- CITY GUIDE
- PODCAST
-
22°
Καίγεται το κοινοβούλιο του Νεπάλ - Επιθέσεις σε σπίτια πολιτικών
Κύμα διαδηλώσεων σαρώνει τη χώρα τις τελευταίες ημέρες
Νεπάλ: Τουλάχιστον 19 άνθρωποι και 100 τραυματίες από τις βίαιες διαδηλώσεις
Διαδηλωτές έβαλαν φωτιά στο κοινοβούλιο του Νεπάλ, όσο η χώρα συγκλονίζεται τις τελευταίες ημέρες από μαζικές διαδηλώσεις, στις οποίες σκοτώθηκαν τουλάχιστον 19 άνθρωποι και τραυματίστηκαν περισσότεροι από 100.
Το κοινοβούλιο του Νεπάλ έχει παραδοθεί στις φλόγες, το κεντρικό διεθνές αεροδρόμιο της χώρας παραμένει κλειστό και ο πρωθυπουργός έχει υποβάλει την παραίτησή του.
Διαδηλωτές εισέβαλαν στο κοινοβούλιο της χώρας και έβαλαν φωτιά στο κτίριο, σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ, μετά την παραίτηση του πρωθυπουργού σε συνέχεια της αιματηρής καταστολής των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων.
«Εκατοντάδες άτομα εισήλθαν βίαια στον χώρο του κοινοβουλίου και έβαλαν φωτιά στο κεντρικό κτίριο», δήλωσε ο Εκράμ Γκίρι, εκπρόσωπος της Γραμματείας του Κοινοβουλίου.
Από την οργή του πλήθους δεν διασώθηκε ούτε το σπίτι του -πλέον παραιτηθέντα- πρωθυπουργού, Κ.Π. Σάρμα Όλι, με τους διαδηλωτές να του βάζουν φωτιά, σύμφωνα με τοπικά μέσα.
Βίντεο που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο απεικονίζουν σπίτια υψηλόβαθμων πολιτικών να βανδαλίζονται ή να έχουν παραδοθεί στις φλόγες.
Τα βίντεο απεικονίζουν εκατοντάδες διαδηλωτές να περπατούν στους δρόμους της πρωτεύουσας, ενώ τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι αρκετές κατοικίες αξιωματούχων δέχθηκαν επίθεση και μερικές από αυτές πυρπολήθηκαν.
Η Ramyata Limbu, μια Νεπαλέζα δημοσιογράφος στο Κατμαντού, λέει ότι όλοι είναι «έκπληκτοι και σοκαρισμένοι» από την έκταση των γεγονότων.
«Φυσικά, υπήρχε απογοήτευση για την απόδοση της τρέχουσας κυβέρνησης, για την αυξανόμενη διαφθορά, την έλλειψη διαφάνειας, την έλλειψη λογοδοσίας... αλλά δεν νομίζω ότι κανείς, τουλάχιστον από όσους έχω μιλήσει, πίστευε ότι θα εξελιχθεί σε αυτό το επίπεδο», είπε η Limbu στο Al Jazeera.
Η δημοσιογράφος δήλωσε ότι έντονος καπνός βγαίνει από το κτίριο του κοινοβουλίου που κατέστρεψαν οι διαδηλωτές. «Είναι λίγο ανησυχητικό, νομίζω, λίγο ανησυχητικό, και προς το παρόν, φαίνεται ότι δεν υπάρχει κανείς που να ηγείται», είπε η Limbu.
NEW: Protesters set fire to Nepal's Federal Parliament building. pic.twitter.com/8bVBfBMq4O
— Clash Report (@clashreport) September 9, 2025
«Πριν από λίγο, οι επικεφαλής έξι οργανισμών ασφαλείας, όπως ο στρατός του Νεπάλ, ο επικεφαλής της αστικής αστυνομίας, ο επικεφαλής της ένοπλης αστυνομίας και οι γραμματείς των υπουργείων Εσωτερικών της κυβέρνησης, εξέδωσαν μια δήλωση, η οποία ελπίζουμε ότι θα βοηθήσει να ηρεμήσει η κατάσταση, η οποία, κατά κάποιον τρόπο, μοιάζει λίγο με αναρχία», πρόσθεσε.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η κυβέρνηση Μελόνι εγκρίνει νέα μέτρα για την ένταξη και την ασφάλεια στα σχολεία
Εντείνονται οι διπλωματικές προσπάθειες για άρση του αδιεξόδου στη Μέση Ανατολή
Η ελευθερία, η ισότητα των φύλων και η αυτονομία του ανθρώπου απέναντι στη θεοκρατική εξουσία
Η δύσκολη μετάβαση στο Γυμνάσιο
«Γύρνα πίσω στο Μαρόκο», του φώναζαν
Η ανάρτηση του Αμερικανού προέδρου
Ενώ τα δίδυμα ΗΠΑ vs Κίνα και ΗΠΑ vs Ιράν καλύπτουν τις φωτιές στη χειμαζόμενη Ουκρανία, ο πόλεμος φέρνει μεγάλη ακρίβεια
Πινγκ Πινγκ και Φου Σουάνγκ είναι οι νέοι «πρεσβευτές» της Κίνας
Σφοδρή επίθεση στην Τουρκία και το Κατάρ
Ο ανιψιός της απολύθηκε απομακρύνθηκε από την θέση του επικεφαλής ασφάλειας των ακινήτων της
Οι εισαγγελικές αρχές κατηγορούν τοπικούς αξιωματούχους για αμέλεια
Η 87χρονη ζούσε στο σπίτι επί 71 χρόνια - Χαμός σε όλη τη χώρα
Μέχρι στιγμής πάντως δεν έχει διευκρινιστεί αν αυτό ισχύει και για το Politico
Ξαφνική επίθεση φιλίας προς τη χώρα μας εξαπέλυσε ο τούρκος πρόεδρος
Στο επίκεντρο η ψυχική υγεία των πληρωμάτων
Η TikToker χαρακτήρισε το μνημείο «μηχανή παραγωγής χρημάτων»
Μέτρα κατά της πρώην επικεφαλής του RT France για διασπορά προπαγάνδας
Πώς κατάφερε ο ιστορικός και συγγραφέας να εξοργίσει τους πάντες
Φέρεται να ήταν φρουρός στο Stalag 326 VI K, όπου κρατούνταν έως και 200.000 Σοβιετικοί αιχμάλωτοι πολέμου
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.