Περιβαλλον

«Πειναλέος Έλβις»: Γιατί ονομάστηκε έτσι σκουλίκι που ανακαλύφθηκε στα βάθη της Καλιφόρνια

Η σχέση με τον βασιλιά του ροκ εντ ρολ

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
σκουλήκια θάλασσα καλιφόρνια
© Greg Rouse and Avery Hiley

Περιβάλλον: Ανακαλύφθηκαν σκουλήκια που ονομάστηκαν «Πειναλέος Έλβις»

Σε βάθος περίπου 4.000 μέτρων στη λεκάνη Pescadero στον Κόλπο της Καλιφόρνια βρίσκονται μερικές από τις βαθύτερες υδροθερμικές πηγές του Ειρηνικού - και είναι καλυμμένες με μικρά ιριδίζοντα σκουλήκια. 

Πρόκειται για «σκουλήκια κλίμακας», ή «Peinaleopolynoe - peinaléos» από το «πεινασμένος» στα ελληνικά, που ονομάστηκαν έτσι επειδή βρέθηκαν για πρώτη φορά συγκεντρωμένα γύρω από έναν σωρό τροφής που είχαν αφήσει πειραματικά οι επιστήμονες στον πυθμένα της βαθιάς θάλασσας. Για χρόνια είχαν το παρατσούκλι «σκουλήκια του Έλβις» για τα αστραφτερά τους λέπια, που θυμίζουν τις φόρμες με τις πούλιες που φορούσε ο Έλβις Πρίσλεϊ.

Υπάρχουν έξι γνωστά είδη «πεινασμένων» σκουληκιών με λέπια, όλα περίπου στο μέγεθος του αντίχειρα και ζουν στη βαθιά θάλασσα, συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων που ονομάστηκαν το 2020. Ένα από αυτά, το οποίο διαθέτει ένα παλτό από αστραφτερά ροζ λέπια, πήρε ειδικά το όνομά του από τον βασιλιά του ροκ εν ρολ - η Hiley και οι συνάδελφοί της το ονόμασαν Peinaleopolynoe elvisi.

Τα χρώματα των σκουληκιών δεν δημιουργούνται από χρωστικές ουσίες, αλλά από το φως που αντανακλάται και διαθλάται στην εσωτερική δομή των λεπιών, όπως συμβαίνει με τα λαμπερά μπλε φτερά της πεταλούδας. Το μόνο φως που είναι διαθέσιμο στη βαθιά θάλασσα για να τα κάνει να λάμπουν είναι η βιοφωταύγεια άλλων ζώων, αλλά λάμπουν λαμπρά στους προβολείς των ρομπότ βαθιάς κατάδυσης και των υποβρύχιων σκαφών.

Peinaleopolynoe orphanae scaleworms at 3.7 km (Gulf of California) Schmidt Ocean Institute S0197.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ