- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Δεκάδες πετρελαιοφόρα ρίχνουν άγκυρα μετά τις αμερικανικές κυρώσεις
Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων μηνών παραμένουν οι τιμές του πετρελαίου
Οι αναλυτές εκτιμούν ότι περίπου το 10% του παγκόσμιου στόλου δεξαμενόπλοιων πετρελαίου υπόκειται σε αμερικανικές κυρώσεις
Τουλάχιστον 65 πετρελαιοφόρα έχουν αγκυροβολήσει σε πολλές τοποθεσίες, μεταξύ άλλων στις ακτές της Κίνας και της Ρωσίας, από τότε που οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν ένα νέο πακέτο κυρώσεων στις 10 Ιανουαρίου, όπως έδειξαν τα δεδομένα παρακολούθησης πλοίων.
Σύμφωνα με το Bloomberg τρία πετρελαιοφόρα που μεταφέρουν περισσότερα από δύο εκατομμύρια βαρέλια ρωσικού πετρελαίου, έχουν αγκυροβολήσει στα ανατολικά των ακτών της Κίνας. Προηγουμένως, η εταιρεία που διαχειρίζεται τα λιμάνια της επαρχίας Σαλντούν, απαγόρευσε τον ελλιμενισμό των πλοίων στα οποία έχουν επιβληθεί κυρώσεις επισημαίνει το Bloomberg.
Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών επέβαλε την Παρασκευή κυρώσεις στις ρωσικές πετρελαϊκές εταιρείες Gazprom Neft και Surgutneftegaz, καθώς και σε 183 πλοία που μετέφεραν ρωσικό πετρέλαιο, καθώς στοχεύει στα έσοδα που η Μόσχα χρησιμοποιεί για να χρηματοδοτήσει τον πόλεμο κατά της Ουκρανίας.
Η διακοπή των συναλλαγών για τα εν λόγω δεξαμενόπλοια δημιουργεί πρόσθετες πιέσεις στους πλοιοκτήτες που έχουν ήδη πληγεί από προηγούμενες κυρώσεις των ΗΠΑ.
Στα εν λόγω πλοία περιλαμβάνονται άλλα 25 πετρελαιοφόρα που βρίσκονταν σε διάφορες τοποθεσίες, μεταξύ άλλων στα ανοικτά ιρανικών λιμανιών και κοντά στη διώρυγα του Σουέζ, όπως έδειξε η σημερινή ανάλυση εντοπισμού πλοίων.
Ορισμένα λιμάνια έχουν ήδη ενεργήσει πριν από τα τελευταία μέτρα, προσθέτοντας περαιτέρω πιέσεις. Η Shandong Port Group απαγόρευσε στα δεξαμενόπλοια που υπόκεινται σε αμερικανικές κυρώσεις να προσεγγίζουν τα λιμάνια της, ανέφεραν ναυλωτές την περασμένη εβδομάδα.
Οι αναλυτές εκτιμούν ότι περίπου το 10% του παγκόσμιου στόλου δεξαμενόπλοιων πετρελαίου υπόκειται σε αμερικανικές κυρώσεις.
«Η επίδραση αυτών των κυρώσεων θα πρέπει να είναι υποστηρικτική για την αγορά δεξαμενόπλοιων, καθώς η προσφορά πλοίων στον ευρύτερο στόλο συρρικνώνεται, αλλά η πραγματική δυνητική δύναμη θα έρθει μόλις άλλοι εξαγωγείς αναπληρώσουν τους χαμένους όγκους», δήλωσε σήμερα ο αναλυτής της Jefferies Ομάρ Νόκτα σε σημείωμά του.
Τα μέσα ημερήσια έσοδα για τα υπερδεξαμενόπλοια αυξήθηκαν πάνω από 10% σήμερα σε σχέση με την προηγούμενη ημέρα, σε περίπου 26.000 δολάρια, σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς.
Ορισμένοι ναυλωτές προσπάθησαν ήδη από την Παρασκευή να εξασφαλίσουν πλοία μετά την ανακοίνωση των κυρώσεων, επισημαίνοντας τη μειωμένη προσφορά.
«Η αυξημένη ζήτηση για εξαγωγές προς την Ινδία και την Κίνα εκτός Ρωσίας θα αυξήσουν τη ζήτηση σε δεξαμενόπλοια που δεν υπόκεινται σε κυρώσεις», αναφέρει σήμερα η πλατφόρμα αναλύσεων των εμπορικών συναλλαγών Kpler.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μια από τις κυρίαρχες μορφές της μεταμοντέρνας αρχιτεκτονικής του τέλους του 20ού αιώνα
Αίσθηση έχει προκαλέσει η δικαστική απόφαση στην Ιταλία
Κατά τη διάρκεια της κλήρωσης του Μουντιάλ του 2026
Τι ερευνά το Υπουργείο Γεωργίας της χώρας
Η πρωταγωνίστρια του Country Ever After πέθανε σε ηλικία 45 ετών από καρκίνο του παχέος εντέρου
Στα όριά του το βρετανικό σύστημα υγείας
Ποιες δυνάμεις αντιδρούν και τι φοβούνται ρυθμιστές, παραγωγοί και ανταγωνιστές
Σκληρή επίθεση κατά της ΕΕ και της μεταναστευτικής πολιτικής
Το βίντεο που κάνει το γύρο του διαδικτύου
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Τι αποκάλυψε ο γιος του Αλεσάντρο Κοστακούρτα
Τέθηκε υπό παρακολούθηση για μέρες, μέχρι το πανάκριβο κόσμημα να… επιστρέψει χωρίς ιατρική επέμβαση
Περιορίζονται δραστικά οι πτήσεις εξωτερικού προς το Καράκας
Συνεδριάζει σήμερα δικαστήριο του Παρισίου για την αναστολή λειτουργίας του
Η ιστορία της Emma άνοιξε συζήτηση για τις οργανωμένες κλοπές κινητών στο Λονδίνο και τον ρόλο των social media στην ταυτοποίηση δραστών
Οι ιστορικές αλήθειες και η διατήρηση ενός εθνικού μυθιστορήματος
Συναγερμός στις ιρλανδικές αρχές
Σε δύσκολη θέση ο πρωθυπουργός της χώρας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.