- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Eurostat: 4,3 εκ. Ουκρανοί πρόσφυγες σε καθεστώς προσωρινής προστασίας στην ΕΕ
Πόσους φιλοξενεί η Ελλάδα - Οι χώρες με την υψηλότερη αναλογία
4,3 εκατομμύρια Ουκρανοί πρόσφυγες βρίσκονται σε καθεστώς προσωρινής προστασίας στην ΕΕ – Στη δημοσιότητα τα στοιχεία της Eurostat
Τον Ιανουάριο του 2025, σχεδόν 4,3 εκατομμύρια Ουκρανοί που διέφυγαν από τη χώρα τους, ως συνέπεια του ρωσικού επιθετικού πολέμου κατά της Ουκρανίας, έχουν λάβει καθεστώς προσωρινής προστασίας στην ΕΕ, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.
Οι χώρες της ΕΕ που φιλοξενούν τον μεγαλύτερο αριθμό δικαιούχων προσωρινής προστασίας από την Ουκρανία είναι η Γερμανία (1,17 εκατομμύρια , 27,3% του συνόλου της ΕΕ), η Πολωνία (993.015, 23,2%) και η Τσεχία (394.985, 9,2%).
Η Ελλάδα φιλοξενεί 32.805 Ουκρανούς πρόσφυγες, σύμφωνα με τη Eurostat.
Σε σύγκριση με τον πληθυσμό κάθε χώρας της ΕΕ, η υψηλότερη αναλογία δικαιούχων προσωρινής προστασίας, ανά χίλια άτομα, καταγράφηκε στην Τσεχία (36,2), την Πολωνία (27,1) και την Εσθονία (26,0), ενώ το αντίστοιχο ποσοστό σε επίπεδο ΕΕ ήταν 9,5 ανά χίλια άτομα.
Στις 31 Ιανουαρίου 2025, οι Ουκρανοί πολίτες αντιπροσώπευαν πάνω από το 98,4% των δικαιούχων προσωρινής προστασίας στην ΕΕ. Οι ενήλικες γυναίκες αποτελούσαν σχεδόν τους μισούς εκ των δικαιούχων (44,8%). Τα παιδιά αντιστοιχούσαν σχεδόν στο ένα τρίτο (31,8%), ενώ οι ενήλικες άνδρες αποτελούσαν λιγότερο από το ένα τέταρτο (23,4%) του συνόλου.
Σε σύγκριση με το τέλος Δεκεμβρίου 2024, ο συνολικός αριθμός των ατόμων υπό προσωρινή προστασία στην ΕΕ στα τέλη Ιανουαρίου αυξήθηκε κατά 25.530 (+0,6%).
Υπενθυμίζεται ότι στις 4 Μαρτίου 2022, το Συμβούλιο της ΕΕ διαπίστωσε την ύπαρξη μαζικής εισροής εκτοπισθέντων από την Ουκρανία, λόγω του ρωσικού επιθετικού πολέμου και ενεργοποίησε το καθεστώς προσωρινής προστασίας.
Στις 25 Ιουνίου 2024, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε την παράταση της προσωρινής προστασίας αυτών των ατόμων από τις 4 Μαρτίου 2025 έως τις 4 Μαρτίου 2026.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η εστία της έντασης αφορά κυρίως τις σφαγές της Βολυνίας την περίοδο 1943-1945.
Τσουνάμι σε Ινδονησία και Ιαπωνία - Ζημιές σε παραθαλάσσιους οικισμούς
Περισσότερες από 30 γυναίκες έχουν μιλήσει δημόσια τους τελευταίους μήνες
Η είδηση του θανάτου του προκάλεσε κύμα συγκίνησης στον καλλιτεχνικό χώρο
Μια ματιά στη συζήτηση για την κυοφορούμενη τουρκική νομοθεσία περί ζωνών θαλάσσιας δικαιοδοσίας
Φόβοι για νέα ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή
Η επιδημία εξαπλώνεται από το Κονγκό - Ενισχυμένα μέτρα επιτήρησης
«Τερματίστε τους πολέμους, βοηθήστε τους μετανάστες», ήταν το μήνυμα του ποντίφικα
Η Κάγια Κάλας προτείνει κοινές αγορές όπλων και αποζημιώσεις
Ο Αμερικανός πρόεδρος παρεμβαίνει μετά την κατάρρευση της δίμηνης εκεχειρίας
Το θέμα είναι δυσάρεστο και βαρύ αλλά δεν μπορείς να το περάσεις στο ντούκου αν το αντιμετωπίζει δικός σου άνθρωπος
Τα καλοκαίρια ποτέ δεν ήταν δροσερά, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η πόλη κρύβεται
Η στρατιωτική φθορά και η οικονομική πίεση επαναφέρουν το ερώτημα για την έκβαση του πολέμου
Συναγερμός στην Ουτσουνομίγια - Οι αρχές καλούν τους κατοίκους να κλειστούν στα σπίτια τους
Μαχητικά του ΝΑΤΟ κατέρριψαν drone που μπήκε στον εναέριο χώρο της Λετονίας
Η προειδοποίηση στους κατοίκους
Ο Γκράχαμ Πλάτνερ είναι μια ακόμα υπόθεση υποψηφίου που βρίσκεται αντιμέτωπος με το (ψηφιακό και μη) παρελθόν του
Σε ένα αυταρχικό σύστημα, η εξωτερική πολιτική εργαλειοποιείται πλήρως για την εγχώρια πολιτική επιβίωση.
Επεισοδιακή συνέντευξη Τραμπ στο NBC
Οι ισραηλινές αρχές ανακοίνωσαν ότι τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά σήμερα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.