Κοσμος

«Αν δεις μία, θες να τις δεις όλες» - Ο αιωνόβιος Laverne Biser θα δει την 13η ολική έκλειψη ηλίου

Ποιος είναι ο 105χρονος που έχει ταξιδέψει «παντού» για να δει το αστρονομικό γεγονός

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
«Αν δεις μία, θες να τις δεις όλες» - Ο άνθρωπος 105 ετών που θα δει την 13η του ολική έκλειψη ηλίου
«Αν δεις μία, θες να τις δεις όλες» - Ο άνθρωπος 105 ετών που θα δει την 13η του ολική έκλειψη ηλίου © Unsplash

Έκλειψη ηλίου: Το ρεκόρ του «αιώνιου» Laverne Biser - Ποιος είναι ο Laverne Biser που έχει ταξιδέψει «παντού» για να δει το αστρονομικό γεγονός 

Ο Laverne Biser έχει ταξιδέψει σε πολλές πολιτείες των ΗΠΑ καθώς και σε ξένες χώρες για να δει και να παρακολουθήσει δώδεκα ηλιακές εκλείψεις. Αλλά για την τελευταία, όπως συνειδητοποιεί ο 105χρονος συνταξιούχος μηχανικός, στις 8 Απριλίου, δεν θα χρειαστεί να πάει μακριά.

Η ολική έκλειψη αναμένεται να περάσει πάνω από το σπίτι του στο Fort Worth του Τέξας. Και σχεδιάζει να απολαύσει την περίσταση -που θα είναι η 13η ηλιακή έκλειψη- με την κόρη και την εγγονή του στο κοντινό Plano.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-d08uab940f29)

Εξάλλου, "είμαι σχεδόν 106 ετών", δήλωσε πρόσφατα ο Biser στο τοπικό ειδησεογραφικό δίκτυο KTVT. "Δεν έρχονται παρά μόνο μία ή δύο (φορές) κάθε δύο χρόνια. Μπορεί να μην ξαναδώ τίποτα. Μπορεί να μην δω άλλες εκλείψεις".

Ο Biser έχει κάνει τον γύρο των μέσων ενημέρωσης ως ενσάρκωση του ενθουσιασμού που αναπτύσσεται σε όλες τις ΗΠΑ για την τελευταία ολική έκλειψη ηλίου που θα είναι ορατή από τις συνορεύουσες χαμηλότερες 48 πολιτείες μέχρι το 2044.

2024 Total Solar Eclipse: Through the Eyes of NASA (Official Trailer)

Ποιος είναι ο αιωνόβιος Laverne Biser

Όπως λέει ο ίδιος στο KTVT και σε άλλα μέσα, ο Biser έβγαζε τα προς το ζην σχεδιάζοντας αεροπλάνα σε μια βάση της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας στο Fort Worth, αφού αποφοίτησε από το Ohio State University με πτυχίο μηχανολόγου μηχανικού. Ωστόσο, τρέφει επίσης πάθος για το σύμπαν από τότε που άρχισε να μαθαίνει για την αστρονομία στο μάθημα φυσικών επιστημών στο λύκειο.

Είπε ότι τίμησε αυτή την αγάπη κατασκευάζοντας τα δικά του τηλεσκόπια με το χέρι -μια διαδικασία που περιλαμβάνει λείανση ενός κατόπτρου- για να μελετήσει τα αστέρια πάνω από το κεφάλι του.

"Μπορεί να χρειαστούν ώρες έως εβδομάδες για να λειανθεί ένα κάτοπτρο τηλεσκοπίου", δήλωσε ο Biser.

Τα αναμνηστικά του από τις εκλέιψεις ηλίου

Επιπλέον, τον Ιούλιο του 1963, μάζεψε τις βαλίτσες του και πήγε στο Ντόβερ-Φόξκροφτ του Μέιν για να παρακολουθήσει και να μείνει με δέος στην πρώτη του ηλιακή έκλειψη από κοντά. Παρακολούθησε άλλες 11 τα επόμενα 60 χρόνια, συλλέγοντας αναμνηστικά και φωτογραφίες, καθώς και μοιραζόμενος την επιδίωξή του με τα δύο παιδιά του και τη σύζυγό του, Μάριον, η οποία πέθανε τον Ιανουάριο του 2023.

Οι πολιτείες στις οποίες έχει πάει ο Biser εκτός από το Μέιν περιλαμβάνουν τη Βόρεια Ντακότα, την Αλαμπάμα, το Νέο Μεξικό και τη Νεμπράσκα. Έχει πάει επίσης στην αμερικανική επικράτεια των Παρθένων Νήσων.

Μια δακτυλογραφημένη λίστα με τα ταξίδια του Biser για τις ηλιακές εκλείψεις που επιμελείται ο ίδιος δείχνει ότι μια προβολή το 1991 στη Χαβάη ήταν θολή. Δείχνει επίσης ότι έχει πάει στο εξωτερικό στον Καναδά, τη Βραζιλία και τη Μαύρη Θάλασσα.

"Αν δεις ένα, θέλεις να τα δεις όλα", δήλωσε ξεκάθαρα ο Biser στο KTVT. "Είναι τόσο όμορφα".

Μπόρεσε να παρακολουθήσει στο Fort Worth την "δακτυλιοειδή έκλειψη φωτιάς" της ηλιακής έκλειψης που είναι ορατή σε ορισμένα μέρη των ΗΠΑ τον Οκτώβριο. Και καθώς μόνο η πολιτεία του φέρεται να ετοιμάζεται να φιλοξενήσει έως και 1,4 δισ. δολάρια σε τουρισμό που σχετίζεται με την έκλειψη, ο Biser δήλωσε ότι έχει μερικές συμβουλές για τους θεατές που παρακολουθούν για πρώτη φορά.

Οι συμβουλές από έναν μετρ του είδους

Επανέλαβε την πατροπαράδοτη συμβουλή της αυστηρής παρακολούθησης της έκλειψης μέσω προστατευτικών γυαλιών όταν ο ήλιος είναι μερικώς καλυμμένος. Ωστόσο, είπε επίσης στον τηλεοπτικό σταθμό ειδήσεων KRIV του Τέξας "βγάλτε αυτά [τα γυαλιά]" κατά τις φευγαλέες στιγμές που ο ήλιος καλύπτεται πλήρως και παρατηρήστε τη σκηνή μέχρι να περάσει και να έρθει η ώρα να προστατέψετε ξανά τα μάτια.

"Είναι κάτι όμορφο να το βλέπεις", δήλωσε στο KRIV. Ο Biser πρόσθεσε στο KTVT: "Θα πείτε: "Ω ... θέλω να δω περισσότερα από αυτά"".

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ