- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Συρία: Μεγάλη ανησυχία στους κατοίκους της Δαμασκού για την προέλαση των ανταρτών και τζιχαντιστών
Οι τιμές των τροφίμων εκτοξεύτηκαν στα ύψη, αναβλήθηκαν οι εξετάσεις στο Πανεπιστήμιο
Συρία: Μεγάλη ανησυχία στους κατοίκους της Δαμασκού για την προέλαση των ανταρτών και τζιχαντιστών
Ο Σάντι προτίμησε να μείνει στο σπίτι του στη Δαμασκό για να παρακολουθεί τις εξελίξεις στη Συρία, όπου οι αντάρτες, με επικεφαλής εξτρεμιστές ισλαμιστές, συνεχίζουν να προελαύνουν προς πόλεις στρατηγικής σημασίας.
Στις 27 Νοεμβρίου, ένας συνασπισμός ανταρτών με επικεφαλής τη ριζοσπαστική, ισλαμιστική οργάνωση Χάγιατ Ταχρίρ αλ Σαμ, το πρώην παρακλάδι της Αλ Κάιντα στη Συρία, εξαπέλυσε επίθεση-αστραπή στα βορειοδυτικά και κατέλαβε πολλές πόλεις, όπως το Χαλέπι και τη Χάμα. Αυτή ήταν η εντυπωσιακότερη, γρηγορότερη προέλαση των ανταρτών στα 13 χρόνια του πολέμου στη Συρία.
«Δεν είχα καμία όρεξη να βγω και όλοι προτιμήσαμε να μείνουμε στο σπίτι για να μαθαίνουμε τις ειδήσεις περιστοιχισμένοι από τους δικούς μας ανθρώπους», είπε ο νεαρός φοιτητής, που δεν θέλησε να αποκαλύψει το επώνυμό του. «Δεν καταλαβαίνουμε τίποτα πια. Μέσα σε μία εβδομάδα οι εξελίξεις ήταν τέτοιες που μας ξεπερνούν. Είναι εμφανής η ανησυχία, όμως πρέπει να μάθουμε να κρατάμε την ψυχραιμία μας», είπε ο Σάντι, ενώ στο κινητό τηλέφωνό του έρχονταν αλλεπάλληλα μηνύματα.
Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανέφερε ωστόσο ότι ο στρατός αποσύρθηκε σήμερα από την πόλη Χομς, που απέχει 150 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα Δαμασκό. Το υπουργείο Άμυνας το διέψευσε.
Στη Δαμασκό, πολλοί κάτοικοι προσπαθούν να συγκεντρώσουν προμήθειες για να είναι προετοιμασμένοι. «Κάθε φορά που κυκλοφορούν φήμες, ρίχνονται στο ψωμί, το ρύζι, τη ζάχαρη, τα απορρυπαντικά», λέει ο 56χρονος Αμίν, που διατηρεί παντοπωλείο στη συνοικία Σεΐχ Σάαντ. «Σήμερα ανεφοδιάστηκα δύο φορές, για να καλύψω τη ζήτηση», σχολίασε.
Οι φήμες και οι ψευδείς ειδήσεις εντείνουν την αγωνία και την ανησυχία των κατοίκων. Το υπουργείο Άμυνας κατήγγειλε ότι κυκλοφορούν πλαστά βίντεο, όπως κάποια που δείχνουν εκρήξεις στην έδρα του γενικού επιτελείου, και κάλεσε τους πολίτες να μην πιστεύουν τα «ψέματα», στόχος των οποίων είναι «να σπείρουν το χάος και τον πανικό».
Λόγω της κατάστασης αυτής η τιμή ορισμένων προϊόντων αυξήθηκε κατά 30% στην πρωτεύουσα, όπως λένε οι κάτοικοι. Παράλληλα, το δολάριο έσπασε κάθε ρεκόρ: η ισοτιμία του, από 15.000 λίρες στις 27 Νοεμβρίου, σήμερα έφτασε τις 19.000 λίρες Συρίας.
Στα εστιατόρια και τα καφενεία της συνοικίας Μπαμπ Σαρκί, ο κόσμος είναι λιγοστός. Κάποια μαγαζιά κλείνουν μόλις πέσει το σκοτάδι, λόγω έλλειψης πελατών.
Το Πανεπιστήμιο της Δαμασκού ανέβαλε επ’ αόριστον τις εξετάσεις τριμήνου και η Συριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου ανέστειλε μέχρι νεωτέρας τους αγώνες, κατόπιν αιτήματος των περισσότερων ομάδων της πρώτης κατηγορίας.
Η σημερινή ημέρα κύλησε ήσυχα. Το επίσημο πρακτορείο SANA μετέδωσε ότι κατά την προσευχή της Παρασκευής στα τζαμιά οι ιμάμηδες κάλεσαν τους πιστούς «να μην πανικοβάλλονται (…) και να σταθούν σαν ένας άνθρωπος στο πλευρό του συριακού αραβικού στρατού για να υπερασπιστούν την πατρίδα», τονίζοντας ότι αυτή είναι «η ευθύνη όλων».
Ορισμένοι τοπικοί ραδιοφωνικοί σταθμοί δεν μεταδίδουν πλέον ψυχαγωγικό πρόγραμμα αλλά μόνο ενημερωτικά δελτία και πατριωτικά τραγούδια. Και στα τηλεοπτικά κανάλια, οι πολιτικοί αναλυτές και οι ανταποκριτές διαδέχονται ο ένας τον άλλον. Κάποιες φορές παίρνουν τον λόγο «αυτόπτες μάρτυρες» από μεγάλες πόλεις που διαψεύδουν ότι οι αντάρτες κατέλαβαν άλλες περιοχές, πέρα από το Χαλέπι και τη Χάμα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Εσπευσμένη απομάκρυνση του προεδρικού ζεύγους μετά από πυροβολισμούς στην εκδήλωση
Εσπευσμένη απομάκρυνση του Αμερικανού προέδρου από τη δεξίωση των ανταποκριτών μετά από πυρά - Τι δήλωσε
Με αυστηρά μέτρα ασφαλείας και παρουσία του Βολοντίμιρ Ζελένσκι οι εκδηλώσεις μνήμης
Χάος και τρόμος όταν ακούστηκαν πυρά - Ασφαλείς ο Ντόναλντ και η Μελάνια Τραμπ
Μετά τη συντριπτική εκλογική ήττα της συμμαχίας του έπειτα από 16 χρόνια
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει εκφράσει έντονη δυσαρέσκεια και εξετάζει ακόμη και το ενδεχόμενο να περικόψει τη χρηματοδότησή της
Παράλληλα, ένα διαφορετικό μοντέλο πατρότητας φαίνεται να αναδύεται στα social media
Από κινητά μέχρι τρακτέρ
Από τη σύγκρουση υπέστη βαριά τραύματα και έπεσε σε κώμα
Μπορεί η Αμερική να καθαιρέσει τον Τραμπ; Και αν ναι, θέλει;
Το διπλωματικό σκηνικό γίνεται εκ νέου θολό
Ορισμένοι παρέμειναν εγκλωβισμένοι στα οχήματά τους για περισσότερες από 12 ώρες
Δεν είναι λίγοι αυτοί που εκτιμούν ότι η ταπείνωση από τον Ομπάμα το 2011 τον έστρεψε στην πολιτική
Σε μια περίοδο που οι λεγόμενες «prediction markets» κερδίζουν συνεχώς έδαφος
«Ο κόσμος μου, όπως τον ήξερα, κατέρρευσε», αναφέρει χαρακτηριστικά
Μπαράζ 660 πυραύλων και drones έπληξε υποδομές στο Ντνίπρο
Ο Μπόρις Πιστόριους ανακοίνωσε την ετοιμότητα του ναυτικού για ναρκαλιεία και επιτήρηση
Το υπουργείο Δικαιοσύνης διευρύνει τις μεθόδους εκτέλεσης των μελλοθάνατων, επαναφέροντας πρακτικές που είχαν καταργηθεί
Παραδέχτηκε πως είχε εντοπιστεί ο ύποπτος λογαριασμός της 18χρονης μήνες πριν τη δολοφονία οκτώ ανθρώπων
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.