- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Σέφτσοβιτς: Οι δασμοί 30% του Τραμπ πρακτικά θα απαγορεύσουν το εμπόριο ΕΕ-ΗΠΑ
Προειδοποίηση για «πάγωμα» του διατλαντικού εμπορίου - Σε αναμονή για αντίμετρα της Ε.Ε.
Οι απειλές Τραμπ για δασμούς 30% στα ευρωπαϊκά προϊόντα θα «απαγορεύσουν πρακτικά» το διατλαντικό εμπόριο, δήλωσε ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ με τις ΗΠΑ
Ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις Ηνωμένες Πολιτείες, Μάρος Σέφτοβιτς, δήλωσε ότι η απειλή του Ντόναλντ Τραμπ να επιβάλει δασμούς 30% στα ευρωπαϊκά προϊόντα από 1η Αυγούστου θα «απαγόρευε πρακτικά» το διατλαντικό εμπόριο.
Προσερχόμενος στις συνομιλίες των Ευρωπαίων υπουργών στις Βρυξέλλες, ο επίτροπος Εμπορίου της Ε.Ε. εξέφρασε την απογοήτευσή του αναφερόμενος στο ενδεχόμενο επιβολής δασμών 30%, τονίζοντας ότι μια τέτοια κίνηση θα καθιστούσε σχεδόν αδύνατη τη συνέχιση του υπάρχοντος εμπορίου, αξίας 4,4 δισ. ευρώ ημερησίως.
Ο Τραμπ ανακοίνωσε το Σάββατο ότι θα επιβάλει δασμό 30% στις εισαγωγές από την Ε.Ε., την ώρα που οι διαπραγματεύσεις φαινόταν να οδεύουν προς μια συμφωνία για ηπιότερο δασμό 10%.
Σε απάντηση, η Ε.Ε. ανέστειλε τα αντίμετρα ύψους 21 δισ. ευρώ που θα ενεργοποιούνταν το βράδυ της Δευτέρας, δίνοντας παράταση έως την 1η Αυγούστου. Παράλληλα, οι υπουργοί συζητούν νέο πακέτο αντίμετρων που θα στοχεύει εισαγωγές €72 δισ. από τις ΗΠΑ.
Ο Δανός ΥΠΕΞ Λαρς Λόκε Ράσμουσεν, που προεδρεύει των συνομιλιών, ξεκαθάρισε: «Δεν θέλουμε εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ – θα ήταν καταστροφικός και για τις δύο πλευρές. Αλλά πρέπει να δείξουμε αποφασιστικότητα».
Η Γαλλία ζήτησε επιτάχυνση των προετοιμασιών και ενεργοποίηση του νέου ευρωπαϊκού “αντικαταναγκαστικού μηχανισμού”, που επιτρέπει ποινικά μέτρα απέναντι σε εμπορικούς εκβιασμούς. Η Γερμανία, αντίθετα, επιδιώκει «πραγματιστική» απάντηση, ενώ η Ιταλία προειδοποιεί για τις συνέπειες ενός εμπορικού πολέμου.
Χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης φοβούνται επίσης ότι σκληρά αντίμετρα ενδέχεται να οδηγήσουν σε υποχώρηση της στρατιωτικής στήριξης των ΗΠΑ στην Ευρώπη.
Ο Λιθουανός ΥΠΕΞ Κεστούτις Μπουντρίς τόνισε την ανάγκη αποφυγής κλιμάκωσης, υπενθυμίζοντας τις γεωοικονομικές προκλήσεις και κοινές προτεραιότητες με τις ΗΠΑ, όπως η αντιμετώπιση της φαιντανύλης – αν και το ζήτημα αυτό δεν αποτελεί επίσημο μέρος των εμπορικών συνομιλιών Ε.Ε.–ΗΠΑ.
(Με πληροφορίες του Guardian)
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η εκτροφή κοτόπουλων σε κατοικίες έχει γνωρίσει σημαντική άνοδο στις Ηνωμένες Πολιτείες τα τελευταία χρόνια
Aντί να ενεργοποιήσει μηχανισμούς προστασίας, όπως υποστηρίζει
Διασώθηκε μόνο ένα μικρό χελωνάκι - Έρευνες των αρχών για τα αίτια της πυρκαγιάς
«Όπως ακριβώς κάναμε με τη Βενεζουέλα»
Σήμερα είναι η τρίτη επέτειος του θανάτου του Ιταλού πρώην πρωθυπουργού
Η περίπτωση του Ντάνιελ Μπάγιεν
Ξόδεψε πάνω από 40.000 δολάρια στην εξάρτησή της - Μιλά για τις σοβαρές παρενέργειες
Το βίντεο από κάμερες ασφαλείας που οδήγησε στη σύλληψή του
Ινδία και Κίνα θα καθορίσουν το μέλλον της αγοράς
Τι επικαλείται σε επιστολή που έστειλε προς τον Στάρμερ
Τι λέει για τη συμπεριφορά του γιου της και δράστη του εγκλήματος
Ο λόγος της απαγόρευσης και οι...εξαιρέσεις
Αυστηροποιούνται οι κανόνες για τα chatbot της Τεχνητής Νοημοσύνης
Ενισχύσεις από το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο αναμένεται να φθάσουν σήμερα
Ισχυρίστηκε ότι είχε υποστεί κακοποίηση για να δικαιολογήσει την εμφάνισή της
Όσα υποστηρίζει ο Αμερικανός πρόεδρος
Ο 21χρονος σκότωσε τη 18χρονη και τη φίλη της, η οποία είχε μόλις γεννήσει, και κατόπιν αυτοκτόνησε
Τι αναφέρεται στη νέα καταγγελία
Τι συμβαίνει στα Στενά του Ορμούζ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.