Κοσμος

Κι όμως το σκουλήκι του Dune υπήρχε πριν 425 εκ. χρόνια

Ενθουσιασμένοι οι επιστήμονες με την ανακάλυψη αρχαίου σκουληκιού

1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κι όμως το σκουλήκι του Dune υπήρχε πριν 425 εκ. χρόνια
Το σκουλήκι του Dune υπήρχε στην πραγματικότητα! @ National History Museum

Το σαρκοφάγο αρπακτικό Radnorscolex latus υπήρχε πριν από 425 εκατ. χρόνια και έπιανε τη λεία του με τον αναδιπλούμενο λαιμό του

Απομεινάρια ενός αρχαίου σκουληκιού εντοπίστηκαν στο Χέρτφορντσιρ και σύμφωνα με τους επιστήμεονες πρόκειται για σαρκοφάγο αρπακτικό που έβγαζε το λαιμό του προς τα έξω για να πιάσει και να φάει το θήραμά του.

Το προϊστορικό σκουλήκι, που ονομάστηκε Radnorscolex latus, βρέθηκε σε ένα εγκαταλελειμμένο βικτοριανό λατομείο στο χωριό Leintwardine, κοντά στα σύνορα με την Ουαλία.

Αυτό το θαλάσσιο σκουλήκι πιστεύεται ότι ζούσε στον πυθμένα του ωκεανού πριν από περίπου 425 εκατομμύρια χρόνια, όταν η περιοχή βρισκόταν κάτω από το νερό. Η ανάλυση υποδηλώνει ότι διέθετε έναν αναδιπλούμενο λαιμό που μπορούσε να επεκταθεί στον πυθμένα της θάλασσας για να πιάσει τη λεία του που ήταν κρυμμένη μέσα στο ίζημα.

Σύμφωνα με τον Δρ Ρίτσι Χάουαρντ, έφορο απολιθωμένων αρθροπόδων στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, το Radnorscolex θυμίζει τα γιγάντια σκουλήκια στο χολιγουντιανό blockbuster Dune.

Ο Χάουαρντ δήλωσε: «Το Dustnusdure είναι ένα από τα πιο διάσημα ζώα της Γης. Πιστεύουμε ότι δεν ήταν πολύ επιλεκτικά όταν επρόκειτο να τραφούν και πιθανότατα απλώς έσπρωχναν το λαιμό τους στη λάσπη και άρπαζαν ό,τι έβρισκαν.

«Σίγουρα σε κάνουν να σκέφτεσαι τα σκουλήκια στο Dune από αυτή την άποψη», επισήμανε ο ίδιος.

Αν και τα απολιθωμένα υπολείμματα του Radnorscolex ανακαλύφθηκαν για πρώτη φορά πριν από έναν αιώνα, η τεχνολογία δεν ήταν αρκετά προηγμένη ώστε να επιτρέψει στους παλαιοντολόγους να τα εξετάσουν με μεγάλη λεπτομέρεια. Οι ειδικοί από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου χρησιμοποίησαν υπερσύγχρονες τεχνικές απεικόνισης για να αναλύσουν τα απομεινάρια.

Τα ευρήματα έδειξαν ότι το Radnorscolex είχε σειρές από αιχμηρά δόντια και αγκίστρια στο κεφάλι του, τα οποία θα χρησιμοποιούσε για να αγκιστρωθεί στο έδαφος και να σύρει το σώμα του προς τα εμπρός για να κινηθεί.

Παρά το γεγονός ότι ήταν αρπακτικό, η ανάλυση δείχνει ότι το πλάσμα μεγάλωσε μόνο σε μήκος περίπου 8 εκατοστών. Οι ερευνητές δήλωσαν ότι το Radnorscolex ανήκει σε μια ομάδα εξαφανισμένων σκωληκόμορφων ζώων, γνωστών ως Παλαιοσκολεοειδή, τα οποία εξαφανίστηκαν εντελώς πριν από περίπου 400 εκατ. χρόνια λόγω της ταχείας αλλαγής του κλίματος και της στάθμης της θάλασσας.Τα ευρήματα δημοσιεύονται στο περιοδικό Papers in Palaeontology.

Με στοιχεία από Guardian

 

 

 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.