- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεσμεύει 2,3 δισ. ευρώ για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας
Δημιουργείται επενδυτικό ταμείο για τη στήριξη υποδομών, ενέργειας και ιδιωτικών κεφαλαίων
Η ΕΕ υπόσχεται 2,3 δισ. ευρώ για την Ουκρανία και ιδρύει ταμείο για την προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων στην ανοικοδόμηση της χώρας.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα διαθέσει 2,3 δισεκατομμύρια ευρώ για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, δημιουργώντας, μεταξύ άλλων, ένα ειδικό ταμείο που προορίζεται για να κινητοποιήσει και ιδιωτικά κεφάλαια, ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Με 2,3 δισεκατομμύρια ευρώ σε υπογραμμένες συμφωνίες, η Ευρωπαϊκή Ένωση στοχεύει να αποδεσμεύσει έως 10 δισεκατομμύρια ευρώ σε επενδύσεις για την ανοικοδόμηση των σπιτιών, την επαναλειτουργία των νοσοκομείων, την ανάκαμψη των επιχειρήσεων και την εξασφάλιση της ενέργειας, δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σύμφωνα με ανακοίνωση.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση προβλέπει επίσης να δημιουργήσει ένα «ευρωπαϊκό ταμείο-φάρο για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας», με αρχικό κεφάλαιο 220 εκατομμύρια ευρώ, για να προσελκύσει τις ιδιωτικές επενδύσεις.
Θα είναι «το μεγαλύτερο ταμείο επενδυτικών κεφαλαίων σε παγκόσμιο επίπεδο», διαβεβαίωσε η φον ντερ Λάιεν σε ομιλία της στη Ρώμη κατά τη Διάσκεψη για την Ανάκαμψη της Ουκρανίας.
Το ταμείο αυτό, το οποίο προορίζεται για επενδύσεις στην ενέργεια ή τις μεταφορές, φιλοδοξεί να κινητοποιήσει έως 500 εκατομμύρια ευρώ μέχρι την ερχόμενη χρονιά, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Ο φάκελος των 2,3 δισεκατομμυρίων ευρώ περιλαμβάνει εγγυήσεις δανείων για ποσό 1,8 δισεκατομμυρίου ευρώ και πάνω από 500 εκατομμύρια σε δωρεές.
Η ΕΕ είναι «ο κύριος χρηματοδότης της Ουκρανίας, καθώς της έχει ήδη καταβάλει βοήθεια ύψους σχεδόν 165 δισεκατομμυρίων ευρώ» μετά την εισβολή της Ρωσίας το Φεβρουάριο 2022, υπενθύμισε η φον ντερ Λάιεν.
Ο γερμανός καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς καλωσόρισε το εν λόγω ευρωπαϊκό ταμείο με στόχο την προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας. «Το τεράστιο κόστος της ανοικοδόμησης δεν μπορεί να χρηματοδοτηθεί μόνο με χρήματα του δημοσίου», τόνισε ο Μερτς κατά την έναρξη της διήμερης διάσκεψης.
Γι' αυτό η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία και η Πολωνία, καθώς και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ιδρύουν το Ευρωπαϊκό Ταμείο για την Ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, δήλωσε ο γερμανός ηγέτης. «Υποστηρίζω πλήρως το στόχο του να κινητοποιήσει μεγάλους όγκους ιδιωτικής επένδυσης για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας», δήλωσε ο Μερτς.
Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε από την πλευρά του τους υποστηρικτές του να επενδύσουν περισσότερο στην άμυνα. Στην ομιλία που εκφώνησε σήμερα στη διάσκεψη της Ρώμης, ο Ζελένσκι κατηγόρησε επίσης τον ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν ότι θέλει να καταστρέψει «την ίδια την ουσία της ζωής», καθώς ο αριθμός των αμάχων που σκοτώθηκαν τον Ιούνιο στην Ουκρανία κατέγραψε μηνιαίο ρεκόρ τριών ετών, σύμφωνα με αποστολή του ΟΗΕ.
«Οι Ουκρανοί αντιμετωπίζουν τώρα κάθε νύκτα επιθέσεις από εκατοντάδες μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Είναι καθαρή τρομοκρατία», κατήγγειλε ο Ζελένσκι.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο μικρός – και στο παρελθόν εξόχως προβληματικός – γιος του Τζο Μπάιντεν εξελίσσεται σε ένα νέο comeback kid, διαταράσσοντας τις εσωκομματικές και μη ισορροπίες
Διπλωματικός μαραθώνιος εν μέσω ισχυρισμών περί νέου αποκλεισμού της κρίσιμης θαλάσσιας διόδου
Ο Αμερικανός πρόεδρος περιπλέκει ακόμη περισσότερο την κατάσταση στη Μέση Ανατολή
Πώς κατέρρευσε η «ειδική σχέση» Ρώμης και Λευκού Οίκου
Η ανακοίνωση εκδόθηκε λίγα λεπτά μετά τις δηλώσεις του Τζέι Ντι Βανς
Μεγάλη επιχείρηση διάσωσης μετά τη σύγκρουση δύο επιβατικών αμαξοστοιχιών - Έρευνα για τα αίτια του δυστυχήματος
Στον αέρα κινδυνεύει να τιναχθεί η πρόσφατη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός
Ο Ματάν Γκρίνμπεργκ της startup Factory επένδυσε στην ποιότητα του ύπνου του προσωπικού του
Η κυβέρνηση Αλμπανέζι δεσμεύεται να αναχαιτίσει την εξάπλωση του H5N1 μετά τον εντοπισμό μολυσμένου θαλάσσιου πτηνού
Δύο βαγόνια του συρμού κατέληξαν στο οδόστρωμα από ύψος πέντε μέτρων
Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ ασκεί δριμεία κριτική για το κόστος της σύγκρουσης
Ο Αμερικανός πρόεδρος αποκάλυψε το υπερπολυτελές Boeing 747-8, αξίας 400 εκατομμυρίων δολαρίων
Λίγες ώρες αργότερα, η οικογένεια εξέδωσε ανακοίνωση
Το περιστατικό έφερε ξανά στο προσκήνιο το φαινόμενο «King Tide» ή «βασιλική παλίρροια»
Εντάσεις στη σχέση των δύο χωρών με αφορμή την κοινή ιστορία τους
Αντιμετωπίζει ακόμα και ισόβια κάθειρξη
Αιτία του εκτροχιασμού φέρεται να είναι μία βλάβη στον μηχανισμό αλλαγής τροχιάς
Αναφορές για σοβαρούς τραυματισμούς επιβατών
Πρόστιμο 200 φράγκων ακόμη και για τατουάζ - Η απαγόρευση θα ισχύει και για τις ψηφιακές πλατφόρμες
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.