Κοσμος

Εκατομμύρια περιμένουν να δουν την ολική έκλειψη - Γιατί διαφέρει από το 2017

Ποιο «μονοπάτι» θα ακολουθήσει

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Έκλειψη ηλίου: Την αναμένουν εκατομμύρια άνθρωποι στη Βόρεια Αμερική
© ΕPA/ANTON BRINK

Έκλειψη ηλίου: Αναμένεται από εκατομμυρία στη Βόρεια Αμερική - Το μονοπάτι που θα ακολουθήσει 

Μια ολική έκλειψη ηλίου θα στρέψει εκατομμύρια ανθρώπους στην Βόρεια Αμερική προς τον ουρανό τη Δευτέρα, καθώς το φεγγάρι θα αποκλείσει εντελώς τον ήλιο για περισσότερα από τέσσερα λεπτά σε ορισμένα μέρη.

Η έκλειψη θα είναι ορατή, εφόσον το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες, κατά μήκος μιας διαδρομής που θα ξεκινά από το Μεξικό και στη συνέχεια θα διασχίζει τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά.  Οι οπαδοί της έκλειψης συγκεντρώνονται σε μέρη κατά μήκος του «μονοπατιού της ολικότητας», συμπεριλαμβανομένης της πόλης Φρεντρικσμπουργκ στο κεντρικό Τέξας, όπου η ολική έκλειψη θα συμβεί λίγο μετά τη 1:30 μ.μ. (1830 GMT). Εκεί σκοπεύει να βρεθεί ο Michael Zeiler, ένας βετεράνος κυνηγός εκλείψεων από το Νέο Μεξικό, ο οποίος έχει ήδη παρακολουθήσει 11 ολικές εκλείψεις σε όλο τον κόσμο.

Θα χρειαστούν περίπου 80 λεπτά από τη στιγμή που το φεγγάρι θα αρχίσει για πρώτη φορά να καλύπτει τον ήλιο μέχρι τη στιγμή της ολικότητας, και στη συνέχεια άλλα 80 λεπτά για να ολοκληρωθεί η διαδικασία αντίστροφα.

Έκλειψη ηλίου: Η διαφορά με το 2017

Με διάρκεια έως 4 λεπτά και 28 δευτερόλεπτα, αυτή η έκλειψη θα διαρκέσει περισσότερο από την ολική έκλειψη που διέσχισε τμήματα των Ηνωμένων Πολιτειών το 2017, η οποία είχε διάρκεια έως 2 λεπτά και 42 δευτερόλεπτα. Σύμφωνα με τη NASA, οι ολικές εκλείψεις μπορούν να διαρκέσουν από 10 δευτερόλεπτα έως περίπου 7-1/2 λεπτά.

Ποιο είναι το μονοπάτι;

Ορισμένες πόλεις κατά μήκος της διαδρομής περιλαμβάνουν: Μαζατλάν του Μεξικού, το Σαν Αντόνιο, το Όστιν και το Ντάλας του Τέξας, η Ινδιανάπολη της Ιντιάνα, το Κλίβελαντ του Οχάιο, το Έρι της Πενσυλβάνια, οι καταρράκτες του Νιαγάρα της Νέας Υόρκης και οι καταρράκτες του Νιαγάρα του Οντάριο, όπου βρίσκεται ο περίφημος καταρράκτης, και το Μόντρεαλ του Κεμπέκ.

Περίπου 32 εκατομμύρια άνθρωποι στις Ηνωμένες Πολιτείες ζουν κατά μήκος αυτής της διαδρομής, ενώ ομοσπονδιακοί αξιωματούχοι προβλέπουν ότι άλλα 5 εκατομμύρια άνθρωποι θα ταξιδέψουν για να βρεθούν στα μέρη αυτά. Ως εκ τούτου, αμέτρητες εκδηλώσεις παρακολούθησης της έκλειψης έχουν προγραμματιστεί σε μπαρ, στάδια, εκθεσιακούς χώρους και πάρκα.

Τι φοβούνται όσοι θέλουν να παρακολουθήσουν;

Οι συννεφιασμένοι ουρανοί είναι από τους χειρότερους φόβους ενός «κυνηγού» της έκλειψης. Η πρόβλεψη της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας των ΗΠΑ από το πρωί της Δευτέρας προέβλεπε νεφοκάλυψη στο νότιο Τέξας, λιγότερο ανησυχητικές  «λεπτές νεφώσεις» για μια περιοχή από το Αρκάνσας έως τις μεσοδυτικές πολιτείες και τον πιο καθαρό ουρανό στη βόρεια Νέα Αγγλία.

Πότε θα υπάρξουν και άλλες εκλείψεις;

Άνθρωποι σε διάφορα μέρη του κόσμου θα ζήσουν περισσότερες εκλείψεις τους επόμενους μήνες και χρόνια, σύμφωνα με τη NASA.
Μια δακτυλιοειδής έκλειψη ηλίου θα συμβεί στις 2 Οκτωβρίου του τρέχοντος έτους, ορατή στη Νότια Αμερική, ενώ μια μερική έκλειψη θα είναι ορατή στη Νότια Αμερική, την Ανταρκτική, τον Ειρηνικό Ωκεανό, τον Ατλαντικό Ωκεανό και τη Βόρεια Αμερική.

Μια μερική ηλιακή έκλειψη θα συμβεί στις 29 Μαρτίου 2025, ορατή στην Ευρώπη, την Ασία, την Αφρική, τη Βόρεια Αμερική, τη Νότια Αμερική, τον Ατλαντικό Ωκεανό και τον Αρκτικό Ωκεανό. Μια μερική έκλειψη ηλίου θα συμβεί στις 21 Σεπτεμβρίου 2025, ορατή στην Αυστραλία, την Ανταρκτική, τον Ειρηνικό Ωκεανό και τον Ατλαντικό Ωκεανό.

Μια δακτυλιοειδής ηλιακή έκλειψη θα συμβεί στις 17 Φεβρουαρίου 2026, ορατή στην Ανταρκτική, με μερική έκλειψη ορατή στην Ανταρκτική, την Αφρική, τη Νότια Αμερική, τον Ειρηνικό Ωκεανό, τον Ατλαντικό Ωκεανό και τον Ινδικό Ωκεανό. Η επόμενη ολική έκλειψη ηλίου θα συμβεί στις 12 Αυγούστου 2026, ορατή στη Γροιλανδία, την Ισλανδία, την Ισπανία, τη Ρωσία και ένα μικρό τμήμα της Πορτογαλίας, με μερική έκλειψη ορατή στην Ευρώπη, την Αφρική, τη Βόρεια Αμερική, τον Ατλαντικό Ωκεανό, τον Αρκτικό Ωκεανό και τον Ειρηνικό Ωκεανό.

Πηγή: Reuters

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ