Συρία: Ραντεβού Τουρκίας, Ρωσίας και Ιράν στην Ντόχα ενώ οι τζιχαντιστές επελαύνουν
Σχεδόν 300.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους
Συρία: Ραντεβού Τουρκίας, Ρωσίας και Ιράν στην Ντόχα ενώ οι τζιχαντιστές επελαύνουν - Σχεδόν 300.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους
Η Τουρκία θα συναντηθεί σήμερα στην Ντόχα με τη Ρωσία και το Ιράν για να επιχειρήσει να βρει μια πολιτική και ειρηνική διέξοδο στη Συρία και να αποφύγει το χάος στην πόρτα της.
Οι τρεις χώρες, οι οποίες στέλνουν στην Ντόχα τους υπουργους Εξωτερικών τους, είναι από το 2017 εταίροι στο πλαίσιο της διαδικασίας της Αστάνα, η οποία άρχισε για να κάνει να σωπάσουν τα όπλα στη Συρία, χωρίς ωστόσο να έχουν συνταχθεί με την ίδια πλευρά στο πεδίο της μάχης.
Η Μόσχα και η Τεχεράνη έσπευσαν στο πλευρό του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ και τον βοήθησαν στρατιωτικά να συντρίψει την αντιπολίτευση, ενώ η Άγκυρα, χωρίς να εμπλέκεται άμεσα στο πεδίο, παρατηρεί ευμενώς τις προόδους που σημειώνουν τα κινήματα των ανταρτών.
«Για την Άγκυρα, η αλλαγή της ισορροπίας των δυνάμεων στη Συρία αντιπροσωπεύει ταυτόχρονα μια ευκαιρία και ένα κίνδυνο», συνοψίζει ο Χάμις Κινίρ, αναλυτής του γραφείου συμβούλων Verisk Maplecroft.
Ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ενρτογάν, ο οποίος κάλεσε αυτή την εβομάδα τον Άσαντ «να συμφιλιωθεί με το λαό του», εξέφρασε χθες, Παρασκευή, την «επιθυμία» του «η προέλαση των ανταρτών να συνεχιστεί χωρίς προβλήματα», χωρίς να παραλείψει να αναφέρει ξεκάθαρα πως «στόχος (των ανταρτών) είναι η Δαμασκός», μετά το Χαλέπι και τη Χάμα.
Σχεδόν τρία εκατομμύρια Σύριοι πρόσφυγες στην Τουρκία
Στο κέντρο της εξίσωσης, τα περισσότερα από 900 χιλιόμετρα των συνόρων μεταξύ των δύο χωρών και τα σχεδόν τρία εκατομμύρια των σύρων προσφύγων στην Τουρκία.
Προς το παρόν, «ο ακριβής ρόλος της Τουρκίας στη (σημερινή) κατάσταση παραμένει αντικείμενο εικασιών», γράφει ο Ομέρ Οζκιζιλτσίκ, ερευνητής στο Atlantic Council στην Άγκυρα. «Όμως το σίγουρο είναι πως, χωρίς να έχει εμπλακεί άμεσα, η Τουρκία έδωσε το πράσινο φως της για την επίθεση», προσθέτει.
Εξάλλου, εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο, η τουρκική κυβέρνηση γνώριζε για τις προετοιμασίες, παρόλο που οι σχέσεις της είναι παραδοσιακά «περίπλοκες» με την ισλαμιστική οργάνωση Χαγιάτ Ταχρίρ αλ-Σαμ (HTS) που διεξάγει την επίθεση στη Συρία.
Το ουσιώδες για την Τουρκία «είναι η σταθερότητα στη Συρία και μια ζώνη ασφαλείας στην οποία θα μπορούσαν να επιστρέψουν οι σύροι πρόσφυγες», λέει η Γκιονούλ Τολ, διευθύντρια αρμόδια για την Τουρκία στο Middle East Institute στην Ουάσινκτον.
Με αυτό το στόχο, εκτιμά, η Ρωσία και ο Ερντογάν θα μπορούσαν να επιδιώξουν «να προωθήσουν μια μεταβατική κυβέρνηση χωρίς τον Άσαντ, αλλά με ορισμένα στοιχεία του καθεστώτος του και της αντιπολίτευσης».
Τους τελευταίους μήνες, το χέρι που έτεινε ο Ερντογάν στον γείτονά του και ακόμη και η πρόσκλησή του να τον συναντήσει παρέμειναν νεκρό γράμμα, καθώς ο πρόεδρος Άσαντ απαίτησε να υπάρξει προηγουμένως αποχώρηση από τη βορειοδυτική Συρία των τουρκικών δυνάμεων, οι οποίες έχουν αναπτυχθεί εκεί για να πολεμήσουν εναντίον των κούρδων μαχητών.
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν, εκτιμά η Γκιονούλ Τολ, εκνευρίσθηκε απ' αυτή την απουσία απάντησης εκ μέρους του σύρου προέδρου.
Όμως «ο Ερντογάν δεν προωθεί πλέον την ανατροπή του καθεστώτος του Άσαντ, που θα δημιουργούσε ένα κενό από το οποίο θα μπορούσαν να επωφελήθουν η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος και οι κουρδικές οργανώσεις», σύμφωνα πάντα με την Τολ.
«Ο Άσαντ κατάφερε να εκνευρίσει όλους, περιλαμβανομένων των Ιρανών, των Ρώσων και των Τούρκων, επειδή σέρνει τα πόδια του στις προσπάθειες να επιτευχθούν συμφωνίες με την Τουρκία και τους άλλους», υπογραμμίζει.
Το Ιράν, από την πλευρά του, έχει επισημάνει την έλλειψη υποστήριξης του Μπασάρ αλ-Άσαντ μετά το θάνατο του ηγέτη της λιβανικής Χεζμπολάχ, του Χασάν Νασράλα, ο οποίος είχε σπεύσει να τον βοηθήσει. Η Τεχεράνη θα ήταν επίσης αναμφίβολα έτοιμη να διαπραγματευθεί με μια νέα ομάδα, εκτιμά η Γκιονούλ Τολ.
Ο Σινάν Ουλγκέν, ερευνητής στο Carnegie Europe στην Άγκυρα, αναρωτιέται: «αν η Ρωσία και το Ιράν εξακολουθούν να επιθυμούν να υποστηρίξουν τη Συρία, εξακολουθούν άραγε να έχουν την ικανότητα να το κάνουν;».
«Ο Χακάν Φιντάν γνωρίζει το συριακό ζήτημα, το πεδίο και κυρίως όλους τους πρωταγωνιστές: τα κράτη, αλλά επίσης τις ένοπλες οργνώσεις και τις πολιτοφυλακές που είναι παρούσες», διαβεβαιώνει ο Σινάν Ουλγκέν.
Ο Φιντάν δέχθηκε μάλιστα αυτή την εβδομάδα τον ιρανό ομόλογό του Αμπάς Αραγτσί, ο οποίος μετέβη στην Άγκυρα αφού πέρασε από τη Δαμασκό.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Σκοπός μας είναι να διορθωθούν τα ιστορικά λάθη», τόνισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ
Καθώς η εφαρμογή θα απαγορευτεί τις επόμενες ώρες
H Σέριλ Σάντμπεργκ αποχώρησε από την εταιρεία το 2022
Νωρίτερα το Ανώτατο Δικαστήριο επικύρωσε την απαγόρευση
Ο πύραυλος της SpaceX διαλύθηκε μερικά λεπτά μετά την εκτόξευσή του
Η διαφήμιση κρίθηκε προσβλητική και άκομψη από πολλούς χρήστες του διαδικτύου
Πώληση ή κλείσιμο - Η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου
Το περιστατικό κατέγραψαν κάμερες ασφαλείας
Από τη μία πλευρά του δρόμου αποκαΐδια, από την άλλη άθικτα κτίρια
Πότε θα γίνουν οι πρώτες απελευθερώσεις ομήρων
Η χειρότερη αεροπορική καταστροφή στο έδαφος της χώρας
«Κλείδωσε» η συμφωνία Ισραήλ-Χαμάς για κατάπαυση του πυρός
Η γυναίκα έχασε 830.000 ευρώ - Είχε πειστεί ότι μιλούσε μαζί του
Ο εισαγγελέας δήλωσε ότι όπως έχουν τώρα τα πράγματα ο Μπρίκνερ θα απελευθερωθεί τον Σεπτέμβριο
Πώς ακτιβιστικές ομάδες προσπαθούν να επιβάλουν την οπτική τους στη διαδικτυακή εγκυκλοπαίδεια
Η συναυλία FireAid Benefit έχει οριστεί για τις 30 Ιανουαρίου - Τα ονόματα που θα τραγουδήσουν
Από ελεύθερους σκοπευτές μέχρι και drones
Είχε προηγηθεί συνάντηση Τουσκ - Ζελένσκι
Το βίντεο που κάνει τον γύρο του διαδικτύου
Οι διαπραγματεύσεις δε θα είχαν φέρει ποτέ καρπούς χωρίς την πίεση του ίδιου και της ομάδας του, δηλώνει
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.