- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Ο Ντόναλντ Τραμπ θέλει στρατό στο Μεξικό εναντίον των καρτέλ
«Η εθνική μας κυριαρχία δεν πωλείται», απάντησε η Πρόεδρος της χώρας, Κλαούδια Σέινμπαουμ
Μεξικό και ΗΠΑ θα συνεχίσουν ωστόσο να συνεργάζονται στον αγώνα κατά της διακίνησης ναρκωτικών
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ επιβεβαίωσε χθες Κυριακή σε δημοσιογράφους που τον συνόδευαν επί του προεδρικού αεροσκάφους ότι πρότεινε στη μεξικανή ομόλογό του Κλαούδια Σέινμπαουμ να αναπτυχθούν στοιχεία των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ στο Μεξικό για να βοηθήσουν να αντιμετωπιστούν τα καρτέλ των ναρκωτικών. Το σαββατοκύριακο, η πρόεδρος Σέινμπαουμ έκανε γνωστό πως απέρριψε την ιδέα.
Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι έκανε την προσφορά αυτή επειδή τα μέλη των καρτέλ των ναρκωτικών είναι «φρικτοί τύποι» που έχουν προκαλέσει χιλιάδες θανάτους. «Αν το Μεξικό ήθελε τη βοήθειά μας για να αντιμετωπίσει τα καρτέλ θα ήταν τιμή μας να πάμε να το κάνουμε», πρόσθεσε.
Ερωτηθείς αν τον απογοήτευσε το γεγονός ότι η κυρία Σέινμπαουμ κατέρριψε την ιδέα αυτή, ο κ. Τραμπ απάντησε «νομίζω πως είναι αξιαγάπητη γυναίκα», αλλά «φοβάται τόσο τα καρτέλ που δεν μπορεί να σκεφτεί σωστά».
Η πρόεδρος Σέινμπαουμ, εκλεγμένη με κόμμα της εθνικιστικής αριστεράς, είπε το Σάββατο πως απέρριψε την προσφορά που έκανε πρόσφατα ο κ. Τραμπ διότι «η εθνική κυριαρχία (του Μεξικού) δεν πωλείται». Απαντούσε σε ερώτηση σχετικά με δημοσίευμα της Wall Street Journal τη 2η Μαΐου κατά το οποίο ο αμερικανός πρόεδρος άσκησε πίεση προκειμένου οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις να αναμιχτούν σε επιχειρήσεις εναντίον των καρτέλ.
Η πρόεδρος του Μεξικού είπε πως είναι «αληθές» ότι έγινε τέτοια πρόταση, συμπληρώνοντας ωστόσο «όχι όπως το παρουσιάζουν».
Εξήγησε πως κατά τη διάρκεια συνδιάλεξής τους, ο ομόλογός της τη ρώτησε πώς θα μπορούσε να βοηθήσει και στο πλαίσιο αυτό εισηγήθηκε την αποστολή στοιχείων των αμερικανικών ένοπλων δυνάμεων.
«Του απάντησα: όχι, πρόεδρε Τραμπ, η εδαφική ακεραιότητα (του Μεξικού) είναι απαραβίαστη, η εθνική κυριαρχία είναι απαραβίαστη (...) δεν θα αποδεχόμασταν ποτέ την παρουσία του αμερικανικού στρατού στην επικράτειά μας’».
Πρόσθεσε μολαταύτα ότι οι δυο χώρες θα συνεχίσουν να συνεργάζονται στον αγώνα κατά της διακίνησης ναρκωτικών.
Εκπρόσωπος του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας των ΗΠΑ ανέφερε προχθές ότι ο κ. Τραμπ αναμένει το Μεξικό να κάνει περισσότερα για να καταπολεμήσει τη δράση των καρτέλ και ότι ο αμερικανικός στρατός είναι έτοιμος να συνδράμει.
Ο Ρεπουμπλικάνος έχει διαμηνύσει δημόσια και επανειλημμένα πως θα μπορούσε να διατάξει μονομερώς τον αμερικανικό στρατό να επέμβει στο Μεξικό αν οι αρχές της χώρας δεν είναι σε θέση να πατάξουν τα καρτέλ. Πάντως οι ηγέτες των δυο κρατών συνομιλούν αρκετά συχνά το τελευταίο διάστημα, για ζητήματα ασφαλείας, για το εμπόριο και για τη μετανάστευση.
Στην άλλη πλευρά, η κυρία Σέινμπαουμ είπε το Σάββατο πως ζήτησε από τον ομόλογό της να φρενάρει την εμπορία όπλων προς τις συμμορίες, με φόντο το κύμα βίας που τα τελευταία είκοσι χρόνια έχει στοιχίσει τη ζωή σε σχεδόν μισό εκατομμύριο ανθρώπους, κάτι στο οποίο κατ’ αυτή συμφώνησε ο Ρεπουμπλικάνος, δίνοντας σχετική «διαταγή» την Παρασκευή.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η εκτροφή κοτόπουλων σε κατοικίες έχει γνωρίσει σημαντική άνοδο στις Ηνωμένες Πολιτείες τα τελευταία χρόνια
Aντί να ενεργοποιήσει μηχανισμούς προστασίας, όπως υποστηρίζει
Διασώθηκε μόνο ένα μικρό χελωνάκι - Έρευνες των αρχών για τα αίτια της πυρκαγιάς
«Όπως ακριβώς κάναμε με τη Βενεζουέλα»
Σήμερα είναι η τρίτη επέτειος του θανάτου του Ιταλού πρώην πρωθυπουργού
Η περίπτωση του Ντάνιελ Μπάγιεν
Ξόδεψε πάνω από 40.000 δολάρια στην εξάρτησή της - Μιλά για τις σοβαρές παρενέργειες
Το βίντεο από κάμερες ασφαλείας που οδήγησε στη σύλληψή του
Ινδία και Κίνα θα καθορίσουν το μέλλον της αγοράς
Τι επικαλείται σε επιστολή που έστειλε προς τον Στάρμερ
Τι λέει για τη συμπεριφορά του γιου της και δράστη του εγκλήματος
Ο λόγος της απαγόρευσης και οι...εξαιρέσεις
Αυστηροποιούνται οι κανόνες για τα chatbot της Τεχνητής Νοημοσύνης
Ενισχύσεις από το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο αναμένεται να φθάσουν σήμερα
Ισχυρίστηκε ότι είχε υποστεί κακοποίηση για να δικαιολογήσει την εμφάνισή της
Όσα υποστηρίζει ο Αμερικανός πρόεδρος
Ο 21χρονος σκότωσε τη 18χρονη και τη φίλη της, η οποία είχε μόλις γεννήσει, και κατόπιν αυτοκτόνησε
Τι αναφέρεται στη νέα καταγγελία
Τι συμβαίνει στα Στενά του Ορμούζ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.