- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Το 2025 αναμένεται να είναι μια από τις τρεις θερμότερες χρονιές που έχουν καταγραφεί ποτέ
Για πρώτη φορά θα ξεπεραστεί το συμβολικό φράγμα του 1,5°C της παγκόσμιας ανόδου της θερμοκρασίας
Το 2025 αναμένεται να είναι μια από τις τρεις θερμότερες χρονιές που έχουν καταγραφεί ποτέ - Για πρώτη φορά θα ξεπεράσει το συμβολικό φράγμα του 1,5°C
Το 2025 αναμένεται να είναι μία από τις τρεις θερμότερες χρονιές που έχουν καταγραφεί στον πλανήτη, ανακοίνωσε σήμερα η βρετανική μετεωρολογική υπηρεσία (Met office), έπειτα από μια χρονιά ρεκόρ, το 2024, και για πρώτη φορά θεωρείται ότι θα ξεπεράσει το συμβολικό φράγμα του 1,5°C της παγκόσμιας ανόδου της θερμοκρασίας.
Στην έκθεσή της για τις προοπτικές για το επόμενο έτος, η υπηρεσία εκτιμά ότι το 2025 «πιθανότατα να είναι ένα από τα τρία θερμότερα έτη όσον αφορά την παγκόσμια μέση θερμοκρασία, ακριβώς πίσω από το 2024 και το 2023».
Η άνοδος της θερμοκρασίας για τον επόμενο χρόνο θα πρέπει να κυμανθεί μεταξύ 1,29°C και 1,53°C σε σύγκριση με την προβιομηχανική περίοδο (1850-1900), σύμφωνα με τη βρετανική υπηρεσία.
Το τέλος του φυσικού φαινομένου Ελ Νίνιο, το οποίο, σε συνδυασμό με την υπερθέρμανση του πλανήτη που οφείλεται στον ανθρώπινο παράγοντα, προκάλεσε αύξηση της θερμοκρασίας κατά το 2023-2024, θα έπρεπε κανονικά να οδηγήσει σε μείωση των θερμοκρασιών.
O κόσμος δεν βρίσκεται καθόλου σε καλό δρόμο
Αλλά «είναι ενδιαφέρον να σημειωθεί ότι οι υψηλές παγκόσμιες θερμοκρασίες προβλέπονται για το 2025 παρά το γεγονός ότι (η περιοχή του) τροπικού Ειρηνικού οδεύει προς μια φάση Λα Νίνια, ενός φαινομένου που έχει ως αποτέλεσμα ελαφρώς ψυχρότερες συνθήκες», υπογράμμισε ο καθηγητής Ανταμ Σκάιφ της υπηρεσίας.
Η βρετανική υπηρεσία αναφέρει επίσης ότι το 2024 αναμένεται να είναι η θερμότερη χρονιά που έχει καταγραφεί παγκοσμίως, ξεπερνώντας το 2023 και «σχεδόν με βεβαιότητα για πρώτη φορά ξεπερνώντας τον 1,5°C πάνω από τα επίπεδα της «προβιομηχανικής εποχής».
Αυτό το συμβολικό φράγμα αντιστοιχεί στο πιο φιλόδοξο όριο της συμφωνίας του Παρισιού του 2015, με στόχο τη συγκράτηση της αύξησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας πολύ κάτω από τους 2°C και τη συνέχιση των προσπαθειών για περιορισμό της στους 1,5°C.
Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις του ΟΗΕ, ο κόσμος δεν βρίσκεται καθόλου σε καλό δρόμο για να μειώσει τη ρύπανση από άνθρακα και να αποφύγει μια πολύ ισχυρή επιδείνωση της ξηρασίας, των κυμάτων καύσωνα ή των καταρρακτωδών βροχών που έχουν ήδη παρατηρηθεί και που έχουν τεράστιο κόστος όχι μόνο οικονομικό αλλά και σε ανθρώπινες ζωές.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αυξάνονται οι αιγιαλοί και παραλίες εντός περιοχών που συμπεριλαμβάνονται στον Εθνικό Κατάλογο Περιοχών Natura 2000
Προειδοποίηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Μετεωρολογίας για άνοδο θερμοκρασιών πάνω από τα φυσιολογικά επίπεδα
Σε πορεία μείωσης των εκπομπών αερίου του θερμοκηπίου και επίτευξης κλιματικής ουδετερότητας
Συνέντευξη με τον πρόεδρο του ελληνικού γραφείου της Greenpeace και μέλος του Συμβουλίου της Greenpeace International
Τα λάθη που κάνουμε και ποια είδη πρέπει να αποφεύγουμε
Ο πλανήτης δεν μας ζητά συγκίνηση, αλλά ωριμότητα
Το πρόβλημα, ωστόσο, δεν είναι μόνο διατροφικό αλλά και… ιατρικό
«Η δύναμή μας, ο πλανήτης μας» - Πώς μία ιδέα ακτιβιστών μεταμορφώθηκε σε κίνημα δισεκατομμυρίων ανθρώπων
Τι αλλαγές παρουσίασε η συμπεριφορά τους
Το φαινόμενο έχει παρατηρηθεί μόλις μία φορά στο παρελθόν
Kαθώς οι γκρίζοι υπερισχύουν στον ανταγωνισμό για τροφή
Ορόσημο για τη Θαλάσσια Προστατευόμενη Περιοχή μετά από 8 χρόνια αναμονής - Θεσμοθετούνται αυστηροί κανόνες
Σε ένα δυσμενές σενάριο, η άνοδος της στάθμης μπορεί να φτάσει έως και τα 1,8 μέτρα
Αυτό που θεωρείς σκουπίδι, είναι γκουρμέ γεύμα για τις πεταλούδες
Δεύτερος πιο θερμός ο φετινός Μάρτιος στην Ευρώπη
Οι ουσίες PFAS, η ρύπανση και οι εναλλακτικές λύσεις
Νέα έρευνα προειδοποιεί ότι η κλιματική κρίση καθιστά τις ακραίες θερμοκρασίες θανατηφόρες
Το εξελικτικό «οικογενειακό δέντρο» τουςν ίσως είναι πολύ πιο περίπλοκο
Οι επιστήμονες δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να καταγραφούν νέα παγκόσμια ρεκόρ θερμοκρασίας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.