- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
IAEA: Το Ιράν μπορεί να εμπλουτίσει ουράνιο για πυρηνική βόμβα μέσα σε λίγους μήνες
Ο επικεφαλής του ΟΗΕ για τα πυρηνικά προειδοποιεί πως η Τεχεράνη διατηρεί τις ικανότητες για επανεκκίνηση του προγράμματος
To Ιράν μπορεί να επανεκκινήσει τον εμπλουτισμό ουρανίου για πυρηνικά όπλα μέσα σε μήνες παρά τις πρόσφατες επιθέσεις, σύμφωνα με τον Ραφαέλ Γκρόσι της IAEA
Το Ιράν έχει τη δυνατότητα να επανεκκινήσει τον εμπλουτισμό ουρανίου για την κατασκευή πυρηνικής βόμβας μέσα σε λίγους μήνες, σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA), Ραφαέλ Γκρόσι.
Σε συνέντευξή του στο CBS News, ο Γκρόσι ανέφερε ότι παρά τους πρόσφατους βομβαρδισμούς του Ιράν από το Ισραήλ και τις Ηνωμένες Πολιτείες σε τρεις πυρηνικές εγκαταστάσεις —Φορντό, Νατάνζ και Ισφαχάν— η ζημιά ήταν «σοβαρή αλλά όχι ολοκληρωτική». Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «δεν μπορεί κανείς να ισχυριστεί πως όλα εξαφανίστηκαν».
Η Τεχεράνη, σύμφωνα με τον ίδιο, θα μπορούσε να έχει «σε λίγους μήνες... μερικές κασκαντέτες φυγοκεντρητών που παράγουν εμπλουτισμένο ουράνιο». Το Ιράν εξακολουθεί να διαθέτει την τεχνογνωσία και την υποδομή για να επανεκκινήσει το πυρηνικό του πρόγραμμα εφόσον το αποφασίσει.
Η εκτίμηση αυτή ενισχύεται και από προκαταρκτική ανάλυση του Πενταγώνου, η οποία διέρρευσε νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, υποστηρίζοντας πως οι αεροπορικές επιθέσεις καθυστέρησαν το πρόγραμμα για λίγους μόνο μήνες.
Από την πλευρά του, ο Ντόναλντ Τραμπ αντέδρασε έντονα, υποστηρίζοντας ότι οι πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν «καταστράφηκαν ολοσχερώς» και κατηγόρησε τα μέσα ενημέρωσης για προσπάθεια υποβάθμισης της «μιας από τις πιο επιτυχημένες στρατιωτικές επιχειρήσεις στην ιστορία».
Ενώ έχει συμφωνηθεί προσωρινή κατάπαυση πυρός μεταξύ Ιράν και Ισραήλ, ο Ιρανός αρχηγός ενόπλων δυνάμεων, στρατηγός Αμπντολραχίμ Μουσαβί, δήλωσε ότι η Τεχεράνη διατηρεί σοβαρές επιφυλάξεις για την αξιοπιστία του Ισραήλ και είναι έτοιμη να απαντήσει σε νέα επίθεση.
Στο μεταξύ, οι σχέσεις του Ιράν με την IAEA επιδεινώθηκαν περαιτέρω, καθώς το ιρανικό κοινοβούλιο αποφάσισε να αναστείλει τη συνεργασία με την Υπηρεσία, κατηγορώντας την ότι μεροληπτεί υπέρ των ΗΠΑ και του Ισραήλ. Η Τεχεράνη αρνείται επίσης την πρόσβαση των επιθεωρητών στις κατεστραμμένες εγκαταστάσεις, με τον ΥΠΕΞ Αμπάς Αραγτσί να δηλώνει πως η επιμονή του Γκρόσι να τις επισκεφθεί είναι «ύποπτη και ανούσια».
Το Ιράν συνεχίζει να υποστηρίζει ότι το πυρηνικό του πρόγραμμα έχει αποκλειστικά ειρηνικό χαρακτήρα, ωστόσο παραμένει εκτός των περιορισμών της συμφωνίας του 2015, από την οποία αποχώρησαν οι ΗΠΑ το 2018 επί προεδρίας Τραμπ.
Από τότε, η Τεχεράνη έχει αυξήσει σταθερά τα επίπεδα εμπλουτισμού, φτάνοντας το 2023 να διαθέτει επαρκές απόθεμα ουρανίου εμπλουτισμένου στο 60%, ικανό να παράγει έως και εννέα πυρηνικές βόμβες.
(Με πληροφορίες του BBC News)
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
30 πολιτείες ζητούν δραστικές αλλαγές και την επιβολή περιορισμών στη χρήση των social media
Τη μεγαλύτερη ζέστη αναμένεται να αντιμετωπίσουν σήμερα η δυτική και η νότια Ευρώπη
Παρουσίαζε ψευδή διάγνωση επί 2 χρόνια - Χρησιμοποιούσε τις δωρεές για προσωπικά χρέη
Είναι άνευ σημασίας οι νίκες του Ελ Σαγιέντ και του Μαμντάνι;
Η μεγάλη επιστροφή και η βαριά σκιά του παρελθόντος: οι δηλώσεις θαυμασμού για τον Χίτλερ και η κοντή μνήμη του κόσμου της Μόδας
«Ήταν δίπλα μου και έλεγε: "είναι όλα εντάξει μαμά"»
Προκλητική διαφήμιση στην Times Square, με αιχμές για τη φορολογική και οικονομική πολιτική της πόλης
Υπάρχει επιστημονική βάση για τον διαχωρισμό του εμβολίου MMR σε ξεχωριστές δόσεις;
Τα παράδοξα των εβδομαδιαίων διαδηλώσεων υπέρ της Χαμάς και των μουλάδων
«Δέχομαι πολλές απειλές για τις οποίες δεν γνωρίζετε» δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ
Ξεπούλησαν τα καταστήματα οπτικών και τα φαρμακεία
Σε κάποιες πόλεις κηρύχθηκε απαγόρευση νυχτερινής κυκλοφορίας
Περιορισμοί στα «παντοτινά χημικά» και λιγότερα πλαστικά
Παράλληλα, το εκπαιδευτικό σύστημα αντιμετωπίζει ήδη σοβαρή έλλειψη προσωπικού
Η καταναλωτική οργάνωση Que Choisir Ensemble χαρακτήρισε την αλλαγή «μικρή επανάσταση»
Η απομάκρυνση του πρώην προέδρου Τάμας Σούλιοκ ήταν βασικός στόχος Μαγιάρ που τον αποκαλούσε ο «μαριονέτα» του Όρμπαν
Αμέσως μετά ακούστηκε ο εθνικός ύμνος
Εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες ταξιδεύουν για το σπάνιο ουράνιο φαινόμενο
Δραματική η κατάσταση στην Περέιρα, έρευνες για αγνοούμενους
Το μεγαλύτερο κόστος αφορά την τοιχογραφία που εμφανίστηκε το 2025 στα Βασιλικά Δικαστήρια
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.