- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Σαουδική Αραβία: Ρεκόρ δεκαετιών οι 330 εκτελέσεις μέσα στο 2024
Ο de facto ηγέτης της χώρας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν είχε ισχυριστεί πως η θανατική ποινή είχε καταργηθεί
Η Σαουδική Αραβία εδώ και χρόνια αρνείται τις κατηγορίες για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων
Στη Σαουδική Αραβία εκτελέστηκαν εφέτος 330 άνθρωποι, αριθμός ρεκόρ των τελευταίων δεκαετιών, παρά τον ισχυρισμό του de facto ηγέτη της χώρας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν το 2022 ότι η θανατική ποινή έχει καταργηθεί, εκτός από τις περιπτώσεις δολοφονίας.
Η Σαουδική Αραβία δαπανά δισεκατομμύρια για να αποκτήσει την φήμη μιας χώρας που είναι ένας κόμβος τουρισμού και ψυχαγωγίας στο πλαίσιο του σχεδίου Vision 2023 που εγκαινίασε ο πρίγκιπας διάδοχος, ο οποίος είναι επίσης γνωστός ως MbS, και να μην παραμείνει ως μια χώρα που φημίζεται για τους αυστηρούς θρησκευτικούς περιορισμούς και τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Ο τελευταίος αριθμός εκτελέσεων που έχει καταγραφεί με βάση τις ανακοινώσεις για εκτελέσεις της ΜΚΟ Reprieve για τα ανθρώπινα δικαιώματα και επαληθεύτηκε από το Reuters, καταγράφει μεγάλη αύξηση σε σχέση με το σύνολο των 172 εκτελέσεων το περασμένο έτος και των 196 το 2022. Η Reprieve δήλωσε ότι είναι ο μεγαλύτερος αριθμός που έχει καταγραφεί ποτέ.
Η Σαουδική Αραβία αρνείται τις κατηγορίες για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και λέει ότι οι ενέργειές της αποσκοπούν στην προστασία της εθνικής ασφάλειας.
Περισσότεροι από 150 άνθρωποι εκτελέστηκαν φέτος για εγκλήματα που δεν προκάλεσαν τον θάνατο, σύμφωνα με τον απολογισμό, εκτελέσεις οι οποίες σύμφωνα με τις ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων, είναι αντίθετες με το διεθνές δίκαιο.
Οι εκτελέσεις αυτές σχετίζονταν κυρίως με το λαθρεμπόριο ναρκωτικών, συγκεκριμένα με τις εισαγωγές τεραστίων ποσοτήτων του ναρκωτικού captagon από τη Συρία - ουσίας που μοιάζει με την αμφεταμίνη. Οι εκτελέσεις αυτές περιλαμβάνουν επίσης άτομα που κατηγορούνταν για μη θανατηφόρα τρομοκρατία, μια κατηγορία που σύμφωνα με ομάδες υπεράσπισης των δικαιωμάτων χρησιμοποιείται συχνά εναντίον όσων συμμετείχαν σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις.
Μεταξύ του συνόλου των εκτελεσθέντων ήσαν περισσότεροι από 100 ξένοι υπήκοοι από τη Μέση Ανατολή, την Αφρική και την Ασία.
Αφού ανέλαβε την εξουσία με πραξικόπημα στο παλάτι το 2017, ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν βρέθηκε αντιμέτωπος με διεθνείς επικρίσεις για την καταστολή των διαφωνιών και για τη δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι στο προξενείο του σαουδαραβικού βασιλείου στην Κωνσταντινούπολη το 2018.
Οι δυτικές κυβερνήσεις απέφευγαν σε μεγάλο βαθμό τις σχέσεις με το βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας μετά τον θάνατο του Κασόγκι. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, κατά τη διάρκεια της υποψηφιότητάς του για το αξίωμα το 2020, δήλωσε ότι θα καταστήσει τη Σαουδική Αραβία «παρία», αλλά το 2022 επισκέφθηκε το βασίλειο και έτεινε στον Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν τη γροθιά του εν είδει χειραψίας.
Ομάδες υπεράσπισης των δικαιωμάτων έχουν κατηγορήσει τη χώρα ότι καταδικάζει ανηλίκους σε θάνατο και χρησιμοποιεί βασανιστήρια για να αποσπάσει ομολογίες.
Για δεκαετίες η Σαουδική Αραβία πραγματοποιούσε εβδομαδιαίες εκτελέσεις με αποκεφαλισμό με σπαθί σε δημόσια πλατεία - τώρα στην ίδια περιοχή κυριαρχούν καφετέριες και εστιατόρια χωρίς σχεδόν κανένα σημάδι του αιματηρού παρελθόντος της.
Ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν δήλωσε στο Atlantic σε συνέντευξή του το 2022 ότι η Σαουδική Αραβία έχει καταργήσει τη θανατική ποινή, εκτός από την περίπτωση της δολοφονίας, την οποία, όπως είπε, δεν θα αλλάξει, καθώς τιμωρείται με θάνατο σύμφωνα με το Κοράνι.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μετά τη συντριπτική εκλογική ήττα της συμμαχίας του έπειτα από 16 χρόνια
Από κινητά μέχρι τρακτέρ
Από τη σύγκρουση υπέστη βαριά τραύματα και έπεσε σε κώμα
Μπορεί η Αμερική να καθαιρέσει τον Τραμπ; Και αν ναι, θέλει;
Το διπλωματικό σκηνικό γίνεται εκ νέου θολό
Ορισμένοι παρέμειναν εγκλωβισμένοι στα οχήματά τους για περισσότερες από 12 ώρες
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει εκφράσει έντονη δυσαρέσκεια και εξετάζει ακόμη και το ενδεχόμενο να περικόψει τη χρηματοδότησή της
Δεν είναι λίγοι αυτοί που εκτιμούν ότι η ταπείνωση από τον Ομπάμα το 2011 τον έστρεψε στην πολιτική
Σε μια περίοδο που οι λεγόμενες «prediction markets» κερδίζουν συνεχώς έδαφος
«Ο κόσμος μου, όπως τον ήξερα, κατέρρευσε», αναφέρει χαρακτηριστικά
Μπαράζ 660 πυραύλων και drones έπληξε υποδομές στο Ντνίπρο
Ο Μπόρις Πιστόριους ανακοίνωσε την ετοιμότητα του ναυτικού για ναρκαλιεία και επιτήρηση
Το υπουργείο Δικαιοσύνης διευρύνει τις μεθόδους εκτέλεσης των μελλοθάνατων, επαναφέροντας πρακτικές που είχαν καταργηθεί
Παραδέχτηκε πως είχε εντοπιστεί ο ύποπτος λογαριασμός της 18χρονης μήνες πριν τη δολοφονία οκτώ ανθρώπων
Συνεχίζονται οι επιθέσεις κατά φερόμενων διακινητών ναρκωτικών εν μέσω αντιδράσεων
«Συγκεκριμένα μέτρα μείωσης των κινδύνων πρέπει να εφαρμοστούν»
Μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο χωρίς να προκαλέσει σοβαρό τραυματισμό
«Όπως βλέπετε, θα γεννήσω από στιγμή σε στιγμή», είπε στην τελευταία ενημέρωση πριν γίνει για δεύτερη φορά μητέρα
Θα σπάσει το ρεκόρ του Μαρκ Ζούκερμπεργκ;
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.