Κοσμος

Η Ρωσία απαντά στις νέες κυρώσεις της ΕΕ με ταξιδιωτικές απαγορεύσεις

Τι περιλαμβάνει το νέο πακέτο κυρώσεων που εισηγήθηκε η Κομισιών

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ευρωπαϊκή Ένωση: Ενδέκατο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας για την εισβολή στην Ουκρανία - Με ταξιδιωτικές απαγορεύσεις αξιωματούχων απαντά η Μόσχα.
Aπάντηση στο τελευταίο πακέτο των κυρώσεων που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση δίνει η Ρωσία © Unsplash

Ευρωπαϊκή Ένωση: Ενδέκατο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας για την εισβολή στην Ουκρανία - Με ταξιδιωτικές απαγορεύσεις αξιωματούχων απαντά η Μόσχα.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε σήμερα ότι επεκτείνει τον κατάλογο με τα πρόσωπα στα οποία απαγορεύεται να επισκεφθούν τη χώρα, σε απάντηση στο τελευταίο πακέτο των κυρώσεων που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση, και θα απαντάει «κατάλληλα» όταν έρθει η ώρα.

Το υπουργείο αναφέρει στην ανακοίνωση του ότι ο κατάλογος περιλαμβάνει αξιωματούχους του τομέα ασφαλείας, δημόσιους υπαλλήλους, επιχειρηματίες και μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση νωρίτερα σήμερα ενέκρινε τυπικά το 11ο πακέτο των κυρώσεων κατά της Ρωσίας για την εισβολή της στην Ουκρανία.

Το νέο πακέτο, που εισηγήθηκε η Κομισιόν στις 5 Μαΐου, περιλαμβάνει κυρίως μέτρα αποτροπής της παράκαμψης των ευρωπαϊκών κυρώσεων από τη Ρωσία. Με βασικό γνώμονα ότι η παράκαμψη των ήδη συμφωνημένων ευρωπαϊκών κυρώσεων από τρίτες χώρες επί της ουσίας υπονομεύει την αποτελεσματικότητά τους, το νέο πακέτο απαγορεύει τη διαμετακόμιση εμπορευμάτων μέσω Ρωσίας.

Στη λίστα αγαθών που δεν θα εξάγονται πλέον από την Ε.Ε. μέσω Ρωσίας περιλαμβάνονται αμυντικά προϊόντα, προϊόντα διπλής χρήσης (από χημικά έως drones) και υψηλής τεχνολογίας, αφού θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη στρατιωτική ενίσχυση της Μόσχας εναντίον της Ουκρανίας.

Ιδιαίτερο ρόλο ως προς αυτόν τον στόχο έπαιξε ο ειδικός απεσταλμένος της Ε.Ε. για την εφαρμογή των κυρώσεων Ντέιβιντ Ο’ Σάλιβαν μέσω αποστολών του στην Τουρκία τον περασμένο Απρίλιο, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και, τελευταία, στην Αρμενία και στο Καζακστάν.

Λόγω των ενστάσεων της Ελλάδας και άλλων μεσογειακών χωρών απαλείφθηκε τελικά και το μέτρο απαγόρευσης πρόσβασης σε ευρωπαϊκά λιμάνια πλοίων που μεταφέρουν απαγορευμένα ρωσικά προϊόντα. Παρ’ όλα αυτά, απαγορεύεται η πρόσβαση πλοίων για τα οποία υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι επιχειρούν παράκαμψη του εμπάργκο για το ρωσικό αργό ή άλλα πετρελαιοειδή μέσω μεταβιβάσεων με άλλα πλοία.

Παράλληλα, παρατείνεται η αναστολή λειτουργίας στην Ε.Ε. πέντε ρωσικών ΜΜΕ, που ελέγχονται από τη Μόσχα, ενώ «παγώνουν» περιουσιακά στοιχεία 71 φυσικών προσώπων και 33 οντοτήτων, λόγω της συμμετοχής τους στην παράνομη απέλαση παιδιών από την Ουκρανία στη Ρωσία.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ