- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Α. Γολέμης: Τι είπε ο διαστημικός γιατρός για την έκλειψη ηλίου και τις επιπτώσεις στον οργανισμό
Το 2088 η επόμενη ορατή έκλειψη στην Ελλάδα
Αδριανός Γολέμης: Τι είπε ο διαστημικός γιατρός για την ολική έκλειψη και τις επιπτώσεις στον οργανισμό
Με το βλέμμα στραμμένο στον ουρανό, εκατομμύρια άνθρωποι απόλαυσαν το πλανητικό υπερθέαμα της ολικής έκλειψης ηλίου. Ανάμεσα σε αυτούς και ο διαστημικός γιατρός, Αδριανός Γολέμης, ο οποίος παρακολούθησε το φαινόμενο από το Τέξας.
Γολέμης: Ήταν η πρώτη φορά που είδα με γυμνό οφθαλμό μια έκλειψη
Μιλώντας στο ΕΡΤNews και την εκπομπή «Συνδέσεις» τόνισε ότι παρά τις δυσκολίες του καιρού κατάφερε στη διάρκεια της πολικότητας να παρατηρήσει αυτό το εντυπωσιακό φαινόμενο. «Με ένα πείραμα φασματογράφων προσπαθούμε να μετρήσουμε το φάσμα του φωτός από το ηλιακό στέμμα που φαίνεται μόνο στη διάρκεια της πολικότητας της έκλειψης», τόνισε.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
«Ήταν και για μένα η πρώτη φορά που είδα με γυμνό οφθαλμό, όχι μόνο με το τηλεσκόπιο, τις προεξοχές του Ήλιου, δηλαδή κάποιες κόκκινες, σαν τεράστιες φλόγες που φαίνονται στη διάρκεια της πολικότητας», σημείωσε.
«Ένα τέτοιο φαινόμενο μπορεί να μας βοηθήσει ψυχολογικά»
Ο κ. Γολέμης τόνισε ότι η έκλειψη δεν έχει άμεση επιρροή στον οργανισμό μας. «Είναι λίγο περίεργο κατά την διάρκεια της ημέρας να πέφτει η θερμοκρασία, να σκοτεινιάζει τόσο απότομα. Αυτό το βλέπουμε κυρίως στα ζώα πως αντιδρούν, πως σταματάνε τα πουλιά να κελαηδούν κλπ. Ψυχολογικά αν θέλετε, αν κάποιος δεν γνωρίζει ή ακόμα και αν γνωρίζει, είναι ένα λίγο περίεργο παράταιρο συναίσθημα. Εγώ θέλω πάντα να συμπληρώνω ότι υπάρχει και μια θετική επιρροή, ότι ένα τόσο σπάνιο φαινόμενο και τόσο όμορφο να το ζει κανείς, μπορεί ψυχολογικά να μας βοηθήσει κιόλας».
Το 2088 η επόμενη ορατή έκλειψη στην Ελλάδα
Από πλευράς της η αστρονόμος στα Κέντρα Επισκεπτών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Μεταλληνού Φιόρη-Αναστασία σημείωσε ότι αυτή η έκλειψη είχε κάποια χαρακτηριστικά και κάποια στοιχεία πιο εντυπωσιακά από προηγούμενες εκλείψεις.
«Ο Ήλιος αυτή την περίοδο είναι στο μέγιστο της δράσης του. Οπότε σε κάποιες φωτογραφίες θα δείτε από το στέμμα κάποιες προεξοχές οι οποίες είναι υλικό από τον ήλιο το οποίο εκτινάσσεται προς τα έξω και αυτό το πράγμα το είδαμε με γυμνό οφθαλμό τη στιγμή της πολικότητας», τόνισε.
Η κα Μεταλληνού έκανε γνωστό ότι η επόμενη ορατή στην Ελλάδα έκλειψη θα γίνει το 2088, ενώ τελευταία φορά ήταν ορατή από το Καστελόριζο το 2006.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
O πρόεδρος της Γαλλίας ζητά παγκόσμια συμμαχία για τη σωτηρία του κινηματογράφου
H υπόθεση αφορούσε την παρουσία ινδουιστικής θρησκευτικής αντιπροσωπείας
Το fund διαχειρίζεται περίπου 22 δισ. δολάρια
Εάν οι Δημοκρατικοί κερδίσουν τη Βουλή, ανοίγει ο δρόμος για έρευνες κατά του προέδρου
Ζητούν την απομάκρυνσή του
Η εμφάνιση ήρθε μόλις δύο ημέρες μετά τη νέα διάψευση του ότι φορά περούκα
Ο δούκας και η δούκισσα του Σάσεξ δεν θα εγκατασταθούν σε βασιλική κατοικία
Πολιτικός σεισμός από την επικράτηση της ακροδεξιάς - Aπέχει τρεις έδρες από την αυτοδυναμία
Η απόφαση που εξέπληξε τους πάντες
Αντιδράσεις από την ΕΕ για τις τιμές στον καταδικασμένο για εγκλήματα πολέμου πρώην διοικητή των σερβοβοσνιακών δυνάμεων
Ενισχύονται οι δεσμοί Μόσχας και Πιονγκγιάνγκ - Ανησυχίες για πιθανή στρατιωτική χρήση
Τέσσερα χρόνια μετά το περιστατικό στη Βραζιλία
Η συγκομιδή ξεκίνησε ασυνήθιστα νωρίς στις περισσότερες αμπελουργικές περιοχές
Το ακροδεξιό κόμμα βλέπει τη νίκη ως πρώτο βήμα προς την επικράτηση στις ομοσπονδιακές εκλογές
Η προγραμματίστρια πίσω από ένα από τα σημαντικότερα πειράματα του 20ού αιώνα
Ο Μερτς χαρακτήρισε το αποτέλεσμα «τη χειρότερη ήττα του CDU εδώ και δεκαετίες»
Διάγνωση με σπάνια πάθηση του αίματος - Συνεχίζει τη δουλειά παρά την εξάντληση
Επίθεση σε επιβάτες και πλήρωμα σε πτήση της American Airlines - Αντιμέτωπος με τη δικαιοσύνη
Παρέμβαση Φόλκερ Τουρκ στη Γενεύη - Ανησυχία για τις μαζικές απελάσεις της ICE
Τα νέα στοιχεία που έρχονται στο φως της δημοσιότητας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.