Κοσμος

Ο Ματιέ Κασοβίτς απειλεί να σπάσει τα δόντια του πρωταγωνιστή του «La Haine»

Ο σκηνοθέτης και ηθοποιός αντέδρασε έντονα στις κατηγορίες του Σαΐντ Ταγκμαουί

62224-137655.jpg
Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ματιέ Κασοβίτς: Απειλεί να σπάσει τα δόντια του πρωταγωνιστή του «La Haine»
O Kασοβίτς δίπλα από τον Βενσάν Κασέλ και ο Ταγκμαουί δίπλα από τον Κουντέ © ARNAL/GARCIA/PICOT/Gamma-Rapho via Getty Images/Ideal Image

Ματιέ Κασοβίτς: Απειλεί να σπάσει τα δόντια του Σαΐντ Ταγκμαουί, πρωταγωνιστή του «La Haine»

Η πρωτοποριακή ταινία «La Haine» του 1995 αποκάλυψε τον ρατσισμό και τη βιαιότητα, καταρρίπτοντας τα στερεότυπα και δείχνοντας στο κοινό για πρώτη φορά την πραγματικότητα της ζωής σε ένα κακοφημο προάστιο.

Γυρίστηκε στον απόηχο των ταραχών που ξέσπασαν μετά τον θάνατο ενός αστυνομικού που πυροβόλησε έναν 17χρονο αφρικανικής καταγωγής. Τώρα τα ζητήματα που απασχολούν το φιλμ διαχέονται στη ζωή του σκηνοθέτη και ενός από τους πρωταγωνιστές της.

Ο Ματιέ Κασοβίτς, ο σκηνοθέτης, προκάλεσε τον ηθοποιό Σαΐντ Ταγκμαουί σε αγώνα πυγμαχίας για να διευθετήσει μια πικρή διαμάχη σχετικά με τις κατηγορίες για ρατσισμό στον γαλλικό κινηματογράφο. «Θα σου σπάσω όλα τα δόντια», δήλωσε ο Κασοβίτς. 

Ο αφρικανικής καταγωγής ηθοποιός δήλωσε ότι  γαλλικός κινηματογράφος δεν έχει την τόλμη του αμερικανικού κινηματογράφου. Διαιωνίζει έναν κοινότοπο ρατσισμό στον οποίο οι μαύροι ή οι Άραβες ηθοποιοί περιορίζονται σε αυστηρά καθορισμένους ρόλους. Οι ισχυρισμοί του εξόργισαν τον Κασοβίτς. «Θα ήθελα να του ρίξω μπουνιά στο πρόσωπο. Είμαι σαν τον δρα Φρανκενστάιν, που δημιούργησε ένα τέρας», δήλωσε. 

Ο Ταγκμαουί υποδύοταν έναν βορειοαφρικανό μουσουλμάνο, έναν από τους τρεις βασικούς χαρακτήρες του «La Haine», μαζί με τον Βενσάν Κασέλ ως νεαρό Εβραίο και τον Ουμπέρ Κουντέ.

Ο Ταγκμαουί δήλωσε ότι αυτός και ο Κουντέ αγνοήθηκαν από τους Γάλλους κινηματογραφιστές λόγω ρατσισμού, την ώρα που το «La Haine» βοήθησε τις καριέρες των Κασέλ και Κασοβίτς. Ο τελευταίος πρωταγωνίστησε στην «Amélie» και στην τηλεοπτική σειρά «The Bureau», ενώ ο Κασέλ έγινε διεθνής σταρ.

Η ταινία κέρδισε το Βραβείο Σεζάρ καλύτερης ταινίας και στον Κασοβίτς δόθηκε το Βραβείο Σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ των Καννών.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ