- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Ιράν: Θανατική ποινή σε όσες γυναίκες παραβιάζουν τους νόμους περί ηθικής
Θα συλλαμβάνονται όσες προωθούν τη γύμνια, την απρέπεια ή το ακατάλληλο ντύσιμο
Αυστηρές ποινές σε όσες γυναίκες προωθούν ή προπαγανδίζουν την αιδώ
Οι γυναίκες στο Ιράν είναι πιθανό να βρεθούν αντιμέτωπες με τη θανατική ποινή ή με φυλάκιση έως και 15 χρόνια, εάν αψηφήσουν τους νέους υποχρεωτικούς νόμους περί ηθικής που πρόκειται να τεθούν σε ισχύ αυτή την εβδομάδα.
Οι νέοι νόμοι που προωθούν την «κουλτούρα της αγνότητας και του χιτζάμπ» και ψηφίστηκαν από τις αρχές του Ιράν νωρίτερα αυτό το μήνα επιβάλλουν αυστηρές ποινές σε όσους συλλαμβάνονται να «προωθούν τη γύμνια, την απρέπεια, την αποκάλυψη ή το ακατάλληλο ντύσιμο», συμπεριλαμβανομένων προστίμων έως και 15.000 ευρώ, μαστίγωμα και ποινές φυλάκισης που κυμαίνονται από πέντε έως 15 χρόνια για τους επαναλαμβανόμενους παραβάτες.
Όπως αναφέρει σχετικό ρεπορτάζ του Guardian, το άρθρο 37 του νέου νόμου ορίζει επίσης ότι όσοι προωθούν ή προπαγανδίζουν την αιδώ, την αποκάλυψη ή το «κακό ντύσιμο» σε ξένους φορείς, συμπεριλαμβανομένων των διεθνών μέσων ενημέρωσης και των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών», θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν μια δεκαετία φυλάκισης και πρόστιμα έως και 15.000 ευρώ.
Εκείνοι των οποίων η συμπεριφορά θεωρείται από τις αρχές ότι ισοδυναμεί με «διαφθορά επί της γης» θα μπορούσαν να καταδικαστούν σε θάνατο σύμφωνα με το άρθρο 296 του ισλαμικού ποινικού κώδικα του Ιράν.
Η Διεθνής Αμνηστία δήλωσε ότι αυτή η νομική διάταξη στην πράξη σημαίνει ότι οι γυναίκες και τα κορίτσια που στέλνουν βίντεο σε μέσα ενημέρωσης εκτός Ιράν ή «συμμετέχουν με άλλο τρόπο σε ειρηνικό ακτιβισμό» μπορούν να καταδικαστούν σε θάνατο.
Ο νόμος φαίνεται επίσης να παρέχει ασυλία σε όποιον θέλει να εκτελέσει το «θρησκευτικό του καθήκον» και να επιβάλει το υποχρεωτικό χιτζάμπ στις γυναίκες. Όποιος παρεμβαίνει ή προσπαθεί να σταματήσει τη σύλληψη ή την παρενόχληση γυναικών και κοριτσιών που αψηφούν την υποχρεωτική μαντήλα μπορεί να φυλακιστεί ή να του επιβληθεί πρόστιμο σύμφωνα με το άρθρο 60 του νέου νόμου.
Οποιεσδήποτε επιχειρήσεις ή εμπορικά καταστήματα, οδηγοί ταξί, μέσα μαζικής ενημέρωσης και ραδιοτηλεοπτικοί οργανισμοί, καθώς και εκπαιδευτικά ιδρύματα θα υπόκεινται πλέον επίσης σε ποινές και κυρώσεις εάν δεν καταγγείλουν τις γυναίκες και τους άνδρες που δεν πληρώνουν ή εάν επιτρέπουν την προώθηση της «γύμνιας» και του «ακατάλληλου ντυσίματος».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Απειλές για αντίποινα από την Τεχεράνη κατά ενεργειακών υποδομών
Η δεύτερη φορά που η Συνέλευση των Ειδικών επιλέγει νέο ηγέτη από την ίδρυση της Ισλαμικής Δημοκρατίας το 1979
«Προετοιμαστείτε για το ενδεχόμενο ο πόλεμος να διαρκέσει πολύ», δήλωσε αρχηγός των IDF
Η ανακοίνωση της CENTCOM
Σε κίνδυνο η ζωή των αμάχων της χώρας εν γνώσει του καθεστώτος
Έκκληση για ειρήνη στην περιοχή του Κόλπου από τον Ποντίφικα
«Η ψήφος ερρίφθη και θα ανακοινωθεί σύντομα», δήλωσε μέλος του συμβουλίου των ιερωμένων
Ισραήλ: Πλήξαμε το γενικό επιτελείο της αεροδιαστημικής δύναμης των Φρουρών της Επανάστασης
Ένα καλά κρυμμένο αστείο σε ένα από τα πιο διάσημα ορόσημα του Λονδίνου
Στις φλόγες ο ουρανοξύστης του Οργανισμού Κοινωνικής Ασφάλισης
Μια υπόθεση που άνοιξε ξανά τη συζήτηση για την ασφάλεια, τα σύνορα και τις ευθύνες του κράτους.
Στην Πάφο Μακρόν και Μητσοτάκης τη Δευτέρα – Συνάντηση με Χριστοδουλίδη
Η Τεχεράνη απορρίπτει κάθε ξένη παρέμβαση για την εκλογή νέου ηγέτη
Σύμφωνα με τους IDF, ο στρατιώτης τιμωρήθηκε για την πράξη του
«Κυλιόμαστε στη λάσπη της ιστορίας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ντομινίκ ντε Βιλεπέν
Οι επιθέσεις έχουν ήδη προκαλέσει ζημιές σε περίπου 10.000 υποδομές σε ολόκληρη τη χώρα
Το δημοσίευμα των Sunday Times και η αντίδραση της Bρετανίας
Όσα συνέβαιναν στο παγκοσμίως γνωστό εστιατόριο της Κοπεγχάγης και τρεις φορές βραβευμένο με αστέρι Michelin
Γιατί δεν ανακοινώνεται ακόμη το όνομά του
Αρχικά οι δύο πλευρές αντάλλαξαν συνθήματα και ύβρεις, όμως η ένταση γρήγορα κλιμακώθηκε
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.