- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Η ΕΕ ετοιμάζει σχέδιο δασμών €100 δισ. σε περίπτωση εμπορικού ναυαγίου με τον Τραμπ
«Βασική προτεραιότητα μια διαπραγματευτική λύση - Προετοιμαζόμαστε για όλα τα ενδεχόμενα»
Ευρωπαϊκή Ένωση: Απειλεί με δασμούς €100 δισ. σε αμερικανικά προϊόντα αν ο πρόεδρος Τραμπ δεν συναινέσει σε εμπορική συμφωνία
Η Ευρωπαϊκή Ένωση απείλησε με την επιβολή δασμών ύψους σχεδόν €100 δισ. σε εισαγωγές από τις ΗΠΑ, περιλαμβάνοντας προϊόντα όπως ουίσκι μπέρμπον και αεροσκάφη της Boeing, εάν ο Ντόναλντ Τραμπ δεν συμφωνήσει σε εμπορική συμφωνία μέχρι τα τέλη της επόμενης εβδομάδας.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την Τετάρτη πως σκοπεύει να συγχωνεύσει δύο λίστες προϊόντων από τις ΗΠΑ που είχαν ήδη καταρτιστεί, ώστε να τις χρησιμοποιήσει ως αντίποινα σε ενδεχόμενους δασμούς από τον Αμερικανό πρόεδρο.
Αν προχωρήσει το σχέδιο, οι δασμοί θα περιλαμβάνουν προϊόντα όπως πουλερικά και αλκοόλ από την πρώτη λίστα των €21 δισ., καθώς και αυτοκίνητα και αεροσκάφη από τη δεύτερη λίστα των €72 δισ. Οι αντίποινα συνολικού ύψους €93 δισ. αναμένεται να τεθούν σε ισχύ από 7 Αυγούστου, εφόσον εγκριθούν από τα κράτη-μέλη της ΕΕ.
«Η βασική προτεραιότητα της ΕΕ είναι μια διαπραγματευτική λύση με τις ΗΠΑ», δήλωσε ο Όλοφ Γκιλ, εκπρόσωπος Τύπου για το εμπόριο της Επιτροπής. «Όμως προετοιμαζόμαστε για όλα τα ενδεχόμενα. Οι δύο λίστες θα συγχωνευτούν ώστε τα αντίμετρα να είναι πιο ξεκάθαρα και ισχυρά».
Ο Επίτροπος Εμπορίου, Μάρος Σεφτσοβιτς, αναμενόταν να επικοινωνήσει με τον Αμερικανό υπουργό Εμπορίου, Χάουαρντ Λάτνικ, πριν ενημερώσει τους πρεσβευτές των κρατών-μελών της ΕΕ.
Διπλωμάτες αναφέρουν ότι η διάθεση στις Βρυξέλλες έχει σκληρύνει απέναντι στον Τραμπ, ιδιαίτερα μετά την απόρριψη συμφωνίας αρχών πριν 10 ημέρες και τις απειλές του για οριζόντιους δασμούς 30% από 1η Αυγούστου σε περίπτωση μη συμφωνίας.
Η Γερμανία, που επιθυμεί άρση των δασμών 27,5% στον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας της, πλέον υποστηρίζει τη χρήση του Μηχανισμού κατά της Οικονομικής Εκβίασης (ACI) — ένα ισχυρό εργαλείο της ΕΕ που επιτρέπει μέτρα όπως δασμούς και ενδεχόμενη απαγόρευση αμερικανικών υπηρεσιών (όπως τεχνολογικές πλατφόρμες).
Η Stellantis (ιδιοκτήτρια των Jeep και Opel) δήλωσε πως οι δασμοί του Τραμπ της κόστισαν €300 εκατ., ενώ η Volvo παρουσίασε απότομη πτώση στα κέρδη Β’ τριμήνου.
Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, έχει εδώ και καιρό ταχθεί υπέρ μιας σκληρότερης στάσης απέναντι στον Τραμπ, ενώ Γαλλία και Γερμανία υποστήριξαν τη χρήση του ACI στη συνεδρίαση πρεσβευτών της περασμένης Παρασκευής.
«Ήταν μια αλλαγή ρητορικής, αλλά δεν είναι σαφές αν προτίθενται να πατήσουν το “κουμπί”», δήλωσε διπλωμάτης στις Βρυξέλλες.
Ο Τόμπιας Γκέρκε, ερευνητής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων, δήλωσε πως η ΕΕ έχασε την ευκαιρία να προειδοποιήσει εγκαίρως για χρήση του ACI και επέκρινε την παθητική στάση της.
Προτείνει μάλιστα μια πρόσωπο με πρόσωπο συνάντηση του Τραμπ με τη Μερτς, τον Μακρόν και την Ιταλίδα πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι, ώστε να αρθεί το αδιέξοδο.
Η κίνηση της ΕΕ έρχεται λίγο πριν από τη σύνοδο με την Κίνα, όπου θα συμμετάσχουν η πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αντόνιο Κόστα, και ο πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ.
Η Κίνα διατηρεί πλεονεκτική θέση στο εμπορικό ισοζύγιο, με πλεόνασμα €143 δισ. το πρώτο εξάμηνο του 2025 και τριπλασιασμό των εξαγωγών υβριδικών αυτοκινήτων, που δεν υπόκεινται σε δασμούς της ΕΕ. Την ίδια στιγμή, η έλλειψη σπάνιων γαιών από την Κίνα επηρεάζει αρνητικά τη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία.
(Με πληροφορίες του Guardian)
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο, όμως το διαμέρισμα υπέστη σοβαρές ζημιές και κρίθηκε ακατάλληλο
Η ιστορική ανακάλυψη στον βυθό του Ατλαντικού έδωσε τέλος σε ένα μυστήριο δεκαετιών γύρω από την τραγωδία
Ο 28χρονος Τζόσουα Κέρι οδηγήθηκε σήμερα ενώπιον του Δικαστηρίου
Η Novo υποστηρίζει ότι η Lilly χρησιμοποιεί παραπλανητικά στοιχεία στις διαφημίσεις της
Το μέτρο τίθεται σε ισχύ σε 30 ημέρες - Η αντίδραση Κάρνεϊ
«Ζητώ συγγνώμη» είπε πριν ανακοινωθεί η ποινή των ισοβίων
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
«Θα γίνουμε η βασική δύναμη της αντιπολίτευσης», δήλωσε ο 51χρονος Τούρκος πολιτικός
To έργο θα ενισχύσει την ψηφιακή ανθεκτικότητα και την τεχνολογική αυτονομία της Ευρώπης
Κατακόρυφη αύξηση νεκρών και τραυματιών κατά το πρώτο εξάμηνο λόγω κλιμάκωσης των επιθέσεων
Οι εικόνες που κάνουν τον γύρο των social media
Αντιμετωπίζουν 59 συνολικά κατηγορίες
Στο επίκεντρο η αποκάλυψη των πηγών πίσω από τα δημοσιεύματα για το Air Force One
Κατάργηση ΦΠΑ στο ρεύμα και πακέτο 340 εκατ. λιρών για την αστεγία ανακοίνωσε ο νέος πρωθυπουργός
Έπαινοι της αμερικανικής διπλωματίας για την αποτελεσματικότητα της χώρας απέναντι στην τρομοκρατία
Πότε θα ξεκινήσει το μέτρο
Σφοδρός πολέμιος του Στάρμερ - Το who is who
Καρέ καρέ τα δραματικά δευτερόλεπτα
Η Ελλάδα καλείται να προσαρμόσει τον αμυντικό της σχεδιασμό στη νέα πραγματικότητα, όπου η ισχύς μετριέται πλέον σε ετοιμότητα, τεχνολογία και αντοχή
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.