Κοσμος

Ο Γάλλος ΥΠΕΞ είπε πως «δεν είναι ώρα» για την αναγνώριση της Παλαιστίνης

Υπογράμμισε πως «δεν είναι ταμπού για τη Γαλλία» το όλο θέμα

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Παλαιστινιακή σημαία
Παλαιστίνη: Η διπλωματική απάντηση του Γάλλου ΥΠΕΞ για την αναγνώριση © Unsplash

Παλαιστίνη: Η διπλωματική απάντηση του Γάλλου ΥΠΕΞ για την αναγνώριση - Υπογράμμισε πως «δεν είναι ταμπού για τη Γαλλία» το όλο θέμα

Για την αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης μίλησε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών στο Γαλλικό Πρακτορείο (AFP) ξεκαθαρίζοντας πως «δεν είναι ταμπού για τη Γαλλία», όμως το Παρίσι εκτιμά πως δεν είναι κατάλληλες οι συνθήκες «σήμερα ώστε η απόφαση αυτή να έχει πραγματικό αντίκτυπο».

«Η απόφαση αυτή πρέπει να είναι χρήσιμη, δηλαδή να επιτρέπει μια αποφασιστική πρόοδο στο πολιτικό πεδίο», υπογράμμισε ο Στεφάν Σεζουρνέ σε γραπτή δήλωση. «Σε αυτή την προοπτική, θα πρέπει να συμβεί την κατάλληλη στιγμή ώστε να έχει ένα πριν και ένα μετά», πρόσθεσε.

Ο Στεφάν Σεζουρνέ, ο οποίος δέχθηκε σήμερα το πρωί στο Παρίσι τον Ισραηλινό ομόλογό του Ισραέλ Κατς, εκτιμά «πως δεν πρόκειται μόνο για συμβολικό ζήτημα ή για ζήτημα πολιτικής τοποθέτησης, αλλά για ένα διπλωματικό εργαλείο στην υπηρεσία της λύσης των δύο κρατών τα οποία θα ζουν το ένα δίπλα στο άλλο και με ασφάλεια».

Ισπανία, Ιρλανδία και Νορβηγία θα αναγνωρίσουν το κράτος της Παλαιστίνης

Εν μέσω του πολέμου στη Γάζα ανάμεσα στο ισλαμιστικό παλαιστινιακό κίνημα Χαμάς και το Ισραήλ, η Ισπανία, η Ιρλανδία και η Νορβηγία ανακοίνωσαν σήμερα τη συντονισμένη απόφασή τους να αναγνωρίσουν ένα κράτος της Παλαιστίνης με την ελπίδα ότι και άλλες χώρες θα ακολουθήσουν το παράδειγμά τους.

Το Ισραήλ αντέδρασε αμέσως ανακοινώνοντας την ανάκληση «για διαβουλεύσεις των πρεσβευτών του στην Ιρλανδία και τη Νορβηγία».

Η Χαμάς αντίθετα τη χαρακτήρισε την αναγνώριση ένα «σημαντικό βήμα» προς την επικύρωση του «παλαιστινιακού δικαιώματος στη γη και την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους με πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ».

Η αναγνώριση από τη Νορβηγία, την Ισπανία και την Ιρλανδία αναμένεται να λάβει χώρα στις 28 Μαΐου.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.