- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
Ο Ομέρ Μπαρτόβ μιλάει στην Κριστιάν Αμανμπούρ στο CNN για την ισοπέδωση της Γάζας
Όσα είπε ο Αμερικανο-ισραηλινός καθηγητής του Ολοκαυτώματος
Ο Ομέρ Μπαρτόβστο CNN, στη συνέντευξή του στην Κριστιάν Αμανμπούρ
Μετά από την πρόσφατη επίσκεψή του στο Ισραήλ, ο Ισραηλινός καθηγητής Ολοκαυτώματος και Σπουδών Γενοκτονίας του Πανεπιστημίου Μπράουν, Ομέρ Μπαρτόβ, μίλησε στην Κριστιάν Αμανμπούρ του CNN για αυτό που συμβαίνει αυτή τη στιγμή στη Γάζα.
Ο Μπαρτόβ είχε επισκεφθεί το Ισραήλ τον Ιούνιο του 2024. «Γύρισα μόλις σήμερα το πρωί από το Ισραήλ. Αυτό που βλέπουμε τώρα στη Γάζα δεν είναι πόλεμος. Μιλάμε για πόλεμο αλλά δεν υπάρχει οργανωμένη αντίσταση στον Ισραηλινό στρατό στη Γάζα. Ο στρατός έχει τον πλήρη έλεγχο. Υπάρχουν φυσικά ομάδες που κάνουν αντάρτικο και πού και πού εκτοξεύουν κάποια ρουκέτα σκοτώνοντας κάποιον στρατιώτη, αλλά αυτό που λέμε πόλεμος δεν υφίσταται αυτή τη στιγμή. Αυτό που κάνει τώρα ο IDF είναι ότι καταστρέφει τη Γάζα».
Μιλώντας σε στρατιώτες που έχουν γυρίσει από τη Γάζα, ασχέτως ποια είναι η άποψή τους για τον πόλεμο ο Μπαρτόβ μεταφέρει μαρτυρίες: «Οι στρατιώτες χρησιμοποιούν φράσεις όπως: "Μοιάζει με τη Χιροσίμα" ή "Μοιάζει με τη βομβαρδισμένη Γερμανία στο τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου"».
Οι αναφορές αυτές συνάδουν με έρευνα της Ισραηλινής εφημερίδας Χααρέτζ που παρουσιάζει αντίστοιχες μαρτυρίες Ισραηλινών στρατιωτών που έχουν δράσει στη Γάζα. Στρατιώτες που, σύμφωνα με τα λεγόμενά τους, ξεκίνησαν να πολεμούν σε έναν πόλεμο που θεωρούσαν «δίκαιο», κατά της Χαμάς, καταγγέλλουν τώρα πράξεις συμπολεμιστών τους και αξιωματικών ως «απάνθρωπες»: «Ο λαός του Ισραήλ πρέπει να ξέρει σε τι απάνθρωπες σκηνές έχουμε γίνει αυτόπτες μάρτυρες» αναφέρει το ρεπορτάζ της Χααρέτζ.
Η Αμανμπούρ εξηγεί ότι το ίδιο το CNN δεν έχει προλάβει να επαληθεύσει ανεξάρτητα αυτό το ρεπορτάζ.
Στη συζήτηση αναφέρονται και οι δηλώσεις του πρώην Αρχηγού Επιτελείου του Ισραηλινού στρατού και πρώην Υπουργού Δικαιοσύνης επί της προηγούμενης κυβέρνησης Νετανιάχου (2013-2016), Μοσέ Γιααλόν στην Λούσι Αχαρίς του DemocratTV, ότι η τωρινή κυβέρνηση του Ισραήλ διαπράττει στη Γάζα «εθνοκάθαρση». Στη σοκαρισμένη απάντηση της δημοσιογράφου αν εννοεί αυτά που λέει, ο Γιααλόν είχε απαντήσει: «Ναι, τι άλλο νομίζετε ότι συμβαίνει εκεί;»
«Αν δείτε τι κάνει επαναλαμβανόμενα ο στρατός» λέει ο Μπαρτόβ, «είναι ότι μετακινεί συνεχώς τον πληθυσμό από ένα μέρος στο άλλο, και κάθε “ασφαλής ζώνη” στο τέλος βομβαρδίζεται, αλλά συστηματικά καταστρέφει πανεπιστήμια, σχολεία, μουσεία και νοσοκομεία, φυσικά, ο,τιδήποτε δηλαδή σχετίζεται με την υγεία και τον πολιτισμό των κατοίκων. Έχουν καταστραφεί εργοστάσια αφαλατώσεως, νερό δεν περνάει από το Ισραήλ στη Γάζα, οι άνθρωποι υποφέρουν από εντερικά προβλήματα, από δερματίτιδες, δεν υπάρχει παροχή ενέργειας. Φαίνεται, λοιπόν, ότι πια το σχέδιο είναι η Γάζα να γίνει μη κατοικήσιμη για τους κατοίκους της και η ελπίδα πολλών πολιτικών της παρούσας κυβέρνησης είναι στο τέλος να υπάρξουν κλήσεις απομάκρυνσης του πληθυσμού για ανθρωπιστικούς λόγους. Γι’ αυτό πιστεύω πια ότι πρόκειται για γενοκτονία».
Ο Μπαρτόβ, ο οποίος, δίσταζε να χρησιμοποιήσει αυτή τη λέξη στο παρελθόν, κλείνει λέγοντας ότι αγαπάει τη χώρα του, το Ισραήλ, κι ότι θέλει να εξηγήσει ότι δεν μπορεί η κυβέρνηση του Νετανιάχου να συνεχίσει να ενεργεί με ατιμωρισία.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η συζήτηση άνοιξε επί Φραγκίσκου, έπειτα από σχετικό αίτημα μοναχικών κοινοτήτων το 2016
Η μητέρα της κατέθεσε στο δικαστήριο ότι η κόρη της δεν αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα ψυχικής υγείας
Πέρασε ξυστά από λεωφορείο και «πέταξε» πάνω από δύο άλλα αυτοκίνητα
Το ενδιαφέρον δεν περιορίζεται στις χώρες με ανεξάντλητα κεφάλαια
Σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, το έγγραφο ήρθε σαν παγωμένο ντους
Την άφησε στο βουνό στους –20°C: ο σύντροφος της ορειβάτισσας οδηγείται σε δίκη
Την ευθύνη για την πράξη ανέλαβε μέσω κοινωνικών δικτύων η οργάνωση Take Back Power
Δεν ήταν η πρώτη φορά που το ζευγάρι απασχολεί τα social media
Μια από τις κυρίαρχες μορφές της μεταμοντέρνας αρχιτεκτονικής του τέλους του 20ού αιώνα
Αίσθηση έχει προκαλέσει η δικαστική απόφαση στην Ιταλία
Κατά τη διάρκεια της κλήρωσης του Μουντιάλ του 2026
Τι ερευνά το Υπουργείο Γεωργίας της χώρας
Η πρωταγωνίστρια του Country Ever After πέθανε σε ηλικία 45 ετών από καρκίνο του παχέος εντέρου
Στα όριά του το βρετανικό σύστημα υγείας
Ποιες δυνάμεις αντιδρούν και τι φοβούνται ρυθμιστές, παραγωγοί και ανταγωνιστές
Σκληρή επίθεση κατά της ΕΕ και της μεταναστευτικής πολιτικής
Το βίντεο που κάνει το γύρο του διαδικτύου
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Τι αποκάλυψε ο γιος του Αλεσάντρο Κοστακούρτα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.