικας από τη Λούρδη
H ομιλία του Ισραηλινού πρωθυπουργού μπροστά σε άδεια έδρανα εν όψει των εκλογών στο Ισραήλ
Στο πλευρό της 87χρονης γυναίκας διαδηλωτές
Πόσα μπορεί κανείς άραγε να περιμένει από έναν οργανισμό χωρίς καμία ουσιαστική ισχύ στην εποχή της πολυκρίσης;
Τα μυστικά της επιτυχίας και τη φιλοσοφία της ζωής του μοιράστηκε ο χολιγουντιανός σταρ
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας δεσμεύτηκε ότι η χώρα του θα επιτύχει τους στόχους της «ανεξαρτήτως συνθηκών»
«Θα μπορούσατε να είστε εσείς η επόμενη Μαρικάρμεν», έγραφαν τα πανό
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.