- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Φρανσουά Μπαϊρού: Ποιος είναι ο νέος πρωθυπουργός της Γαλλίας
Bετεράνος της γαλλικής πολιτικής σκηνής και στενός σύμμαχος του Μακρόν
Φρανσουά Μπαϊρού: Ποιος είναι ο νέος πρωθυπουργός της Γαλλίας - Bετεράνος της γαλλικής πολιτικής σκηνής και στενός σύμμαχος του Μακρόν
Τον πολιτικό σύμμαχό του, Φρανσουά Μπαϊρού επέλεξε ο Εμανουέλ Μακρόν ως νέο πρωθυπουργό της Γαλλίας.
Ο Γάλλος πρόεδρος και ο επικεφαλής του κεντρώου κόμματος MoDem είχαν συνάντηση που κράτησε σχεδόν δύο ώρες στο Ελυζέ με τον Μπαϊρού να αποχωρεί από πλαϊνή πόρτα του προεδρικού μεγάρου χωρίς δηλώσεις. Από την μέρα που έπεσε η κυβέρνηση Μπαρνιέ, το όνομα του Μπαϊρού ήταν στην κορυφή της λίστας των υποψηφίων διαδόχων στην πρωθυπουργία.
Ο Μπαϊρού, φέρεται να είχε βλέψεις για τον πρωθυπουργικό θώκο από τον Φεβρουάριο, όταν αθωώθηκε σε υπόθεση κατάχρησης κονδυλίων της ΕΕ για κοινοβουλευτικούς βοηθούς. Μάλιστα τα ποσοστά αποδοχής του 73χρονου από την γαλλική κοινή γνώμη εκτοξεύτηκαν τις τελευταίες ημέρες στο 29% στο βαρόμετρο της Les Echos, δηλαδή στο υψηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2019, σημειώνοντας άνοδο οκτώ ποσοστιαίων μονάδων. Αν και με την έβδομη θέση του βρίσκεται πίσω από τον πρώτο, τον πρώην πρωθυπουργό Εντουάρ Φιλίπ (41%).
Ο Μπαϊρού είναι σύμμαχος του Γάλλου προέδρου από την αρχή της πρώτης θητείας του στο Ελυζέ, αν και έχει διαφωνήσει με πολιτικές του Μακρόν. Πρόσφατα κέρδισε πόντους στην εκτίμηση της Μαρίν Λεπέν, καθώς επέκρινε τις αυστηρές ποινές και την στέρηση του δικαιώματος του εκλέγεσθαι για πέντε χρόνια που ζήτησαν οι εισαγγελείς να επιβληθούν στην επικεφαλής της ακροδεξιάς Εθνικής Συσπείρωσης, για την υπόθεση της κατάχρησης κοινοβουλευτικών κονδυλίου, δηλώνοντας ότι κάτι τέτοιο «θα υπονόμευε τον δημοκρατικό βίο».
Πώς έπεισε ο Μπαϊρού τον Μακρόν να αλλάξει απόφαση
Όπως αναφέρει η Monde ο Μακρόν είχε προειδοποιήσει τηλεφωνικά τον Μπαϊρού σήμερα το πρωί ότι δεν θα διοριστεί πρωθυπουργός, προτού τον υποδεχθεί στο προεδρικο μέγαρο.
Σύμφωνα με πληροφορίες της γαλλικής εφημερίδας στη διάρκεια αυτής της συνάντησης ο Μακρόν πρότεινε στον επικεφαλής του MoDem να είναι το νούμερο δύο σε μια κυβέρνηση με επικεφαλής τον Ρολάν Λεσκύρ, αντιπρόεδρο της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης, αλλά ο Μπαϊρού το απέρριψε κατηγορηματικά και απείλησε να αποσύρει τη στήριξή του στο προεδρικό στρατόπεδο.
Αντιμέτωπος με το ενδεχόμενο ρήξης με τον βασικό του σύμμαχο, ο Μακρόν άλλαξε τελικά γνώμη και επέλεξε να διορίσει τον Φρανσουά Μπαϊρού
Ποιος είναι ο Φρανσουά Μπαϊρού - Η στενή συμμαχία με τον Μακρόν
Ο Φρανσουά Μπαϊρού γεννήθηκε στις 25 Μαΐου του 1951 στο Μπορντέρ των Ατλαντικών Πυρηναίων της Γαλλίας. Είναι αναπληρωτής καθηγητής κλασικών σπουδών και σύμβουλος πολιτικών προσώπων από το 1979. Διετέλεσε βουλευτής από το 1986 έως το 2012 και ευρωβουλευτής από το 1999 έως το 2002, ενώ είναι δήμαρχος της Πω από το 2014.
Από το 1993 έως το 1997, επί τριών δεξιών κυβερνήσεων διετέλεσε υπουργός Παιδείας. Παράλληλα, ήταν πρόεδρος διαφόρων κεντρώων κομμάτων: του Κέντρου Κοινωνικών Δημοκρατών (CDS) από το 1994 έως το 1995 και της Δημοκρατικής Δύναμης (FD) από το 1995 έως το 1998, της Ενωσης για τη Γαλλική Δημοκρατία (UDF) από το 1998 έως το 2007 και του Δημοκρατικού Κινήματος (Mouvement démocrate) από το 2007 έως σήμερα.
Εχει θέσει υποψηφιότητα σε τρεις προεδρικές εκλογές. Υποψήφιος του UDF, ήρθε τέταρτος στον πρώτο γύρο των εκλογών του 2002, με ποσοστό 6,8% των ψήφων. Το 2007 θεωρήθηκε ότι ήταν σε θέση να προκριθεί στον δεύτερο γύρο, αλλά ήρθε τρίτος με 18,6% των ψήφων. Στη συνέχεια, ίδρυσε το MoDem, το οποίο αγκυροβόλησε στο κέντρο, ενώ το UDF κατατάσσεται παραδοσιακά στην κεντροδεξιά. Στις προεδρικές εκλογές του 2012 έλαβε ποσοστό 9,1% των ψήφων, τερματίζοντας στην πέμπτη θέση.
Αφού εγκατέλειψε τις προεδρικές εκλογές του 2017, υποστήριξε τον Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος στη συνέχεια τον διόρισε υπουργό Επικρατείας και υπουργό Δικαιοσύνης και θεωρείται στενός σύμμαχός του.
Οι συναντήσεις Μακρόν με τους πολιτικούς αρχηγούς
Να υπενθυμίσουμε ότι ο Μακρόν, στη συνάντηση την Τρίτη που είχε με ηγέτες πολιτικών κομμάτων –εξαιρουμένου του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου και της ακροαριστερής Ανυπότακτης Γαλλίας–, είχε αναφέρει ότι ελπίζει να διορίσει νέο πρωθυπουργό εντός των επόμενων 48 ωρών.
Ο Γάλλος πρόεδρος είπε στους συμμετέχοντες ότι δεν θέλει να αναγκαστεί να ζητήσει τη στήριξη των "ακραίων" πολιτικών κομμάτων και ιδίως του Εθνικού Συναγερμού.
Η ηγεσία του Σοσιαλιστικού κόμματος χαιρέτισε τις "ενδιαφέρουσες αλλά ατελέσφορες" συνομιλίες. Οι Σοσιαλιστές μπορεί να αναδειχθούν σε καθοριστικό παράγοντα για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης μετά την παραίτηση του Μισέλ Μπαρνιέ, την περασμένη εβδομάδα, η οποία πυροδότησε τη δεύτερη μείζονα πολιτική κρίση στη Γαλλία μέσα σε διάστημα έξι μηνών.
"Ήταν μια ενδιαφέρουσα αλλά ατελέσφορη συνάντηση. Η μπάλα είναι στην πλευρά του προέδρου", είπε ο Σοσιαλιστής ηγέτης Ολιβιέ Φορ στους δημοσιογράφους, κατά την αναχώρησή του από το προεδρικό μέγαρο. "Διεκδικούμε, πολύ λογικά, (…) έναν πρωθυπουργό της αριστεράς" που θα είναι "ανοιχτός σε συμβιβασμούς", επέμεινε ο Φορ. Το Νέο Λαϊκό Μέτωπο (NFP), η συμμαχία της αριστεράς, κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές του καλοκαιριού.
Οι Σοσιαλιστές, οι Οικολόγοι και οι Κομμουνιστές προσκλήθηκαν στη συνάντηση, όχι όμως και η Ανυπότακτη Γαλλία, ο σύμμαχός τους στο Νέο Λαϊκό Μέτωπο, κάτι που προκάλεσε εντάσεις μεταξύ των εταίρων. "Η πολιτική της άδειας καρέκλας είναι μια μορφή αποδυνάμωσης της αριστεράς", είπε ο Φορ, διαβεβαιώνοντας ότι θέλει να βρει μια "λύση" για την έξοδο από την κρίση.
Η ηγέτιδα των Πρασίνων Μαρίν Τοντελιέ δεν φάνηκε να εντυπωσιάζεται από τις προτάσεις του Μακρόν, σχολιάζοντας ότι εμφανίστηκε αδιάλλακτος. Δεν έκανε "κανένα συμβιβασμό, καμία υποχώρηση", τόνισε, σημειώνοντας ότι "δεν τίθεται θέμα" συμμετοχής των Πρασίνων σε μια κυβέρνηση με τους Ρεπουμπλικάνους.
Επιφυλακτικός εμφανίστηκε και ο Λοράν Βοκιέ, ο επικεφαλής της Ρεπουμπλικανικής Δεξιάς όσον αφορά μια συνεργασία μεταξύ της κεντροδεξιάς και της αριστεράς. "Στο τέλος της συνάντησης όλοι συμμεριζόμαστε την ίδια πεποίθηση, ότι δεν θα υπάρξει κυβερνητικό συμβόλαιο με ανθρώπους με τους οποίους δε συμμεριζόμαστε τις ίδιες αξίες", είπε στους δημοσιογράφους.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αποδέσμευση παγωμένων περιουσιακών στοιχείων απαιτεί η Τεχεράνη
Δεν αναφέρθηκε τραυματισμός από τη φωτιά
Eυτυχώς o ανήλικος δεν υπέστη σοβαρό τραυματισμό
Στο πλευρό της η Ναόμι Κάμπελ, η Κλόντια Σίφερ και η Σίντι Κρόφορντ
Η ρωσική διαστημική εταιρεία Roskosmos δήλωσε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για το πλήρωμα
Άγνωστη η αιτία θανάτου - Tι εξετάζουν οι γαλλικές Αρχές
Η Ουάσινγκτον κλιμακώνει την πίεση προς την Αβάνα, στοχεύοντας κρατικούς θεσμούς και την ηγεσία της χώρας
Οι κόρες του ανακοίνωσαν την είδηση του θανάτου του
Οι τρεις Ευρωπαίοι ηγέτες θα συζητήσουν για την ενίσχυση της βοήθειας προς το Κίεβο
«Αποτελεί ευθύνη της κυβέρνησης να είναι έτοιμη», τόνισε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας
Οι αστροναύτες συμμετέχουν στην αποστολή SpaceX Crew-12
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει αυστηρότερους κανόνες εισόδου στη ζώνη Σένγκεν
Η ελληνική πρεσβεία στην Ελβετία συνεχάρη τη νέα δήμαρχο, ευχόμενη κάθε επιτυχία στη θητεία της
Η φορολόγηση των κρυπτονομισμάτων στις ευρωπαϊκές χώρες διαφέρει
Η εξέλιξη της πνευμονικής νόσου της πριγκίπισσας είναι σοβαρή και η μεταμόσχευση θα πραγματοποιηθεί «το συντομότερο δυνατό»
O πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία απειλεί ολόκληρη την Ευρώπη
Εν μέσω σφοδρών αντιδράσεων από τους κατοίκους
Κίνδυνος για το οικοσύστημα της Αυστραλίας - Η χρήση τους ως τροφή για ερπετά
Χωρίς τέλος τα πλήγματα του ρωσικού στρατού σε μη στρατιωτικές εγκαταστάσεις
Πρώτη επίσκεψη του Κινέζου προέδρου στην Πιονγκγιάνγκ μετά από επτά χρόνια
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.