- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Oυκρανία: Ο πληθυσμός της μειώθηκε κατά 8 εκατομμύρια μετά την εισβολή της Ρωσίας
Παράλληλα η χώρα αντιμετωπίζει σοβαρή υπογεννητικότητα
Oυκρανία: Ο πληθυσμός της μειώθηκε κατά 8 εκατομμύρια μετά την εισβολή της Ρωσίας
Ο πληθυσμός της Ουκρανίας μειώθηκε κατά οκτώ εκατομμύρια μετά τη ρωσική εισβολή τον Φεβρουάριο του 2022, που προκάλεσε έξοδο και πτώση του ποσοστού γονιμότητας, όπως ανέφεραν σήμερα τα Ηνωμένα Έθνη.
«Συνολικά, ο πληθυσμός της Ουκρανίας μειώθηκε περίπου κατά δέκα εκατομμύρια από το 2014 και περίπου κατά οκτώ εκατομμύρια μετά την έναρξη της μεγάλης κλίμακας εισβολής το 2022», ανέφερε η Φλόρενς Μπάουερ, επικεφαλής του τμήματος Ανατολικής Ευρώπης του Ταμείου του ΟΗΕ για τον Πληθυσμό (UNFPA) σε σημειώσεις που εστάλησαν προς τους δημοσιογράφους.
Το έγγραφο αυτό --που επικαλείται στοιχεία της κυβέρνησης και του UNFPA-- διευκρινίζει πως ο πληθυσμός της Ουκρανίας ανέρχεται φέτος σε 35 εκατομμύρια κατοίκους, έναντι 43 εκατομμυρίων το 2022 και 45 εκατομμυρίων το 2014, όταν η Ρωσία προσάρτησε την ουκρανική χερσόνησο της Κριμαίας.
Σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη, η Μπάουερ, εξήγησε πως η υποχώρηση αυτή συνδέεται με έναν «συνδυασμό παραγόντων» και υπογράμμισε πως «πριν ακόμη από την κλιμάκωση του πολέμου, η Ουκρανία αντιμετώπιζε σημαντικές δημογραφικές προκλήσεις».
«Η χώρα είχε ένα από πιο χαμηλά ποσοστά γεννητικότητας στην Ευρώπη. Ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων είχαν ήδη εγκαταλείψει τη χώρα σε αναζήτηση καλύτερων ευκαιριών. Ο πληθυσμός γερνούσε και ο συνολικός πληθυσμός μειωνόταν», είπε η Μπάουερ.
«Η κατάσταση αυτή είναι χαρακτηριστική στην Ανατολική Ευρώπη, καθώς πολλές χώρες παρουσιάζουν παρόμοιες δημογραφικές τάσεις», πρόσθεσε.
«Όμως μαζί με τη μεγάλης κλίμακας εισβολή της Ρωσίας που ξεκίνησε το 2022 η κατάσταση επιδεινώθηκε σημαντικά», εξήγησε.
Η αξιωματούχος είπε πως το ποσοστό γονιμότητας κατέρρευσε και βρίσκεται σήμερα γύρω στο ένα παιδί ανά γυναίκα, «που είναι από τα πιο χαμηλά στον κόσμο» και «είναι πολύ κάτω» από το όριο ανανέωσης του πληθυσμού που είναι 2,1 παιδιά ανά γυναίκα.
Επίσης 6,7 εκατομμύρια άνθρωποι εγκατέλειψαν την Ουκρανία «και ένας σημαντικός αριθμός ανθρώπων πέθαναν εξαιτίας της σύγκρουσης», πρόσθεσε η εκπρόσωπος του ΟΗΕ.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Νυχτερινή επιδρομή ρωσικών drones στην περιφέρεια Σούμι
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Το βίντεο που κάνει τον γύρο του διαδικτύου
Οι επόμενες δύσκολες 60 ημέρες διαπραγματεύσεων
Το πρωτόκολλο των 14 σημείων παρατείνει την κατάπαυση του πυρός για 60 ημέρες
Aπολύθηκε καθώς απορρίφθηκε η δικαστική του προσφυγή
«Διαφωνούσα, αλλά έδωσα την έγκρισή μου», δήλωσε ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν
Η θνησιμότητα του ιού ανέρχεται στο 23%
Οι μεγαλύτερες εντοπίζονται στο οικονομικό σκέλος
Ανησυχίες για τους όρους που περιγράφονται στο Μνημόνιο Συνεννόησης
«Αυτά είναι ψευδείς ειδήσεις. Το μόνο που υπάρχει για εμάς είναι η επιτυχία», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ
Οι πυροβολισμοί είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο ενός ανθρώπου και τον τραυματισμό τεσσάρων ακόμη
Kαθοριστική στιγμή φαίνεται ότι ήταν ο θάνατος του Λίο Ραντβίνσκι τον Μάρτιο του 2026
Προβληματισμός σχετικά με το αν οι δύο πλευρές θα μπορέσουν να τηρήσουν το μνημόνιο κατανόησης
Απόπειρα δολοφονίας ερευνούν οι Αρχές
Ο συγγραφέας πέθανε στο σπίτι του στο Παρίσι στις 11 Ιουλίου 2023, σε ηλικία 94 ετών
Η ανήλικη αναμένεται να αναρρώσει πλήρως
Επιστημονική μελέτη με ένα εξαιρετικά συγκινητικό εύρημα
H γιορτή συνδέεται παραδοσιακά με τη θυσία προβάτων
H Κιμ Γιο Γιονγκ χαρακτήρισε τις δηλώσεις «εντελώς ξεπερασμένες»
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.